Immaterialrättare med SM-silver i bänkpress tänker nytt om designrätt

Av: Norstedts Juridik Ämne: Våra experter, Utgivning 2018-03-11

Ordet design för väl oftast våra tankar till tingen omkring oss. Att också ett strukturerat arbetsmiljöarbete skulle kunna vara designat - och därmed behöva sättas i relation till de rättsliga reglerna om design - är kanske inte lika givet. Om detta och mycket annat skriver juris doktorn och SM-silvermedaljören Christina Wainikka i sin aktuella bok Designrätt.

Att skydda immaterialrättigheter, att kommersialisera dem och att hitta immaterialrättsliga strategier – det är en del av det som Christina Wainikka och hennes innovationsbyrå hjälper sina kunder med. Christina har doktorerat om företagshemligheter, drivit egen verksamhet under många år och tidigare skrivit boken Konstjuridik (tillsammans med Katarina Renman Claesson) på Wolters Kluwer. Christinas nya titel Designrätt publicerades i slutet av november 2016.

Så mycket mer än vaser och stolar

– Designrätt är en immaterialrättslig bok av det mer praktiska slaget, konstaterar Christina.

– Traditionellt struktureras en bok på det här området efter de olika rättigheterna, men jag utgår från designens olika syften – som estetiska, kommunikativa och funktionella. Det är i princip så designskydden är konstruerade och det gör att skillnader, likheter och möjligheter kommer att bli synliga, menar hon.

Som sagt, det är inte bara i stol– och vassammanhang som begreppet design blir aktuellt. Också när det gäller tjänster och processer finns design som kan behöva skydd.

En fråga som också har betydelse på designområdet är att utvecklingen gör att juridiken har en tendens att släpa efter:

– Ja, den där eftersläpningen innebär att det uppstår situationer som måste hanteras och där kan det finnas lite olika alternativ som är viktiga att känna till, säger Christina.

Juris doktor med styrkelyftsmeriter

Men den där SM-medaljen - hur var det egentligen med den? Antalet styrkelyftsmedaljer som delats ut i den svenska juristkåren är oklart, men Christina Wainikka kan skryta med en silvermedalj i bänkpress från ett svenskt mästerskap.

– Jo, det stämmer, skrattar hon. Hundra kilo räckte till silver, men det där är längesen nu. Jag tävlade sista gången tre veckor innan jag födde barn, numera är det långdistanslöpning och lite annat som gäller.

DESIGNRÄTT av Christina Wainikka

Design omger oss hela tiden. Själva ordet design används i de mest skilda sammanhang – det kan gälla allt från designade processer till barnens leksaker. De rättsliga frågorna kring design har länge hamnat i skymundan jämfört med exempelvis de kring uppfinningar och musikaliska verk.

Utkom i november. Även en del i Zeteo. Läs mer