Civilrättsprofessorn som har fyrtioåtta timmar om dygnet

Av: Filippa Carle Ämne: I själva verket 2018-11-20

Hon är professor, prodekan, ledamot av Akademin för insolvensrätt och en av de flitigaste författarna hos oss på Norstedts Juridik. Annina H Persson tycks ha hittat fler timmar på dygnet än vi andra.

Anina_passDen lista över titlar där professor Annina H Perssons namn finns med är lång. Jättelång. Hon är professor i civilrätt vid Örebro universitet med inriktning mot central förmögenhetsrätt och förutom undervisning, forskning och uppdraget som prodekan – bland annat – hinner Annina författa mer än de flesta. Hon skriver både kurs- och praktikerlitteratur och hon är ofta med och gör urval för författnings- och rättsfallssamlingar. Dessutom hinner hon skriva artiklar i egenskap av ledamot av Akademin för insolvensrätt vid Karlstads universitet. Frågan ”Hur hinner du? ” är därmed given.

-Jo, det är klart att jag jobbar mycket, men jag gör massor med andra saker också, konstaterar Annina som på sin lista över fritidsintressen har exempelvis skidåkning, simning, ridning, trädgårdsarbete, familjeliv och kaniner.

Fördelar med att vara flera författare

Inom ramen för Anninas författarskap ryms både eget skrivande och titlar där det finns flera författare. Att skriva tillsammans har flera fördelar menar hon:

-Uppdateringstakten är hög och när jag är klar med en är det oftast dags för nästa. Då är det såklart lättare att vara flera, vi kan diskutera och läsa varandras korrektur.

Att träda i en författares ställe

En annan sorts författande som Annina har stor erfarenhet av är att efterträda en tidigare författare.

-Ja, det kan vara lite klurigt att träda in i någons ställe. Den tidigare författaren kan ha ett sätt att skriva som man inte trivs med, han eller hon har kanske uttryckt åsikter jag inte delar eller där jag anser att rättsläget är mer osäkert – hur ska man göra då, frågar hon sig.

En av de författare i vars ställe Annina trätt är professor Jan Hellner.

-Där hade jag planer på att skriva något liknande, men att då kliva in efter honom var ju ett ännu bättre alternativ, avslutar civilrättsprofessor Annina H Persson.