20% på alla kurser t.o.m. fredag! Ange kampanjkod: SOMMAR20. Läs mer >>
Stora digitala plattformar som Google, Amazon och Facebook har fått en enorm makt i samhället. De har ett stort inflytande över vilken information som människor får del av, över marknader och över konsumentbeteenden. Det har lett till granskningar och konkurrensmål som pågår över hela världen. En central fråga har varit deras utnyttjande av sin dominerande ställning för att gynna sina egna tjänster i sökresultat, och där samtidigt missgynna sina konkurrenters tjänster. Bland annat har Google dömts för att ha missbrukat sin dominerande ställning på marknaden för allmänna söktjänster (tribunalens mål T-612/17). I kölvattnet har flera konkurrerande företag i Europa inlett skadeståndsprocesser mot Google. Samtidigt pågår ett stort lagstiftningsarbete inom EU med Digital Markets Act (DMA) som väntas slutförhandlas under 2022 och som också innehåller förbud för s.k. grindvakter till internet. Under passet kommer det diskuteras aktuella avgöranden och den nya lagstiftningen samt möjligheten att driva skadeståndsmål mot plattformsjättarna (s.k. private enforcement).
Under de senaste åren har vi kunnat skönja en intensiv rättsutveckling i skärningspunkten immaterialrätt och konkurrensrätt inom pharma-sektorn. En rad uppmärksammade fall inom pay-for-delay som oskälig prissättning på såväl EU-nivå som nationell nivå har debatterats och kommenterats. Två vägledande EU-domar (Lundbeck och Generics UK) till lika delar tydliggjort som skapat nya utmaningar för såväl life-cycle management inom pharma som för tillämpningen av konkurrensrättens regler på området. Under passet diskuteras och analyseras trender rörande vad som utgör den relevanta marknaden, missbruk av dominerande ställning, otillåtna samarbeten samt användning av "law & economics" argument i liknande mål.
Nätverka och diskutera med branschkollegor och ledande experter på plats i Stockholm eller via våra digitala plattformar och få en omfattande uppdatering kring det immaterialrättsliga området.