I takt med att användarnas förväntningar på digitala juridiska verktyg ökar har produktteamet bakom JUNO AI fokuserat på att skapa ett verktyg som är både mer träffsäkert och mer samtalsdrivet. Med den senaste uppgraderingen av JUNO AI som nu lanserats i veckan får vi därför se en mer flexibel, mer kontextkänslig AI-tjänst som är bättre på att förstå användarens behov. Vi pratar med Nicolai Vinther Tanghøj, AI-utvecklare på Karnov Group, om vad som ligger bakom förbättringarna och vilka behov som drivit arbetet.
Om du skulle lyfta fram en sak som gör den här uppdateringen särskilt relevant för användarna just nu – vad skulle det vara?
Den stora skillnaden ligger i flexibiliteten. Vi går bort från ett one-size-fits-all-upplägg till något mycket mer intelligent och kontextkänsligt. JUNO AI anpassar sin process till varje enskild fråga. Tidigare hanterade JUNO AI nästan alla frågor med samma metodologiska angreppssätt – något som fungerade mycket bra för komplexa juridiska frågeställningar där det krävdes input från lagtext, rättspraxis och förarbeten. Men för enklare eller mer precist formulerade frågor kunde det ibland bli för mycket – vilket kunde leda till svar där fokus hamnade lite snett. Med uppdateringen ser vi en JUNO AI som är betydligt mer anpassningsbar. Den förstår kontexten bättre och kan välja att ge ett kort och fokuserat svar om det är det som behövs – eller gå på djupet när frågan kräver det. Det skapar en mycket bättre balans mellan precision och djup – och inte minst en upplevelse där användaren känner sig bättre förstådd.
Vad har varit den största utmaningen – eller det största genombrottet – i arbetet med den här uppdateringen?
En av de viktigaste insikterna har varit hur mycket frågans kvalitet påverkar det svar JUNO AI levererar. Även om det kan låta självklart har vi sett att det ofta finns stor potential i att hjälpa användare att ställa ännu mer precisa och riktade frågor. Därför har vi jobbat målmedvetet med att stötta användare i att komma i gång – till exempel genom att låta JUNO AI automatiskt föreslå relevanta följdfrågor. JUNO AI ger nu kvalificerade förslag på följdfrågor som hjälper användaren att tänka skarpare, bredare eller mer fokuserat – beroende på vad situationen kräver. Våra interna ämnesexperter är mycket imponerade av kvaliteten i de här förslagen och vi tror att de kommer göra stor skillnad i det dagliga användandet av JUNO AI.
Nicolai Vinther Tanghøj, AI-utvecklare på Karnov Group.
Hur tar ni tillvara på användarfeedback i utvecklingsarbetet – och har det lett till några överraskande insikter?
Feedback är en integrerad del av hela vår utvecklingsprocess. Vårt team är i kontakt med användare i deras dagliga arbete men vi har också ett internt analysteam med ämnesexperter som systematiskt går i genom den feedback som lämnas direkt i JUNO AI.
Ett av de vanligaste önskemålen har varit en mer samtalsdriven JUNO AI – en AI som inte fastnar i tidigare svar utan kan byta riktning när användaren vill det. Den här feedbacken har varit avgörande för hur uppdateringen utformats. JUNO AI är nu mycket bättre på att förstå och agera på nya instruktioner, något som märks särskilt i konversationer där användaren vill ändra fokus under resans gång. Med de nya förändringarna i konversationsflödet får användaren en mer naturlig och responsiv dialog med JUNO AI.
Hur har vi arbetat för att förbättra användarupplevelsen för jurister och andra juridiska yrkespersoner i den nya versionen?
Vi har lagt stort fokus på användarupplevelsen vid själva frågeställandet. Därför har vi fokuserat på att skapa en JUNO AI som inte bara levererar svar – utan även insikt och transparens. Till exempel har vi jobbat med att göra det ännu tydligare vilka källor JUNO AI använder, och vilka specifika utdrag som ligger till grund för svaret. Vi vill göra det ännu enklare att ta del av den kunskap JUNO AI bygger sina svar på. Det gör det möjligt för användaren att snabbt bedöma källornas relevans och kvalitet. I den nya versionen visas och blir källorna tillgängliga redan medan svaret genereras – inte först efter att hela svaret levererats. Det minskar väntetiden och gör det lättare att direkt fördjupa sig i innehållet.
Vi introducerar också ett slags inblick i JUNO AI:s tankegång. Det innebär att JUNO AI delar med sig av vilka steg den tagit i sin sökning. Det ger användaren en bättre förståelse för hur AI:n kommit fram till just de källor som valts ut.
Slutligen gör vi det enkelt att ställa följdfrågor, med automatiska förslag som gör det lätt att ta nästa steg – även när användaren inte riktigt vet hur man ska formulera nästa fråga.
Vilka specifika användarbehov eller smärtpunkter har vi fokuserat på att lösa med den här uppdateringen?
En av de vanligaste farhågorna vi hört från användare är att JUNO AI upplevts som lite stel – särskilt när det gäller att anpassa sig till ändrade riktningar i en pågående konversation.
En stor förbättring i den nya versionen är JUNO AI:s förmåga att hantera följdfrågor på ett mer naturligt sätt. Tidigare kunde det vara svårt att styra om AI:n när den väl börjat gå i en viss riktning. I den senaste uppdateringen svarar JUNO AI betydligt mer följsamt på användarens instruktioner och byter fokus med mycket större precision. Till exempel, om du inledningsvis bad JUNO AI om ett detaljerat juridiskt svar men inte var nöjd med den rättspraxis som hämtades, kunde en följdfråga som ”Kan du hitta mer relevant rättspraxis?” i den gamla versionen trigga en bred sökning som även inkluderade lagtext, förarbeten och andra källor – vilket i det sammanhanget kunde kännas överflödigt.
I den uppdaterade versionen förstår JUNO AI bättre vad användaren är ute efter. Den levererar nu en mer fokuserad och träffsäker lista över rättsfall, utan att dra in orelaterade källtyper. Det ger mer relevanta resultat och en mycket smidigare användarupplevelse.