Välkommen på kurs med Marie Wallin. Detta är en unik kurs där du som kursdeltagare får en genomgång av de straffrättsliga reglerna som finns i Sverige i den straffrättsliga lagen om penningtvätt från 2014. Du får även en genomgång av hur dessa regler hänger mycket nära samman med de regler som finns i den andra lagen, den administrativa Penningtvättslagen från 2017, där finansiella bolag, bland andra, har krav på konkret riskhantering av ”penningtvättssituationer".
Penningtvättsbrotten ökar och blir alltmer prioriterade att både förebygga och bekämpa såväl nationellt som internationellt. Detta är en aktuell kurs där du får en översikt med fokus på dels brottens teoretiska uppbyggnad, dels på den praktiska tillämpningen av den straffrättsliga dimensionen i arbetet mot finansiell brottslighet. Under denna kurs får du konkret kunskap om vad som gäller straffrättsligt om penningtvätt och hur detta regelverk direkt påverkar riskhanteringen enligt Penningtvättslagen från 2017.
Syftet med kursen är att öka dina kunskaper om hur de straffrättsliga reglerna är sammankopplade med de regler som finns i Penningtvättslagen från 2017. Kursen kommer även öka dina kunskaper om vilka risker du behöver kartlägga och arbeta med i din verksamhet, baserad på framför allt brottet näringspenningvätt, för att leva upp till de krav som ställs enligt Penningtvättslagen.
Du lär dig också vad som utgör de olika brotten ”penningtvättsbrott”; de är många och olika. Till exempel krävs inte ett så kallat förbrott som bedrägeri eller annat vinningsbrott för ett ”penningtvättsbrott". Det krävs inte heller att transaktionen sker med penningtvättssyfte eller med brottsliga pengar för att vara brottet ”näringspenningtvätt”.
Kursen riktar sig till alla som är verksamma inom de branscher som omfattas av penningtvättsregelverken enligt Penningtvättslagen från 2017. Alla övriga företagare samt jurister i övriga branscher som kommer i kontakt med risker i samband med hantering av pengar och finansiella transaktioner. (Mäklare, revisorer som två exempel.) Bolagsjurister, försäkringsjurister, bankjurister och alla andra som också kommer i kontakt med att ge råd om risker/transaktioner osv.
Inga förkunskaper om straff- och/eller processrätt krävs.
Marie Wallin, jur.kand., Rätt Nu AB
Marie har gedigen erfarenhet av förundersökningsledning efter att ha varit anställd både som kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten och som specialist inom Polisen. Marie har även varit sakkunnig hos Polisens internrevision i två granskningar avseende Polisens arbete med förundersökningar och utredningar. Marie har även arbetat som adjunkt i juridik vid både Stockholms universitet och på Polishögskolan. Marie utbildar fortfarande polisanställda inom Polisens utredningsverksamhet, varför hon också har en...
Från 08:55 | Uppkoppling
Insläpp är från 5 minuter innan kursstart. Koppla gärna upp dig innan för att testa tekniken.
Introduktion till regelverket
Från upptäckt risk/möjligt brott till nästa steg – ett ärendes gång och rättskedjans olika aktörer
Bensträckare
Från upptäckt risk/möjligt brott till agerande - ett exempel påbörjas
Lunchpaus
Från upptäckt risk/möjligt brott till agerande - ett exempel forsätter
Från upptäckt risk och ett icke-agerande i stället - exemplet ovan används motsatt
Kaffepaus
Nulägesbild - praxis och statistik
Kursen avslutas
Sista bokningsdag är alltid 10 dagar innan kurstillfället.
Anmälan är bindande för deltagarens företag när bokningen är accepterad och bekräftelse skickats på att deltagaren antagits på kursen.
Fakturan sänds till den faktureringsmailadress som vi har på ditt kundkort alternativt via Svefaktura om en sådan koppling är gjord sedan tidigare. Om du deltar från ett bolag som inte tidigare angett en faktureringsmailadress eller bildat en koppling med oss sänds fakturan till dig som kursdeltagare, om inget annat anges av dig.
Kursavgiften inkluderar dokumentation och intyg. Kaffe och smörgås, lunch och fika ingår vid deltagande på plats i Stockholm.
Kursen följer Advokatsamfundets riktlinjer avseende professionell fortbildning av advokater och omfattar 6,5 kurstimmar. Intyg delas ut till deltagarna efter genomförd utbildning
Norstedts Juridik har fri avbokning av kurser t.o.m. trettio (30) dagar före kursstart. Vid avbokning mellan trettio (30) och fjorton (14) dagar före kursstart, ska beställaren ersätta Norstedts Juridik med 50 % av kursavgiften. Vid avbokning mindre än fjorton (14) dagar före kursstart ska beställaren ersätta Norstedts Juridik med 100 % av kursavgiften.
Avbokning eller överlåtelse ska alltid ske skriftligt till utbildning@nj.se