Med ett starkt engagemang och ett praktiskt förhållningssätt redogör Marie Wallin för vad som gäller vid förundersökningar vid brott i nära relationer. Här lär du dig både om de brott som förekommer i dessa ärenden och hur det praktiska förundersökningsarbetet – inklusive samspelet mellan de olika aktörerna i en sådan – sker. Välkommen!
Kursen ger dels en grundläggande kunskap om de straffrättsliga reglerna som handlar om brott i nära relationer, dels konkreta exempel på hur viktigt det är att alla som möter dessa brottsoffer och får information om påstådda brott vet hur de på ett rättssäkert sätt ska hantera dessa uppgifter.
Kursen har en praktisk inriktning varför de senaste rättsfallen från hovrätter och Högsta domstolen har en central roll i kursen. Allt i syfte att förtydliga den konkreta innebörden av de vanligaste brotten som drabbar en utsatt person med en förövare som är en närstående och vad som krävs för att leda dessa i bevisning.
Kursen väder sig till advokater och jurister – målsägandebiträden och offentliga försvarare.
Vårdpersonal och personal inom socialtjänsten som kommer i kontakt med vuxna som blivit utsatta för brott av en närstående.
Personer verksamma vid olika ideella organisationer som kommer i kontakt med vuxna som blivit utsatta för brott av en närstående.
Marie Wallin, jur.kand., Rätt Nu AB
Marie har gedigen erfarenhet av förundersökningsledning efter att ha varit anställd både som kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten och som specialist inom Polisen. Marie har även varit sakkunnig hos Polisens internrevision i två granskningar avseende Polisens arbete med förundersökningar och utredningar. Marie har även arbetat som adjunkt i juridik vid både Stockholms universitet och på Polishögskolan. Marie utbildar fortfarande polisanställda inom Polisens utredningsverksamhet, varför hon också har en...
Från 08:30 | Registrering, kaffe och smörgås för dig som deltar på plats i Stockholm.
Från 08:55 | Insläpp för digitala deltagare
Grundläggande om reglerna
Hur förundersökningsarbetet sker – om vikten av objektivitet, om de olika rollerna hos de olika aktörerna och om hur bevisinhämtning sker på ett rättssäkert sätt
Genomgång av domstolspraxis
Best practice – lärdomar om framgångsfaktorer
Sista bokningsdag är alltid 10 dagar innan kurstillfället.
Anmälan är bindande för deltagarens företag när bokningen är accepterad och bekräftelse skickats på att deltagaren antagits på kursen.
Fakturan sänds till den faktureringsmailadress som vi har på ditt kundkort alternativt via Svefaktura om en sådan koppling är gjord sedan tidigare. Om du deltar från ett bolag som inte tidigare angett en faktureringsmailadress eller bildat en koppling med oss sänds fakturan till dig som kursdeltagare, om inget annat anges av dig.
Kursavgiften inkluderar dokumentation och intyg. Kaffe och smörgås, lunch och fika ingår vid fysiskt kurstillfälle.
Kursen följer Advokatsamfundets riktlinjer avseende professionell fortbildning av advokater och omfattar 6,5 kurstimmar. Intyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.
Norstedts Juridik har fri avbokning av kurser t.o.m. trettio (30) dagar före kursstart. Vid avbokning mellan trettio (30) och fjorton (14) dagar före kursstart, ska beställaren ersätta Norstedts Juridik med 50 % av kursavgiften. Vid avbokning mindre än fjorton (14) dagar före kursstart ska beställaren ersätta Norstedts Juridik med 100 % av kursavgiften.
Avbokning eller överlåtelse ska alltid ske skriftligt till utbildning@nj.se