Stockholm Startup Bootcamp – problemlösning genom tvärvetenskapliga samarbeten och design thinking

Av: Caroline Wiroth Ämne: Legal Tech, Stockholm Startup Bootcamp
2020-01-29

Den 24–26 januari gick Stockholm Startup Bootcamp av stapeln. Eventet för, under två intensiva dagar, samman studenter med olika bakgrund (teknik, juridik, innovation management, ekonomi, cloud engineering med flera) för att tillsammans lösa några av de utmaningar som kommer av ett allt mer digitaliserat samhälle. Organisatörerna vill underlätta för studenter att komma i kontakt med varandra också utanför sin valda utbildning och inspirera till att starta egna företag och projekt där de kombinerar kunskaper och erfarenheter från olika områden redan från början.

”Vi vill lära studenterna metoder och färdigheter de kan använda sig av i sitt framtida yrkesliv”, säger Malin Männikkö, huvudorganisatör och ansvarig för Stockholm Startup Bootcamp.

Norstedts Juridik följer eventet som en av sponsorerna.

SSB2020-31

Stockholm Startup Bootcamp – inspirerat av Stanford
Malin Männikkö och David Flodin startade eventet sommaren 2019 efter att ha blivit inspirerad av liknande event i Stanford och Helsingfors. ”När jag ringde de ansvariga för Startup Bootcamp på Stanford och frågade om jag kunde kopiera konceptet till Stockholm sa de ” självklart”. De hjälpte mig till och med lite med upplägget”, säger Malin Männikkö.

Vi vill lära
studenterna metoder och färdigheter de kan använda sig av i sitt framtida yrkesliv”,
Malin Männikkö, organisatör Stockholm Startup Bootcamp

Fokus på design thinking och lean startup
Processen fokuseras runt design thinking och lean startup. ”Tvärvetenskapliga samarbeten kommer bara öka i relevans framöver och vi ser redan nu att de bästa och mest hållbara av lösningarna involverar människor med olika bakgrunder. Speciellt inom juristbranschen tror jag att det kommer bli extra viktigt att släppa in andra människor för att lösa problem. Både inom branschen men också för att arbeta med de utmaningar som samhället har med juridiken", menar Malin Männikkö.

 

I årets Stockholm Startup Bootcamp var följande utmaningar på agendan:

 • Deloitte - Improved Legal Services
 • Ilves Solutions - Data and Daily Life
 • Legal Works - Control your data
 • SCC Arbitration Institute - An Inclusive Arbitrator bank
 • Stockholm Chamber of Commerce - Tools for startups to succeed
 • Synch - Client onboarding process dilemma

Till sin hjälp hade studenterna att antal experter och mentorer både från universitet och näringsliv:

 • Dr. Terrence Brown, professor KTH Entrepreneurship and Innovation Department
 • Andrea Lindblom, Administrativ chef på Helsingborgs tingsrätt, även utnämnd till Legal Innovator of the year 2019
 • Leandro Ostera, senior software engineer/researcher, Stockholm Research Center (SRC)
 • Jon Duvnjak, Head of operations and in-house counsel at Volumental AB
 • Anna Millan, COO 100 Point Challenge
 • Rachel Yu, CFO at Regily, Vadym Kublik, IP/IT Data and Privacy lawyer
 • Silva Carretta, Founder IP and Tech Lab

”Norstedts Juridik är mycket stolta över att sponsra Stockholm Startup Bootcamp. Vi tror på den här typen av event och succén är ytterligare ett bevis för de möjligheter som skapas när ett tvärvetenskapligt förhållningssätt ligger till grund för problemlösning”, kommenterar Caroline Wiroth, PR och Kommunikationsansvarig, Norstedts Juridik.

IMG_0309

”Helgen överträffade våra förväntningar på alla fronter och deltagarnas engagemang var högt till sista minut. Det känns otroligt roligt att alla trivdes så bra och hade en givande helg. Lagen förde bra diskussioner och kom fram till intressanta lösningar. Vi kommer säkert öka antalet teammedlemmar nästa gång så att vi har möjlighet att stöda alla bättre och så att det slipper bli så hektiskt för oss själva. Nästa gång ska vi också ha fler mentorer eftersom de erbjuder ett fantastiskt stöd för våra deltagare. En annan viktig lärdom är hur vi ska utforma utmaningarna i framtiden så att de möjliggör ett ännu mer givande event för deltagarna, avslutar Malin Männikkö.

Helgens event var det första men på grund av det positiva mottagandet och den goda feedbacken planerar Malin Männikkö att organisera Stockholm Startup Bootcamp varje termin framöver.