Laddar...

Till övergripande innehåll för webbplatsen

Möt experten

I vår serie Möt experten riktar vi strålkastarljuset mot våra experter! Varje månad väljer vi noggrant ut passande experter som inom ett specifikt ämne kan bidra med sin specialiserade kunskap.
Läs mer om serien

När AI möter juridik

AI revolutionerar juridiken genom att automatisera rutinuppgifter vilket frigör tid för strategiskt arbete. Trots dess fördelar väcker det nya frågor kring etik, dataskydd och immaterialrätt. 

I månadens Möt experten delar våra experter med sig av sina insikter om AI och juridik.

”Skapande av AI-genererade alster utgör ingen garanti att materialet får användas.”

Tobias Kempas och Johan Gavelin från Vinge granskar de immaterialrättsliga aspekter som mest påverkas av införandet av AI-teknik. Samtidigt belyses de vanligaste tvistefrågorna inom området relaterade till AI och konkreta exempel på praxis.

"Introduktionen av AI kommer innebära en större förändring för kåren än introduktionen av datorn.

Styrkan med AI förstärks av mänsklig kunskap. I det avseendet finns det etiska överväganden att beakta när AI-teknik integreras i juridiskt arbete, anser Ólafur Steindorsson, advokat och partner på Wistrand Advokatbyrå.

"Sluta låtsas som om juristyrket är, eller kommer att vara, som det var före AI-tiden."

Hur kan universitetet förbereda juriststudenter för den alltmer framträdande rollen av AI när de går ut i arbetslivet? Frantzeska Papadoupoulou, professor i civilrätt på Stockholms Universitet, delar sina insikter om ämnets komplexitet.

"Det är viktigt att komma ihåg att AI inte kan ersätta mänskligt omdöme eller moraliskt ansvar"

Sophia Lagerholm, Head of Digital & Innovation/Advokat och Linus Larsen, Senior Associate/Advokat på Advokatfirman Delphi, diskuterar den nuvarande användningen av AI inom juridiken och dess potentiella framtid och de förberedelser som krävs för att möta dem.

Vill du veta mer om hur vi på Norstedts Juridik arbetar med AI? Klicka här!

Kvinnliga röster i juristbranschen

I år uppmärksammar Norstedts Juridik Internationella kvinnodagen genom att lyfta fram tongivande kvinnor inom juristbranschen. Vi lär känna dem lite mer på djupet och frågar om deras erfarenheter av att vara kvinnor juristbranschen och hur de tror att diskussionen om jämställdhet och inkludering kommer att utvecklas.

Christina Wainikka

"Begå inte våld på dig själv. Våga vara den du är och vill vara." Det budskapet vill Christina Wainikka, docent i civilrätt och policyexpert för immaterialrätt på Svenskt näringsliv, ge till kommande generation av kvinnliga jurister.

 

Eva von Schéele

”Visa att ni kan, ta inte efter gamla manliga beteenden och ta fasta på att ni duger som ni är!” Det rådet vill Eva von Schéele, tidigare förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Landsting, ge till nästa generation av kvinnliga jurister.

Christina Ramberg

Christina Ramberg, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, delar med sig av sin väg till juristyrket, tankar kring juristbranschen och funderingar på framtida utmaningar såsom AI:s påverkan.

Fokus på våra experter

Vårt expertnätverk består av fler än 1000 experter. Genom deras expertis och engagemang säkerställer vi att innehållet de tar fram i JUNO och Avtalsguiden håller högsta kvalitet.

I vår nya serie Möt experten riktar vi strålkastarljuset mot dem. Varje månad väljer vi noggrant ut ett tema och passande experter som kan bidra med sin specialiserade kunskap och insikter kring just det temat. Vi sätter ett stort värde i att våra experter är välrenommerade i sina områden och kan erbjuda ett unikt perspektiv och en djup förståelse inom sitt ämne.

Våra experters kunskap och erfarenhet spänner över en rad ämnen, från framtidsutsikter och branschnyheter till nya teknologier och arbetssätt.

Vad vill du läsa om?

Våra experters kunskap och erfarenhet spänner över en rad olika ämnen, från socialtjänst och miljö till hållbarhet och AI. Vill du lära dig mer om ämnena som vi tar upp på den här sidan? Eller vill du lämna förslag på ett ämne som du vill höra experternas insikter om? Välkommen att höra av dig till oss!

Caroline Wiroth

caroline.wiroth@nj.se
PR- och kommunikationsansvarig
Norstedts Juridik

Eurica Medenilla

eurica.medenilla@nj.se
Product Marketing Manager
JUNO och Avtalsguiden