Nöden är uppfinningens moder - VJS går online

Av: Ulf Widlund Ämne: I själva verket 2020-04-17

När larmet om coronaviruset spred sig insåg ledningen för VJS att det inte längre gick att genomföra vårens kurser som planerat. Men istället för att ”ställa in” valde VJS att ”ställa om”. På rekordtid lades utbildningsverksamheten om till att genomföras online. En omställning som gett en del oväntade insikter.

- När beslutet kom att begränsa sammankomster till max 500 personer, anade vi att våra kursdeltagare inte skulle vara sugna att delta i kurser som hölls i gemensamma lokaler, berättar Lisa Strandh, verksamhetsansvarig och kursadministratör vid VJS.
Lisa Strandh- Den 16 mars tog ledningen för Norstedts Juridik beslutet att istället hålla kurserna online, och bara tre dagar senare sände vi den första kursen från vårt kontor på Kungsholmen i Stockholm.

Först ut att gå online var advokaten Nina Barzey med kursen ”Revidering och upprättande av internationella kommersiella avtal”. Hon var positiv efteråt och trodde att onlinekurser var det som advokater föredrog eftersom man kan sitta på sin egen kammare och få bra utbildning på distans.

Enligt Lisa Strandh förväntade man sig en hel del avhopp från kurserna när de flyttade ut på nätet, men så blev det inte. Väldigt få hoppade av. Istället tillkom det deltagare som annars inte hade kunnat ta sig till Stockholm för att närvara på plats. Överlag har deltagarna även varit nöjda med kurserna.

- Utvärderingarna vi fått har varit jättebra. Kursdeltagarna har varit positiva till det sätt som vi har löst onlinebiten på, även om de flesta kanske föredrar kurser i verkligheten och där man även träffar övriga deltagare.

Att Norstedts Juridik har en egen videoproducent, Philip Sopov, var avgörande för att omställningen skulle kunna ske så snabbt.
- Att vi hade det var en enorm fördel för oss, och utan honom hade det inte gått. Andra kursanordnare har varit tvungna att ställa in helt eftersom de saknat resurser att ställa om så snabbt.

Beslutet att enbart hålla kurser online gäller fram till sommaruppehållet i juni, berättar Lisa Strandh.
- Vi vill hålla kurser på det vanliga sättet, men den här ad-hoc lösningen har samtidigt öppnat för att för vi alltid ska ha en del kurser online eftersom även de som inte kan ta sig till kurslokalen kan delta.
-Vi har pratat om att köra online jättelänge, så det här har snabbat upp för oss att få tummen ur och verkligen genomföra det, avslutar hon.

Hör vad Nina Barzey hade att säga efter sin onlinekurs.