Norstedts Juridik stödjer Uppsala Kvinnojour – ett samarbete som stärker kvinnors rättigheter
Att stötta ideella organisationer är en viktig del av Norstedts Juridik CSR-arbete och syftar till att underlätta och stärka tillgången till rättvisa i samhället. Nu breddar vi vårt arbete genom att samarbeta och sponsra ytterligare en ideell organisation - Uppsala Kvinnojour. Genom att ge Uppsala Kvinnojour fri tillgång till licenser på vår juridiska informationstjänst JUNO har vi möjlighet att underlätta kvinnojourens arbete med att stötta och skydda våldsutsatta kvinnor och barn.
- Vi är stolta över att kunna sponsra Uppsala Kvinnojour och underlätta för dem i deras viktiga och värdefulla arbete för att hjälpa och stötta kvinnor i kris, säger Caroline Wiroth, PR och Kommunikationsansvarig, Norstedts Juridik.
- Att Norstedts Juridik stöttar oss och sponsrar med licenser på JUNO bidrar till att vi kan fortsätta ge våra stödsökande kvinnor kvalitativ och professionell juridisk rådgivning och representation. Det är vi mycket tacksamma för, säger Fanny Löwling Helmerskog, jurist Uppsala Kvinnojour.
Uppsala Kvinnojours vision – ett samhälle fritt från mäns våld mot kvinnor.
Uppsala Kvinnojour är en religiöst och partipolitiskt obunden ideell förening som strävar efter att öka kvinnors rättigheter i samhället samt att bekämpa kvinnoförtryck i alla dess former. Deras grundsyn är att kvinnor kan ge varandra styrka genom att dela erfarenheter och kompetens, och de ser kvinnors utsatthet som ett strukturellt samhällsproblem. Visionen för Uppsala Kvinnojour är en framtid där deras verksamhet inte längre behövs – ett samhälle fritt från mäns våld mot kvinnor. Fram till dess är deras mål att finnas vid kvinnans sida som stöd genom hela resan mot ett självständigt liv fritt från våld.
Uppsala Kvinnojour erbjuder ett brett spektrum av stöd. Allt från stödsamtal, medföljande stöd under förhör, rättegångar, möten med vården och myndigheter, samt hjälp vid flytt och andra stora händelser. Uppsala Kvinnojour är den enda kvinnojouren i Sverige med en heltidsanställd jurist, vilket innebär att stödsökande kvinnor kan få kostnadsfri juridisk rådgivning och representation.
För en jurist är JUNO ett fantastiskt arbetsredskap som ger direkt tillgång till aktuell praxis och litteratur såväl som lagtext, lagkommentarer och förarbeten,
Fanny Löwling Helmerskog.
Ökad behov av stöd
Liksom många andra ideella föreningar står Uppsala Kvinnojour inför ekonomiska utmaningar. Otillräcklig finansiering har lett till personalnedskärningar och minskade resurser, vilket påverkar deras kapacitet att hjälpa alla som söker stöd. Den ekonomiska situationen gör samarbeten och stöd från företag avgörande för deras fortsatta arbete.
Under 2023 sökte totalt 406 kvinnor stöd hos Uppsala Kvinnojour, en ökning med nästan 9% jämfört med föregående år. Det ökade trycket ställer höga krav på deras resurser och förmåga att möta behoven hos de stödsökande.
Tillgång till JUNO underlättar kvinnojourens juridiska rådgivning
Många våldsutsatta kvinnor är i behov av juridiskt stöd. De vanligaste juridiska frågorna rör bodelningstvister och tvister om barn, där våldsutövare ofta fortsätter att utöva kontroll genom rättssystemet. De stödsökande kan även behöva hjälp i straffrättsliga processer, testamenteskrivning och arvsrättsliga frågor.
- För en jurist är JUNO ett fantastiskt arbetsredskap som ger direkt tillgång till aktuell praxis och litteratur såväl som lagtext, lagkommentarer och förarbeten. Att ha allt samlat i en sökbar databas effektiviserar vårt arbete och gör att vi kan hålla oss à jour med gällande rätt, säger Fanny Löwling Helmerskog.
Samarbeten och nätverk – så kan företag stödja Uppsala kvinnojour
Uppsala Kvinnojour har etablerade samarbeten med flera statliga, kommunala och ideella organisationer. Bland dessa polisen, Nationellt centrum för kvinnofrid, Uppsala universitet och olika säkerhetsföretag. Dessa samarbeten är avgörande för att kunna erbjuda ett heltäckande stöd och säkerställa att kvinnor och barn får den hjälp de behöver.
- Under de senaste åren har Uppsala Kvinnojour haft otillräcklig finansiering för att täcka våra faktiska kostnader och möta det ökade behovet av stöd till våldsutsatta kvinnor och barn i Uppsala. I år försämrades den ekonomiska situationen ytterligare, till följd av minskade bidrag. Två anställda tvingades att lämna vår verksamhet under våren och vår kapacitet har därmed minskat drastiskt. Vi har bland annat varit tvungna att minska öppettiderna för vår stödtelefon från 30 till endast åtta timmar per vecka och kommer inte kunna erbjuda hjälp till många av de våldsutsatta kvinnor, barn och ickebinära som så väl skulle behöva det, säger Fanny Löwling Helmerskog.
För att fortsätta sitt viktiga arbete behöver Uppsala Kvinnojour stöd från både privatpersoner och företag. Som privatperson kan man bli stödmedlem eller skänka en engångsgåva. Företag kan bidra med företagsgåvor eller bli jourvänner genom att skänka minst 10 000 kr, vilket ger dem möjlighet att synas som gåvogivare och ta del av Uppsala Kvinnojours utbildningar och nyhetsbrev.
- Vi är tacksamma för allt stöd vi kan få! Utöver de ekonomiska bidragen kan man stötta genom att prata med människor i sin närhet om oss och om det stora samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor är, avslutar Fanny Löwling Helmerskog.
Läs mer om hur du kan stötta Uppsala Kvinnojour här: www.uppsalakvinnojour.se.
Caroline Wiroth
PR och Kommunikationsansvarig