Välkommen på en ny och aktuell förmiddagskurs. I nuläget lär ingen annan ut om detta och är ett aktuellt ämne eftersom Polisens och åklagarnas resurs att utreda brott är ansträngd och många anmälda brott med därtill hörande ekonomisk skada läggs ned. Kursen ger dig direkt praktiska, juridiska verktyg för att kunna 1) göra en mer kvalitativ polisanmälan och 2) kvalitetssäkra hanteringen av ett redan anmält brott och 3) se till att din talan om skadestånd i anledning av brott tas om hand som den ska av polis och åklagare.
Kursen ger dig en genomgång av de regler som styr en förundersökning i Sverige, om polisens skyldighet att ta upp en anmälan och om polis och åklagares långtgående skyldigheter att även driva målsägandens skadeståndstalan. Du får även en genomgång av förundersökningsplikt och åtalsplikt och om hur olika typer av bevisning värderas. Vad du som anmäler ett brott kan göra redan i samband med anmälan för att ärendet ska bli lättare för Polisen att utreda. Både vad gäller brottet i sig och för skadeståndstalan. Vad du har för rättigheter att begära ut handlingar ur en nedlagd förundersökning och vad du har för rättigheter att begära omprövning av en nedlagd förundersökning som ett beslut av en åklagare att inte föra din skadeståndstalan. Vad som händer efter att du fått en dom på skadestånd och att du då kan begära hjälp från Kronofogdemyndigheten att driva in det.
Kursens syfte är att öka dina kunskaper om de regler som styr en förundersökning - både vad gäller brottmålet och det tvistemål (talan om skadestånd) som faktiskt också startar parallellt i de allra flesta fall. Vi går igenom vad som gör att vissa ärenden typiskt sett leder till en fällande dom med beslut om skadestånd och andra inte. Att öka deltagarnas kunskaper om att de själva kan påverka kvaliteten av den polisanmälan de gör om brott och om skadestånd i anledning av brottet. Att öka deltagarnas kunskaper om de rättigheter som följer vid en anmälan om brott och under en förundersökning. Allt i det större syftet att öka rättssäkerheten i samband med att 1) anmälningar om brott görs, 2) förundersökningar om brott läggs ned och 3) domar med skadeståndsskyldighet för den dömde meddelas.
Kursen vänder sig till företagare inom alla branscher såsom bolagsjurister, försäkringsjurister, bankjurister och alla andra som kommer i kontakt med att behöva anmäla ett brott och med det också ha rätt till skadestånd i anledning av brottet.
Marie Wallin, jur.kand., Rätt Nu AB
Marie har gedigen erfarenhet av förundersökningsledning efter att ha varit anställd både som kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten och som specialist inom Polisen. Marie har även varit sakkunnig hos Polisens internrevision i två granskningar avseende Polisens arbete med förundersökningar och utredningar. Marie har även arbetat som adjunkt i juridik vid både Stockholms universitet och på Polishögskolan. Marie utbildar fortfarande polisanställda inom Polisens utredningsverksamhet, varför hon också har en...
Från 08:30 | Registrering, kaffe och smörgås för dig som deltar på plats i Stockholm.
Från 08:55 | Insläpp för digitala deltagare
Grundläggande förundersökningsregler
Bensträckare
Vissa brott utreds inte trots att det finns en känd gärningsperson och bra bevisning. Varför då?
Kaffepaus
Hur du kan kvalitetssäkra arbetet i en förundersökning
Kursen avslutas
Sista bokningsdag är alltid 10 dagar innan kurstillfället.
Anmälan är bindande för deltagarens företag när bokningen är accepterad och bekräftelse skickats på att deltagaren antagits på kursen.
Fakturan sänds till den faktureringsmailadress som vi har på ditt kundkort alternativt via Svefaktura om en sådan koppling är gjord sedan tidigare. Om du deltar från ett bolag som inte tidigare angett en faktureringsmailadress eller bildat en koppling med oss sänds fakturan till dig som kursdeltagare, om inget annat anges av dig.
Kursavgiften inkluderar dokumentation. Kaffe, smörgås. lunch och fika ingår för dig som deltar på plats i Stockholm.
Kursen följer Advokatsamfundets riktlinjer avseende professionell fortbildning av advokater och omfattar 3 kurstimmar. Intyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning.
Norstedts Juridik har fri avbokning av kurser t.o.m. trettio (30) dagar före kursstart. Vid avbokning mellan trettio (30) och fjorton (14) dagar före kursstart, ska beställaren ersätta Norstedts Juridik med 50 % av kursavgiften. Vid avbokning mindre än fjorton (14) dagar före kursstart ska beställaren ersätta Norstedts Juridik med 100 % av kursavgiften.
Avbokning eller överlåtelse ska alltid ske skriftligt till utbildning@nj.se