Juridikens värld

- en podd från Norstedts Juridik

Välkommen till Juridikens värld

Här samtalar vi med Sveriges ledande juridiska experter och nytänkare. Vi diskuterar juristbranschen, aktuella ämnen och spanar in i framtiden. Emellanåt presenterar vi intressanta personporträtt och kanske en och annan hemlighet. Du hittar oss där poddar finns.

Glöm inte att prenumerera så du inte missar när vi släpper nya avsnitt.

Senaste avsnitten

Revolution eller konservatism? – Napoleons Code civil och 1734 års lag

Samma år som Napoleon krönte sig själv till kejsare i Frankrike 1804 trädde Code Civil i kraft – den juridiska motsvarigheten till hans triumfer på slagfältet. Filippo Valguarnera, docent i rättshistoria, berättar om två lagstiftningsprojekt med ideologiska förtecken där samhället – i likhet med exempelvis filmer och romaner – hade en aktiv roll i tolkningen.

Från hemlös fängelsekund till advokat – möt Stefan Olafsson

I det som han kallar för ”det gamla livet” levde Stefan Olafsson under flera år som en hemlös sprutnarkoman. En försommardag 2009 kom en avgörande vändpunkt som räddade hans liv. Vilken inverkan har hans bakgrund i möten med nya klienter, vad är problemet med svensk narkotikapolitik, och vilken högprofilerad brottmålsadvokat var det som inspirerade honom att följa samma väg?

Hållbarhetsreglerna på finansmarknaden –sustainable finance, riskhantering och centrala regelverk för värdepappersmarknaden

Sustainable Finance har seglat upp som ett centralt begrepp. Finansmarknaden har nämligen möjlighet att bidra med det som den kan bäst - att allokera kapital till vinstdrivande verksamheter som samtidigt bidrar till miljömål eller sociala mål. I det här avsnittet pratar vi med Magnus Schmauch, Juris doktor och Senior Counsel på Wigge och Partners advokatbyrå samt författare till boken ”Hållbarhetsreglerna på finansmarknaden”

Insiderbrott, den stränga informationsplikten och svårbedömda fall

Fingerprints tidigare vd dömdes nyligen av hovrätten till 1,5 års fängelse för grova insiderbrott. En av åklagarna i målet, Jonas Myrdal, berättar i Juridikens värld om fallet och om de största utmaningarna för att kunna bevisa insiderbrott – där en ökad specialisering lett till allt fler fällande domar de senaste åren.

Vetlandamålet, en okänd rättsskandal och ”Rockhållarfallet"

Hovrätten mildrade domarna i det tragiska s.k. Vetlandamålet – rätt eller fel? Hur resonerar rätten när experter har skilda uppfattningar om dödsorsaken eller den åtalades psykiska status? Var går egentligen gränsen mellan brottslig och straffri passivitet? Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Juridikens Värld.

Kontakta oss

Tycker du att vi har missat något? Har du tips på ett ämne vi bör ta upp eller en gäst du vill höra? Då är du välkommen att höra av dig till oss.

Caroline Wiroth

Petter Svensson