JUNO förenklar arbetet för Sveriges utbildningsförvaltningar

Av: Göteborgsposten Ämne: Skola och utbildning, Kommun 2020-01-08

Norstedts Juridiks digitala informationstjänst JUNO är gränslöst populär i den juridiska världen. Nu finns den även tillgängligt för utbildningsförvaltningar – och användningsområdet är både stort och enkelt.

– Det kan verkligen förenkla arbetet. All information som kan tänkas behövas finns i en enda tjänst, säger Peter Krohn, produktägare för JUNO.

Att byta system inom verksamheten kan verka svårt; både rent praktiskt och att lära sig helt nya funktioner. Det kan leda till att systemen aldrig byts ut, trots att bättre alternativ finns på marknaden. Johan Qvinth jobbar som kundansvarig för tjänsten JUNO och menar att omställningen är mycket enklare än vad många tror.

ANMÄL DIG TILL NYHETSBREVET OM SKOLA

– Alla utbildningsförvaltningar i Sverige borde se över de tjänster de köper – både vad de betalar för och vilken information de får. JUNO ger mer information men även en lättare hantering.

En säker källa

Johan Qvinth liknar JUNO vid de typiska sökmotorerna på internet, men en stor skillnad är att alla sökresultat är korrekta. En så säker källa har gjort JUNO till huvudleverantör till den absoluta majoriteten av de som fattar juridiska beslut i dag, och nu finns även möjligheten för utbildningsförvaltningar och skolor att ta del av informationen.

– Det förenklar alla processer. Att kunna söka sig till en paragraf i en lag och direkt finna en kommentar som förklarar om undantag och gränsdragningar mellan olika situationer gör skillnad. Även att kunna söka bland 1,6 miljoner domar eller ställa frågor direkt till våra experter.

I utbildningsförvaltningarnas version av JUNO får de den traditionella rättsdatabasens material men också en mängd guider och case baserade på konkreta problemsituationer i en skolmiljö. Material som hela tiden byggs ut baserat på de frågor som kommer in till experterna.

– Rollen som skolledare och rektor innebär många juridiska ställningstaganden; det grundar sig i vad som faktiskt är rätt och fel. Man behöver också veta varför och kunna förklara det för andra, både inom skolan och utanför. JUNO gör att rektorn inte behöver prata med skoljuristen varje gång, utan kan istället förstå på helt egen hand säger Johan.

”Väldigt spännande”

Peter Krohn, produktägare, berättar att Norstedts Juridik vill fungera som en brygga mellan skolan och juridiska frågor.

– De är ju experter på det som de dagligen jobbar med; men inte nödvändigtvis reglerna bakom det. Där finns vi som stöd, säger han och avslutar:

– Det mest spännande med JUNO just nu är att vi får in mängder av titlar från Norstedts Juridik. De böcker som många utbildningsförvaltningar köpt i pappersform är på väg in. Dessa kommer vara fullt sökbara i skolans och utbildningsförvaltningars version av JUNO, kopplade till de regler och ärenden som de behandlar.