Nya författare till straffrättslig institution

Av: Filippa Carle Ämne: Våra experter 2018-03-07
Den som vill veta något om svensk straffrätt har sedan sextiotalet haft en tendens att vända sig till Brottsbalkskommentaren från Wolters Kluwer – standardverket som skaffat sig en självklar plats i juristsveriges bokhyllor och numera datorer.

Att tillhöra den skara som författar innehållet i denna tungviktare är spännande, roligt och inte minst förpliktande. Det menar Hedvig Trost, byråchef hos Riksåklagaren och Stefan Johansson, nyutnämnt justitieråd i HD, som i dagarna tackat ja till uppdraget som författare till brottsbalkskommentaren.

forfattare-1601-johanssonDet är med blandade känslor de två nytillskotten till författargruppen kring Brottsbalkskommentaren tar sig an sitt nya uppdrag:
— Jag har själv levt hela mitt yrkesliv med detta tunga verk så det ska bli kul såklart och intressant, men också förpliktande, säger Hedvig Trost.
— Det är ju hedrande att få frågan, menar Stefan Johansson.
 
Skälen till att just Hedvig Trost och Stefan Johansson fått denna hedrande fråga är många. Som byråchef hos Riksåklagaren arbetar Hedvig uteslutande med straffrätt, de har båda erfarenhet från justitiedepartementet och Stefan som är högsta domstolens färskaste justitieråd har också bakgrund som domare och åklagare. Brottsbalkskommentaren har han använt i alla dessa sammanhang.
 
Brottsbalkskommentarens båda nya författare är eniga om att man ska kunna ställa särskilda krav på ett verk av den här kalibern.

— Kommentaren har ju status som en egen rättskälla och den ska hålla allra högsta klass, allt ska finnas med och den ska vara korrekt och objektiv, konstaterar de.

forfattare-1601-trost4Att redan ha ett krävande arbete, familj och så dessutom lägga till ett förpliktande författarskap – hur går det berömda livspusslet ihop? Hedvig menar att skrivandet passar väldigt bra ihop med hennes arbete. Hon planerar att jobba kontinuerligt och de båda författarna tänker dra nytta av varandra – skriva var för sig, men skaffa en gemensam struktur för arbetet. Stefan säger att han planerar sin tid, att de båda döttrarna blivit ganska stora och klarar sig mer på egen hand, men så särskilt många kvällar i tv-soffan blir det kanske inte, särskilt som han gärna vill gå på fotboll när Falkenberg gästar Stockholm. 
— Det är klart att det blir mycket att göra, men intressant och lärorikt, som byråchefen, trebarnsmamman och författaren Hedvig Trost uttrycker saken.

Text: Filippa Carle  Foto: Björn Dalin