Till övergripande innehåll för webbplatsen

Juridikens värld

- en podd från Norstedts Juridik

Lyssna på Juridikens värld

Här samtalar vi med Sveriges ledande juridiska experter och nytänkare. Vi diskuterar aktuella ämnen, branschen och spanar in i framtiden. Emellanåt presenterar vi intressanta personporträtt och kanske en och annan hemlighet. Du hittar podden där poddar finns. Glöm inte att prenumerera på podden så att du inte missar några avsnitt.

Som lyssnare får du ta del av

Inspirerande samtal

I podden Juridikens värld samtalar vi med Sveriges ledande juridiska experter och nytänkare.

Branschtrender och framtidsspaningar

Lyssna på aktuella ämnen, heta branschfrågor och framtidsspaningar

Personporträtt och karriärsresor

Bli inspirerad av intressanta personporträtt, karriärsresor och en och annan hemlighet

Några gäster

Petra Lundh

Riksåklagare
 

Victoria Swedjemark

Grundare av Glowmind och partner på VenturisConsulting Group
Foto: Åsa Hafmar, Akavia

Peter Althin

En av Sveriges mest omskrivna och
anlitade brottmålsadvokater
 

Alla avsnitt

Avsnitt 10 | En kandidaternas marknad! Så prioriterar dagens jurister och detta väljer de bort

Dagens juristmarknad kan beskrivas som glödhet och för många är det därför en kandidaternas marknad. Samtidigt finns en stor ohälsa i branschen. Vad letar jurister efter hos arbetsgivare idag, vilken typ av arbetsgivare söker de sig till och vad väljer de bort? Hur ser de på den egna hälsan, vågar de prata om den med sin arbetsgivare och hur tänker de om framtida karriärval? I dagens avsnitt pratar vi med Zarina Virsholm, grundare och partner på Sharp Recruitment & Consultants, en specialistbyrå som arbetar inom områdena Legal, Compliance, Risk, AML & Tax.

Lyssna på Zarinas avsnitt

Spotify_Icon_CMYK_Black Apple_Podcast_Icon-black

Avsnitt 9 | "Vem fan är du?" - Peter Althin om karriären, prestationsångest och 60 kg potatis

Peter har haft en av huvudrollerna i några av de mest uppmärksammade rättegångarna i modern tid. Av hans klienter kan nämnas Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic, kändisbrottslingen Clark Olofsson och den oskyldigt livstidsdömde Joy Rahman. I veckans avsnitt berättar Peter bl.a. om varför en domare i vredesmod kastade en penna mot hans huvud och vad som fick honom att fylla en hockeytrunk med 60 kg potatis vid hovrättsförhandling. Vad han har försakat för karriärens skull och på vilket sätt har rädslan för att misslyckas påverkat yrkesrollen?  

Lyssna på Peters avsnitt

Spotify_Icon_CMYK_Black Apple_Podcast_Icon-black

Avsnitt 8 | Bolagsjuridik 2.0 - att "skala Juridiken" och utmana status quo 

Många jurister har en önskan att röra sig uppåt i värdekedjan, fokusera mer på strategiska frågor och arbeta närmare styrelse och ledning. Hur går man tillväga för att tydliggöra sin roll och sitt bidrag, hur ser man till att lägga sin tid på rätt saker och vad innebär att "skala juridiken"? Lyssna på Victoria Swedjemark, tidigare chefsjurist på Tele 2 Sverige och grundare av konsultföretaget Glowmind. 

Lyssna på Victorias avsnitt

Spotify_Icon_CMYK_Black Apple_Podcast_Icon-black

Avsnitt 7 | Krigsförbrytelse och andra folkrättsbrott - så kan förövarna ställas till svars

Aida Samani, jurist på Civil right defenders, berättar om arbetat med att samla in bevisning så att ansvariga för krigsförbrytelse och andra folkrättsbrott ska kunna ställas inför rätta. Hur kan offer och deras anhöriga få upprättelse? Hur kan Sverige och övriga världen bli bättre på att utkräva ansvar för folkrättsbrott?

Lyssna på Aidas avsnitt

 Apple_Podcast_Icon-black

Avsnitt 6 | Balans i livspusslet eller kvinnofälla? Så navigerar vi i nya tidens hybridarbete

Distans- och hybridarbetet verkar vara här för att stanna. Men samtidigt som det ofta innebär en större frihet och bättre balans i arbetslivet dyker nya utmaningar upp. Ökad ojämlikhet mellan könen och ett A- och B-lag där vissa arbetat på plats och vissa på distans, är några av riskerna enligt Jens Näsström, arbetspsykolog och oberoende forskare. 

Lyssna på Jens avsnitt

 Apple_Podcast_Icon-black

Avsnitt 5 | Från iransk revolution till professor i Sverige - möt Said Mahmoudi

När det islamistiska revolutionen svepte över Iran 1979 följde den 30-åriga iranske diplomaten Said Mahmoudi oroligt händelseutvecklingen från sin postering i Stockholm. Plötsligt riskerade de lysande framtidsutsikterna att gå om intet. Hör Said Mahmoudi berätta om sitt dramatiska liv.

Lyssna på Saids avsnitt

 Apple_Podcast_Icon-black

Avsnitt 4 | "Ett uttunnat skuldkrav" - så straffas psykiskt sjuka lagöverträdare

Frågan om hur man straffrättsligt ska hantera psykiskt sjuka individer är omdiskuterad. Möt Tova Bennet, forskare i straffrätt vid Lunds universitet, vars studier pekar på att det finns "ett uttunnat skuldkrav" för psykiskt sjuka lagöverträdare - med fler fällande domar som följd. Hur kommer det sig?

Lyssna på Tovas avsnitt

 Apple_Podcast_Icon-black

Avsnitt 3 | "Legal tech": Hot eller möjlighet?'

Det har föreslagits att artificiell intelligens och annan digital teknik i hög grad kommer att kunna lösa de uppgifter som idag utförts av byråernas juniora jurister. Journalisten Pontus Fall har träffat teknikentreprenören John Engholm som till vardags är chefsjurist på Serendipity Group.

Lyssna på Johns avsnitt

 Apple_Podcast_Icon-black

Avsnitt 2 | Juridik och miljö: När klimatfrågan klev in i rättssalen

I en rad uppmärksammade domar har både företag och stater tillskrivits ett allt större ansvar för sin miljö- och klimatpåverkan. Journaliserna Pontus Fall och Petter Svensson träffar Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet, och föreståndare för Stockholms miljörättscentrum.

Lyssna på Jonas avsnitt

Spotify_Icon_CMYK_Black Apple_Podcast_Icon-black

Avsnitt 1 | Petra Lundh - Sveriges riksåklagare

Antalet grova brott ökar i Sverige och bara en femtedel av alla gängmord klaras upp. En person som gärna vill vände den här utvecklingen är riksåklagare Petra Lundh, som är chef för landets åklagare. Så vad vill hon göra för att vässa den svenska rättsapparaten och vilka verktyg saknar hon? Journalisterna Pontus Fall och Petter Svensson har träffat henne.

Lyssna på Petras avsnitt

Spotify_Icon_CMYK_Black Apple_Podcast_Icon-black

Intervjuer med poddens gäster