AI i kommunal verksamhet kan vara ett kraftfullt stöd – men bara om användaren vet vad den söker. Juridikens komplexitet gör att rätt fråga ofta är viktigare än rätt svar. I del 2 av månadens Möt Experten berättar Filip Henriksen, kommunjurist och juridisk författare, om vad som krävs för att AI ska bli ett verkligt stöd i tjänstemannens vardag.
Vilka juridiska fallgropar ser du oftast hos kommunanställda, exempelvis handläggare?
– Att man inte förstår juridiken som fackområde. Rättsordningen känns obekant, svårnavigerad och kanske i värst fall främmande. Då börjar vi komma in på det som är mest centralt: Som du ropar får du svar. Detta gäller oavsett om du som handläggare tar direkt kontakt med en jurist, söker stöd i en AI-tjänst eller använder en vanlig sökmotor. Om du inte vet vad du ska ropa blir svaret ofta, men inte alltid, därefter. Många beklagar sig över att juristernas svar ofta är att ”det beror på”. Det i sin tur beror på hur en fråga eller en situation beskrivs. En stor utmaning för många icke-jurister upplever jag är ställa ”rätt” frågor. Många tjänstemän i en kommun har ett mer naturligt och vardagligt förhållande med rättsordningen än andra. Dessa förstår inte alltid rättsordningens grundläggande element, vilket gör det svårt att ställa just rätt frågor; både till andra och till sig själv.
Vilka är de största utmaningarna du ser för kommunanställda utan juridisk bakgrund när det gäller att använda AI som stöd i arbetet?
– Det är nog samma sak som jag sa nyss. Som du ropar får du svar. Kommunjuristernas roll är ganska många gånger inte att ge svar utan att korrigera de ställda frågorna och utifrån den egna korrigeringen identifiera och besvara rättsfrågorna. I detta finns det också mycket pedagogik. I övrigt är det just tjänstemännens förståelse av rättsordningen, det "allmänna rättsmedvetandet", som är det viktiga. Ju tryggare du är med rättsordningen, lagen, desto tryggare kommer du också att bli i din AI-användning. Då tänker jag inte främst på lagligheten i själva användningen utan i användningen som sådan.
Ju mer vi förstår hur AI kan hjälpa oss ju mer verkligt stöd kommer vi uppleva att vi får. Med just AI är fantasi och nyfikenhet oerhört viktigt.
Vad krävs för att AI ska uppfattas som ett verkligt stöd i vardagen för till exempel socialsekreterare, biståndshandläggare eller bygglovshandläggare?
– Mycket av det vi människor uppfattar som ”stöd i vardagen” är något som vi i grund och botten kan förstå och ta till oss. Ett rättsfall, en rättslig bestämmelse eller ett motivuttalande i ett förarbete blir ett verkligt stöd när vi närmare förstås vad som avses. Jag tror det är samma sak med AI. Ju mer vi förstår hur AI kan hjälpa oss ju mer verkligt stöd kommer vi uppleva att vi får. Med just AI är fantasi och nyfikenhet oerhört viktigt.

Filip Henriksen, kommunjurist på Gävle kommun
Vilken typ av kommunala arbetsuppgifter tror du lämpar sig bäst för AI-stöd, exempelvis för handläggare?
– I grund och botten hur mycket som helst! Jag tror det är viktigt att förstå att användandet av AI skiljer sig åt från yrkesgrupp till yrkesgrupp och från användare till användare. Som kommunjurist använder jag det på ett sätt och jag antar att vår registrator skulle se andra fördelar av ett AI-stöd. Vi kommer liksom åter igen tillbaka till ganska grundläggande saker. Du får ut mer av AI ju mer du kan om det aktuella området. Sen kan AI givetvis lära dig en massa nya saker, men ur effektivitetssynpunkt tycker jag man ska gräva där man står; i det Du kan. Där gör det störst nytta.
Vilka kompetenser tror du behöver stärkas i kommunerna för att ta vara på AI:s möjligheter?
– Din egen kompetens. Jag tror man ska börja där. Hur kan AI användas inom ramen för min tjänst och det jag gör på jobbet? Du måste börja med dig själv.
------
Fakta: AI-stöd för fler än jurister
JUNO AI för kommuner som lanseras i höst är särskilt utvecklad för att kunna användas även av yrkesgrupper utan juridisk bakgrund.
-
Ger förklarande svar med källhänvisningar
-
Använder endast kvalitetssäkrade rättskällor
-
Anpassat språkbruk för olika kommunala yrkesroller
-
Utvecklad i samarbete med kommunanställda inom bland annat socialtjänst, skola och bygg.