Fredrik Lindström underhöll på författarnas stora fest

Av: Ulf Widlund Ämne: Våra experter, Norstedts Juridik
2018-01-30

Scenkonstmuseet i Stockholm invigs officiellt först den 11 februari av kulturminister Alice Bah Kuhnke men var redan i slutet av januari platsen för årets stora författarfest arrangerad av Wolters Kluwer. Den årliga tillställningen, som mer och mer börjar likna en gala, samlade som vanligt stora delar av Sveriges bästa jurister till en uppsluppen kväll som förgylldes av ett uppträdande av underhållaren och språkvetaren Fredrik Lindström.

I sitt mycket underhållande framträdande satte Lindström bland annat fokus på hur problematiskt det kan vara för just jurister när språket ständigt förändras över tid.

– Det kan vara en mardröm för en jurist om ett ord kan betyda flera saker, poängterade han. Eftersom juristspråket måste vara konservativt är juridiken sist med att ändra betydelsen av ett ord. För jurister går det inte att chansa på vilken betydelse ett ord har.

Han lyckades även på ett mycket pedagogiskt sätt få fram att ”åklagare” rätteligen skulle heta ”påklagare”, en slutsats som antagligen roade kvällens publik mer än många andra.

Huvudnumret på festen var ändå inte hans framträdande utan alla de närvarande författarna som i mångt och mycket bär Sveriges juridiska utveckling på sina axlar. Eller ett ”hav av juridisk kompetens” som Wolters Kluwers VD Olov Sundström beskrev det när han i sitt öppningsanförande blickade ut över gästerna i den imponerande festlokalen med anor från 1600-talet.

Fyra av författarna uppmärksammades särskilt för sina insatser, och tilldelades utmärkelser för det arbete de lagt ner på att dela med sig av sina kunskaper.

  • Jan Wallgren, jurist och före detta överförmyndare, tilldelades utmärkelsen som ”Årets utbildare” för sitt arbete med att fortbilda Sveriges tusentals gode män.
  • Wiweka Warnling-Nerep, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, fick utmärkelsen ”Årets pedagog” för sin fantastiska förmåga att tydliggöra juridiken.
  • Rolf Holmquist, före detta generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten, tilldelades utmärkelsen ”Årets hjälte” för att han offrade hela sommaren när han ryckte in och räddade utgivningen av titeln Bokföringsbrott och bokföringslagen, en del i den viktiga Ekobrottsserien.
  • Sist men inte minst tilldelades före detta justitierådet och lagboksutgivaren Torkel Gregow ”Årets hedersomnämnande” för sitt författarskap som pågått i decennier och som fortfarande är aktuellt.

Efteråt sken Jan Wallgren ikapp med sin fru Eva, som haft stor betydelse för hans arbete.

– Eva är min faktakontrollant, givetvis för mina böcker, men även i övrigt ibland, la han till när han tackade för utmärkelsen och drog ner kvällens varmaste applåd från publiken. – I den här församlingen som är här i kväll så är det också otroligt hedersamt att få ta emot en sådan här utmärkelse så jag gör det med ödmjukhet.

Wiweka Warnling-Nerep berättade att ledstjärnan i hennes gärning som pedagog är att förklara juridiken på ett sätt så att alla förstår, vare sig de vill eller inte.

– Juridik är en färskvara och som lärare tycker jag väldigt illa om att arbeta med förlegade läroböcker, kommenterade hon sin flitiga bokutgivning som ibland ger henne mer arbete än hon egentligen önskar.

Siste pristagare upp på scen var Torkel Gregow som hade svårt att välja ut vad inom juridiken som varit mest stimulerande genom åren.

– Jag har ägnat mig åt lagstiftning, dömande och skrivit böcker, delvis samtidigt. Men i centrum står nog den dömande verksamheten, sa han och berättade att han just nu håller på med nya upplagor av sina verk.

Rolf Holmquist kunde tyvärr inte delta på festen, men från sitt hem i Malmö berättar han att det är väldigt roligt att bli uppmärksammad på det här sättet.

Känner du dig som en hjälte?

– Jag tycker kanske inte att jag gjorde någon större hjälteinsats. Jag tog ju över ett arbete som redan var påbörjat, och som pensionär hade jag också tid till det. Det var ett ganska roligt arbete.

Hans ödmjuka inställning är dock alldeles för försiktig i förhållande till det omnämnande som ”superhjälte” som fanns med i motiveringen till den utmärkelse han mottog.

Vikten av en stor fest där alla författare kan mötas under trevliga former, och kanske knyta nya kontakter inför framtida projekt, kan inte nog understrykas, enligt Olov Sundström.

– Genom festen får vi en möjlighet att visa våra författare hur viktiga de är för oss. Det är en stor skara otroligt lojala och fantastiska författare och den här festen är ett sätt för oss att visa vår uppskattning för dem.

 

Utmärkelser 2017

Jan Wallgren – Årets utbildare

Med stort engagemang och genuin hängivelse har denne författare utbildat tusentals lekmän i sina viktiga uppdrag. Som jurist och utbildare har han med sin långa erfarenhet visat vägen för Sveriges gode män och förvaltare, såväl på boksidor som i föreläsningssalen, till syvende och sist till gagn för den enskilde i en utsatt situation.

Rolf Holmquist - Årets hjälte

Författaren har starkt bidragit till att hålla vår Ekobrottsserie aktuell och uppskattad under många år. Under 2016 visade denne författare också prov på mycket stark lojalitet, och vad som närmast kan liknas vid kvaliteter hos en superhjälte. Utan att tveka steg vår författare in som tillfällig ersättare i ett viktigt projekt och ägnade hela sin sommar åt arbetet. För denna extraordinära insats vill vi utdela utmärkelsen Årets hjälte.

Wiweka Warnling-Nerep - Årets pedagog

Med en omfattande utgivning under lång tid, inte minst av både klassiska och nyskapande läroböcker, har författaren genom sin pedagogiska förmåga och direkta språkbehandling spridit kunskap till studenter och landets juristkår. Författaren besitter en fantastisk förmåga att tydliggöra juridiken och uppmuntra till kritiskt tänkande.

Torkel Gregow – Årets hedersomnämnande

Författarskapet sträcker sig flera decennier bakåt i tiden, och pågår i högsta grad fortfarande. Författaren har ett brinnande intresse för juridiska problem, och viljan att klargöra rättsläget lyser igenom texterna. Omfattande kontakter med praktiskt verksamma jurister ingår i förberedelserna. Ingenting lämnas åt slumpen. Varje ord har vägts på guldvåg. För Sveriges juristkår har författarens verk blivit oumbärliga och mycket uppskattade arbetsverktyg.