Norstedts Juridik kommenterar Thomson Reuters Future of Professionals Report.
Thompson Reuters, Future of Professionals Report, tydliggör att AI inte längre är en framtidsfråga – utan en realitet som snabbt förändrar villkoren för yrkesverksamma inom många branscher inklusive juridik, skatt, compliance och rådgivning. Av rapportens drygt 2 200 respondenter säger 31 procent att deras organisation agerar för långsamt när det gäller AI. Det handlar inte bara om ett teknikskifte – det är en strategisk fråga om konkurrenskraft, attraktivitet och framtidssäkring.
Norstedts Juridik följer AI-utvecklingen i det juridiska ekosystemet, både som kunskapsleverantör och teknikpartner till tusentals svenska jurister. Vår ställning är att tidig och ansvarsfull AI-adoption är ett viktigt konkurrensmedel – men också att det ställer höga krav på etik, transparens och rätt användningsområden.
Therese Järnankar, Director of Business Development and Insights på Norstedts Juridik och Karnov Group.
– Vi har gått från en period av nyfikenhet till en där förväntningarna är mer konkreta. Jurister vill veta hur AI faktiskt kan integreras i deras vardag – och vad som krävs för att göra det på ett säkert sätt, säger Therese Järnankar, Director of Business Development and Insights på Norstedts Juridik och Karnov Group.
AI – en fråga om överlevnad, inte teknik
Thompson Reuters rapport visar att det finns en växande frustration hos många yrkesverksamma kring bristen på tempo i AI-implementering. Det handlar inte bara om effektivisering och att missa tekniska möjligheter, utan om att tappa fart i affärsutvecklingen. Advokatbyråer och juridiska avdelningar som fortsätter att arbeta enligt gamla strukturer riskerar att bli irrelevanta i en marknad där klienter förväntar sig snabbhet, tillgänglighet och smarta verktyg.
– Många av våra kunder är redan AI-vana privat – de förväntar sig liknande intelligens och respons i juridiska tjänster. Att stå still är inte neutralt längre, det är att backa, fortsätter Therese.
Samtidigt pekar rapporten på att tidig AI-användning ger mer än effektivitet: det skapar en kultur av innovation, drar till sig talanger och gör organisationer mer förändringsbenägna.
Gen Z vill jobba med AI – inte emot det
En av de tydligaste signalerna i rapporten kommer från yngre yrkesverksamma. Jurister från Generation Z är långt mer positiva till AI än äldre kollegor. De är dubbelt så benägna att föreslå nya användningsområden och ser AI som ett verktyg för att göra arbetet mer meningsfullt.
– För dagens unga jurister är det självklart att digitala verktyg är en del av jobbet. De ser AI som ett sätt att slippa det monotona och i stället fokusera på rådgivning, strategi och problemlösning, bekräftar Therese.
För byråer och arbetsgivare innebär detta en direkt påverkan på varumärket som arbetsplats. Att visa att man arbetar aktivt med AI-frågor kan bli avgörande i konkurrensen om framtidens kompetens.
AI + etik - nödvändigt samspel
Men rapporten varnar också för riskerna med för snabb eller okontrollerad AI-användning. Över 95 procent av jurister i studien anser att det är oetiskt att låta AI fatta slutgiltiga beslut i till exempel domstolsprocesser. AI ska inte ersätta det juridiska omdömet – den ska förstärka det.
– Juridiken bygger på förtroende, och förtroende bygger på mänskligt ansvar. Därför måste varje AI-lösning vi utvecklar ha tydliga gränser och syften. Den ska aldrig ersätta juristen i beslutsfattandet, säger Therese.
Norstedts Juridik har tagit fasta på just detta i utvecklingen av AI-tjänsten JUNO AI, som bygger på kvalitetssäkrade juridiska källor. Genom att kombinera generativ AI med Norstedts Juridiks omfattande juridiska innehåll, kan användarna få relevanta, pålitliga svar – med full kontroll över källor och kontext.
Praktisk nytta i vardagen
För jurister i praktiken innebär AI-verktyg ,som JUNO AI, att arbetsuppgifter som tidigare var tidskrävande – som att göra första utkast, skriva sammanfattningar eller lokalisera relevanta rättsfall – kan ske mycket snabbare. Det innebär inte att kvaliteten går ner. Tvärtom skapas möjlighet att lägga mer tid på analys, rådgivning och affärsutveckling.
– AI ger jurister möjlighet att vara mer strategiska och proaktiva. Våra kunder som använder JUNO AI berättar hur tjänsten frigör tid och hur de kan använda den tiden för det arbete som skapar verkligt värde för sina klienter. Med hjälp av AI kan våra kunder fokusera på det som är unikt mänskligt, fortsätter Therese.
Framtiden tillhör de modiga och ansvarstagande
AI-revolutionen pågår här och nu. För de organisationer som väljer att agera, finns möjligheten att forma framtidens juridik – både vad gäller affärsmodeller, arbetsmetoder och rekrytering. Men AI är inget man implementerar lättvindigt. Det kräver långsiktighet, teknisk förståelse och ett orubbligt fokus på ansvar, etik och kvalitet. På Norstedts Juridik ser vi det som vår roll att stödja Sveriges jurister i detta skifte – med teknik, kunskap och trygghet.
– Det handlar inte om att springa först, utan om att springa rätt. Men den som inte börjar alls, riskerar att tappa både klienter och framtida medarbetare, avslutar Therese
Läs mer om vår AI-lösning, JUNO AI.