Till övergripande innehåll för webbplatsen

Hallå där Alexandra Åquist, ny VD för Norstedts Juridik!

Av: Ulf Widlund Ämne: I själva verket 2020-06-23

Efter tio år vid rodret klev Olov Sundström i våras av som VD för Norstedts Juridik. Som ny VD presenterades istället Alexandra Åquist. Hon har studerat juridik, men gjort karriär inom försäljning och affärsutveckling istället för att följa den traditionella juristbanan. Hon är mån om att alla författare och experter verkligen ska känna sig som en del av Norstedts Juridik.

Hallå där Alexandra Åquist hur känns det att ha tillträtt som VD?
- Jag är väldigt stolt över det. Har man läst på juristlinjen som jag har gjort då är man väldigt stolt över att få vara på Nordstedts Juridik.

Alexandra_15x7-2
Vad fick dig att börja läsa juridik?
- Jag hade ett väldig tydligt mål att jag ville bli polischef. Men under utbildningen drogs jag till börsrätt, bolagsrätt och bankrätt. Utbildningen var rolig, men jag hade svårt att sitta still så därför tror jag att det blev en annan bana för mig.

Vad är din relation till juridisk studentlitteratur?
- Man kan säga att jag läste böckerna noga, men inte så många gånger. Jag var en effektiv student som läste böckerna en gång och sedan förlitade mig på mitt fotografiska minne, som jag åtminstone inför en tenta kunde koppla på.

 

citat

 

Hur kommer våra författare och experter att märka att du är VD?
- Målsättningen är att all våra författare och experter verkligen ska känna sig som en del av oss. Att vi sitter med ett jättenav av experter gör oss unika och är något som vi ska vårda. Det är i mångt och mycket författarnas och experternas kunskap vi säljer och det är en kvalitetsstämpel att vi har alla experterna hos oss.

Vad är framtiden för juridisk information i ett brett perspektiv?
- De jurister som är duktiga inom sitt gebit kommer att bli viktigare och viktigare. Framtiden kommer nog bli mer specialiserad med djupare kunskaper inom smalare områden, och där tror jag att experterna kommer att spela en större roll. Alla som arbetar med juridik kommer inte att ha tillgång till expertisen in-house och vi kan förmedla den kunskap som efterfrågas.

Varför ska experten förmedla sina kunskaper via Norstedts Juridik?
- Vi tar juridisk expertis på allvar och vårdar den. Vi stärker författaren och författaren stärker oss. Det är en del av vårt varumärke att alltid ha den bästa expertisen och leverera kvalitet. Går vi hand i hand tillsammans blir det något väldigt bra.

Vilka utmaningar står Norstedts Juridik inför?

- Vår förmåga att kombinera kvalitet och lättillgänglighet kommer att bli avgörande. Alla blir snabbare på att tillgodogöra sig information, samtidigt som juridiken är väldigt komplex. Det finns en motsättning i det, så det krävs att vi ligger i framkant, är innovativa och hänger med i den tekniska utvecklingen. Allra helst leder den såklart.

Och på fritiden, när du är ledig, vad gör du allra helst då?
- Jag uppskattar lugnet. Jag trivs mycket på landet och i skogen. Jag håller nästan bara på med hästar på fritiden. Jag är väldigt intresserad av hästhoppning och har precis börjat en del med hästavel. Jag har tonårsbarn, så när de vill umgås med mig så släpper jag allt och är bara mamma.