Till övergripande innehåll för webbplatsen

Hallå där Eric M. Runesson, justitieråd och författare hos Norstedts Juridik, som blivit invald i Svenska Akademien på stol nr 1.

Av: Ulf Widlund Ämne: I själva verket 2018-11-20

Hur känns det att ha blivit invald i Svenska Akademien, och vad tänkte du när frågan kom?

Det är ett stort ansvar att försöka sköta det här förtroendet. Jag tänkte kring varför de frågade just mig och vad jag skulle bidra med. Sedan ville jag checka av att det stämde med mitt liv i övrigt och att det fungerade som en bisyssla till mitt arbete på Högsta domstolen.

Runesson bild 2Vad kommer bli roligast med uppdraget?

Det blir att lära känna alla de fantastiska människorna i akademien. Det är en otrolig lyx att få sitta i en styrelse, om man får kalla den det, med så lärda och intressanta personer. Jag tror att jag kommer att lära mig en massa saker som jag inte skulle annars och få lästips med mera. Det kommer nog att bli väldigt utvecklande för mig som person.

Kände du till att det ofta har suttit jurister på just stol nr 1?

Ja, det gjorde jag och jag visste att det var lite omdiskuterat att man avvek från den traditionen när Lotta Lotass valdes in på stol 1. Juridiken har haft sin stol inte bara för det juridiska kunnandet utan även för att juridiken har ett speciellt förhållande till språket.

Ser du att du kan bidra med just det?

Om man har en akademi som ska värna det svenska språkets renhet och storhet då är det naturligt att ha med en företrädare för juridikens syn på språket. Språket som verktyg för kommunikation och klarhet är ett viktigt perspektiv.

Vad läser du själv för skönlitteratur?

Jag är ju inte invald på mina litterära meriter, men jag har alltid läst. På senare år har jag märkt att jag har en svaghet för berättande prosa, likt Torgny Lindgren som kan berätta en historia. Just nu läser jag Kjell Espmarks roman Hoffmans försvar om en domare i 1800-talets Tyskland som råkade på kant med makten. Annars läser jag olika saker i olika perioder.

Hur har din omgivning reagerat på invalet?

Det har varit mycket grattis och handslag. Alla tycker det är roligt och gratulerar till en spännande uppgift. Det formella inträdet sker den 20 december på akademiens högtidssammankomst där jag förväntas hålla ett litet tal. Sedan är man med på riktigt.