Högt i tak när juridisk författar- och föreläsarkår premiärsamlades

Av: Ashik Zaman Ämne: Författare, Nyheter, Föreläsare
2019-05-17

Kompassen stannar vid Berzelii Park och leder in till anrika Berns då Norstedts Juridik och Karnov för första gången välkomnar den juridiska författar- och föreläsarkåren till en gemensam och storslagen fest för att fira en ny epok.

DSC_6085

Signumgula ballonger blåser upp feststämningen redan vid entrén, och kvällens paroll klargörs redan på väg till kapprummet: ”Nu är vi 1062 experter i familjen”. Therese Järnankar (affärsutvecklingschef på Norstedts Juridik), som tillsammans med Peter Krohn (nyhetsredaktör på Karnov) håller i rodret stadigt som kvällens värdpar, förklarar: ”Det är en speciell fest i år, eller får vi säga gala där vi står under Berns förgyllda tak? Vi välkomnar ovanligt många gäster ikväll, ungefär 300, och det är en oslagbar kompetens och kraft i rummet som säger oss att vi har en spännande resa för våra experter och kunder framför oss!”.

En av dessa experter, tillika nytt författartillskott som deltar vid sin första författar- och föreläsarfest, är förvaltningsjuristen Fredrik Rådman som nyligen gett ut sin första titel hos Norstedts Juridik (”Uppgiftslämnande – en handbok för socialtjänsten”). Han berättar glatt om lyckan att få sitt första manus antaget av förlag. ”Jag känner igen flera branschkollegor till ansiktet här men får säga att det är ett oskrivet blad att få komma hit och närvara ikväll”, säger han.

Det är påtagligt glatt och pratigt redan under fördrinken, och precis som det går att föreställa sig tycks mingelsamtalen ofta handla om vad som nu väntar i företagets nya regi. Den som väntat på svar behöver inte vänta länge utan vd Olov Sundström ger kort därefter svar i sitt välkomsttal på scen.

Ljuset från tre kristallkronor och en middagssal med 12 meters takhöjd för tankarna till en tidlös kväll på operan. Men det är en tidsenlig prägel som sätts då värdparets scenfanfar under trerättersmiddagen liknar ett bombastiskt popstycke, snarare än klyschiga trumslag eller trumpetblås. 

 Er kompetens är vår existens”, fastslår Olov Sundström på scen.

”Er kompetens är vår existens”, fastslår Olov Sundström på scen. Ett sus hörs genom salen då han avslöjar att Norstedts Juridiks och Karnovs internetbaserade tjänster nu slås ihop till den nya tjänsten Juno som kommer att höja både kvaliteten och öka kundnyttan. Fler glädjande nyheter framförs – gällande börsnoteringen på Nasdaq och uppmärksammande i media nyligen om ”urstark rapport från nynoterade Karnov Group”. Det finns uppenbart mycket att fira under kvällen.DSC_5903

Se video på Olov Sundströms tal

Ingen författar- och föreläsarmiddag utan utdelning av utmärkelser, i år hela fem stycken. Eva von Schéele som har arbetat med familjerätt och förmynderskapsfrågor i över 30 år hedras som Årets vägledare och svarar träffsäkert och tänkvärt på frågan om vad som är viktigt vid vägledning. Arbetet inom hennes juridiska fält utgår visserligen regelmässigt från barnens bästa, men hon poängterar att ”Barn också har skyldigheter och att barnens bästa inte alltid betyder att de har rätt”.

Ett helt ”fotbollslag” blir det som får motta nästa utmärkelse då de 13 författarna bakom brottsbalken i Lexino gemensamt uppmärksammas för utmärkt teamwork och Årets samarbete. Som ett rent sammanträffande visar det sig också vara tre år på dagen som det första förlagsmötet ägde rum angående utgivningsprojektet.

Arbetsrättsexperterna Anders Nordström och Erik Danhard som i över 25 år gett utbildningar i VJS regi skojar vid utmärkelsen för Årets föreläsare om att skillnaden mellan att författa och föreläsa är att man helt enkelt ”inte kommer undan” som föreläsare. Tydligheten är A till O och utrymmet att missförstås litet.

Annina H. Persson sägs ha kläm på konsten att jonglera flera roller på samma gång, däribland ”städare”, ”slitvarg” och ”medlare”, och hon hedras som Årets lagspelare vilket motiveras med att hon är hörnstenen i flera författargrupper.

Kvällens tyngsta utmärkelse för Årets författare tilldelas slutligen ett överraskat justitieråd (HFD), Ulrik von Essen, som ”bekänner” att han nog aldrig kommit för sent i hela sitt liv. I en bransch där tid är A och O, vore det möjligen värt en utmärkelse bara det. Men det är bland annat hans moderna perspektiv på ett rättsområde i ständig förändring (förvaltningsrätten) som nu motiverar utmärkelsen.

Lagom i tid till kaffe och efterrätt intas scenen av kvällens underhållning. Känd från TV, rundar komikern Jesper Rönndahl av middagen med skräddarsydd humor som driver bitigt och friskt med juristernas självbild och egensinniga språk. De många skratten som hörs och mobilkamerorna som syns uppe bland publiken under framträdandet får ses som ett gott kvitto och betyg på ett framgångsrikt möte med de inte alls så ”torra juristerna” på Berns.

DSC_5809

Komplett lista med motivering över årets utmärkelser

Årets författare – Ulrik von Essen

Med stor insikt och pedagogisk förmåga har denna mångsidiga författare under många år skrivit juridisk litteratur för såväl studerande som yrkesverksamma. Hans ambitiösa och ansvarsfulla texter kännetecknas av särskilt hög kvalitet och struktur, med ett modernt perspektiv på ett rättsområde i förändring. Hans författarskap är mycket högt uppskattat i alla led liksom hans alltid vänliga och kommunikativa bemötande.

Årets samarbete – Petter Asp, Sandra Friberg, Frida Göranson, Sven Johannisson, Mattias Larsson, Eric Leijonram, Göran Nilsson, Mari-Ann Roos, Karin Sandahl, Magnus Ulväng, Lars Wallinder, Josef Zila och Jack Ågren för brottsbalkskommentaren i Lexino.

Med en hög ambition och tillhörande arbetsmoral har författargruppen färdigställt ett modernt och uppskattat verk. Författargruppen har genom projektets gång visat stort engagemang och målmedvetet arbetat för bästa resultat. Genom att tillvarata och förädla lagets samlade kunskap inom det straffrättsliga området har man framgångsrikt lyckats med sitt uppdrag. Att gemensamt författa ett så omfångsrikt verk ställer mycket höga krav på förmåga, flexibilitet och lagarbete, vilket gruppens 13 författare visat stort prov på.

Årets föreläsare – Anders Nordström och Erik Danhard

Årets utmärkelse går till två veteraner inom arbetsrätten. I VJS regi har dessa arbetsrättsexperter genomfört utbildningar i över ett kvarts sekel. De har utbildat tusentals jurister i såväl grundkurser som svåra arbetsrättsliga frågeställningar. Deras utbildningar präglas av hög kvalitet, men alltid med en lättsam ton. Föreläsarna får dessutom alltid de högsta vitsorden från våra kursdeltagare.

Årets vägledare – Eva von Schéele

I sina verk och utbildningar ger författaren konkret vägledning till de tusentals beslutsfattare och handläggare som arbetar med några av samhällets mest utsatta grupper. Med över 30 års erfarenhet av familjerätt och förmynderskapsfrågor klargör och förtydligar författaren rättsområdets komplicerade frågeställningar, till stor nytta och gagn för dem som dagligen brottas med dessa frågor.

Årets lagspelare – Annina H. Persson

Med produktivt samarbete som paradgren är denna författare en hörnsten i osedvanligt många författargrupper. Författaren besitter en ovärderlig förmåga att komplettera andra experter och bidra till att skapa såväl uppskattade monografier och djupa lagkommentarer som läroböcker. Hennes djupa kunskap, pedagogiska arbetssätt och höga arbetsmoral gör henne till en mycket uppskattad samarbetspartner av såväl medförfattare som förlaget.