Digital innovation i centrum på Nordic Legal Tech Day 2019

Av: Ulf Widlund Ämne: Legal Tech, Legal tech day, Digitalisering, Legal operations, innovation 2019-09-25

Torsdagen den 19 september gick Nordic Legal Tech Day av stapeln i Stockholm. Från Sverige och övriga världen kom ett stort antal innovationsdrivna företag för att visa upp sina produkter, knyta kontakter och dela kunskap med varandra. Investeringarna i branschen har exploderat på senare år och Norstedts Juridik är huvudsponsor för evenemanget.

Legal Tech är ett område på rejäl frammarsch. Investeringsviljan har exploderat på senare år och nu har även de riktiga kolosserna som Apple, Google och Amazon sett potentialen och är med på tåget. Nordic Legal Tech Day startades av Legal Works för fem år sedan och har sedan dess vuxit till en viktig mötesplats för branschen, där företag som Norstedts Juridik, Precisely, Wolters Kluwer och många fler samlas varje år.

Kunskapsintensiv och komplex bransch
I centralt belägna lokaler vid Odenplan i Stockholm inleddes dagen med ett huvudanförande av Elisbeth Thand Ringqvist, dagens key note speaker, på ämnet Legal Operations med fokus på ”digital transformation”. Efter det följde en paneldebatt där bland annat Nichlas Brødegaard Resch, Head of Digital Transformation & Data Science på Norstedts Juridik/Karnov Group, deltog. Tillsammans med andra ledande experter delade han med sig av sina insikter om hur juristavdelningar bör rigga sig för att effektivisera sina processer och hänga med i utvecklingen.

Juristbranschen är redan mycket kunskapsintensiv och panelen var enig om att en den digitala utvecklingen kommer att göra verksamheten än mer komplex. ”Att ta många små utvecklingssteg istället för några få stora är lösningen på det”, förklarade Nichlas Brødegaard Resch. ”De stora teknikhoppen är det människor med teknikbakgrund, inte jurister, som är benägna att uppskatta”, menade han.

Nichlas Resch deltar i paneldebattNichlas poängterade också att organisation måste ifrågasätta nyttan med ny teknik. Artificiell intelligens (AI) är trendigt och lockar därför många men är inte alltid den bästa lösningen. ”Det är extremt viktigt att utgå från behoven och först fastslå dessa i detalj. Först då är men redo att börja titta på lösningar”, förklarade Nichlas Brødegaard Resch.

Som en ledande aktör på marknaden var Norstedts Juridik en av utställarna och genomförde en demonstration av JUNO – sin nyligen lanserade digitala juridiska informationstjänst – inför en välbesökt lokal.

”Jag är mycket stolt över JUNO . Vår demonstration på Nordic Legal Tech Day visar tydligt hur vi arbetat för att ta vara på våra kunders önskemål och att framtidssäkra tjänsten”, Mickael Söderqvist,
Product Owner

Framtidssäkrad utveckling av JUNO

Mickael Söderqvist, Product Owner, presenterade Tim Day, Lead Product Designer, på Norstedts Juridik/Karnov Group som berättade att ny teknik har parats med breda användarundersökningar vid utvecklingen av JUNO för att göra den till en framtidssäker tjänst. Ständig innovation ska förbättra tjänsten fortlöpande.

”JUNO är utvecklad på en plattform som är byggd för framtiden där vi kan lägga till innehåll som är baserat på artificiell intelligens”, berättade Tim Day. ”Vi har redan protoyper för sådana funktioner som vi kommer att lägga till framöver. Jag har alltid velat ha, och strävat efter, den typen av funktionalitet och det arbetar vi för vilket vi visade under vår demonstration av JUNO”, tillägger han.

JUNO demo 1

Skynda långsamt är smartare
Genom utvecklingsavdelningen i Köpenhamn, under ledning av Nichlas Brødegaard Resch, bedriver Norstedts Juridik ett intensivt arbete med att utveckla framtidens teknik inom legal tech.
”Vi experimenterar med många olika ”emerging technologies” såsom virtual reality, blockchain och cryptovalutor, chattbotar, machine learning och röstigenkänning med mera”, säger Nichlas Brødegaard Resch.

Jurister är ofta omtalade som ett konservativt släkte vilket även utvecklingsavdelningen måste förhålla sig till. Om ny teknik innebär att användaren måste arbeta på ett helt annat sätt än tidigare är erfarenheten att den inte kommer göra det. De experiment med virtual reality som Nichlas Brødegaard Resch arbetat med är ett tydligt exempel på det.

”Många advokatbyråer kan inte ens få de grundläggande systemen att fungera bra och utnyttja dessa fullt ut. Sedan kommer företag och börjar sprida budskap om virtual reality och artificiell intelligens med mera, det blir för mycket. Kan man ta små steg framåt är det smartare och användaren kommer att vara med på resan”, avslutar Nichlas Brødegaard Resch

Nordstedts Juridik tackar Legal Works för ett utmärkt event och ser redan fram emot Nordic Legal Tech Day 2020.