Toppnyhet

Rattfull kvinna körde ihjäl sin ettåriga dotter – får fängelse

1 juli 2022
En ettårig flicka dog när hennes alkohol- och drogpåverkade mamma körde av vägen utanför Östersund. Mamman var på flykt från en man som misshandat henne, förklarade hon. Hon döms nu till fängelse.
Straffrätt

Sköt sin pappa i ansiktet – får livstids fängelse

30 juni 2022
"Inte ens det dög du till” sa pappan – varpå sonen svarade med att skjuta honom i ansiktet. Döden var ögonblicklig. Sonen döms nu till livstids fängelse.
Straffrätt

Kan bli möjligt med momsavdrag för utrustning för hemarbete

29 juni 2022
| Mervärdesskatt
Avdrag för ingående moms kan få göras för kontorsutrustning som anställd köper för hemarbete om arbetsgivaren blir ägare enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Fler förutsättningar måste dock utredas. Målet visas åter till Skatterättsnämnden.
Skatterätt

Brottmålsadvokat döms för grovt skyddande av brottsling

28 juni 2022
Advokaten Peter Carlström, 66, döms för grovt skyddande av brottsling. Medverkade till att plantera bevis som fick åtalad klient friad i gängrättegång. Tingsrätten räknar med uteslutning ur samfundet.
Straffrätt

Fängelse och utvisning för påskkravallerna

27 juni 2022
Fyra åtalade för delaktighet i påskkravallerna i Örebro har dömts till fleråriga fängelsestraff. Två dömda ska även utvisas. Poliser tilldöms skadestånd och rättegångar mot fler åtalade inleds nu.
Straffrätt

JO sågar generaldirektörens hemliga mejlhantering

23 juni 2022
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist använde sin privata mejl. Agerade i strid mot grundlagen när mejl raderades och undahölls allmänhetens insyn.
Offentlig rätt

Två döms för sprängning av polishus – vittnesuppgifter helt avgörande

22 juni 2022
I oktober 2017 exploderade en bomb vid entrén till polishuset i Helsingborg - två män döms till långa fängelsestraff. Bevisningen bygger i hög grad på uppgifter från vittnen – som idag lever med skyddade identiteter.
Straffrätt

Poliser hittade på dödshot – döms till fängelse

21 juni 2022
| strafferet-online
Två poliser som satte dit en oskyldig man döms till två års fängelse. Kamera spelade in när poliserna pratade ihop sig om falska anklagelser mot mannen.
Processrätt

Avtalade om produktion av sexfilmer – frias från oaktsam våldtäkt

21 juni 2022
Hovrätten friar en 50-årig man som i tingsrätten dömdes för oaktsam våldtäkt och koppleri.
Straffrätt

30-åring drev drogsajten Flugsvamp – får långt fängelsestraff

20 juni 2022
En 30-årig man döms i hovrätten till nära 12 års fängelse för sin roll som administratör för sidan Flugsvamp 2.0.
Straffrätt

Lamotte rasar mot milt straff - slutar som journalist

17 juni 2022
26-åring saboterade Lamottes arbete och stal hans mobiltelfon. Döms för sammanlagt 25 brott till skyddstillsyn och samhällstjänst. Det lönar sig att vara kriminell, säger kontroversiella journalisten.
Straffrätt

Från Bryssels byråkrati till succéförfattare – möt Joakim Zander

16 juni 2022
| Juridikens värld
Joakim Zander lämnade Bryssels byråkrati bakom sig och blev författare på heltid och är aktuell med romanen ”Ett ärligt liv” – som också ska bli film. I podden Framtidens jurist berättar han om författarlivet, varför han är stolt över att kalla sig jurist, och den eviga frågan om hur rätten förhåller sig till moralen.

Macchiarini döms för vållande till kroppsskada

16 juni 2022
Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini döms för ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott, till villkorlig dom. Han frias på två av tre åtalspunkter.
Straffrätt

17-åring döms för tre mordförsök vid skolattack

15 juni 2022
Den pojke som knivhögg en lärare och en klasskamrat på en gymnasieskola i Kristianstad döms nu för bl.a mordförsök till sluten ungdomsvård i tre år. Pojken menade att han endast avsett att skada, men tingsrätten bedömer att avsikten varit att döda.
Straffrätt

Bristerna i pandemihanteringen – vad kan vi lära oss?

15 juni 2022
| Analys, Konstitutionell rätt
Coronakommissionens slutbetänkade hamnade i skuggan av Rysslands invasion av Ukraina. Vilka lärdomar kan vi dra av betänkandet, och kan vi lita på att regeringen gjort pandemiläxan?
Övrigt

Mördade under drogpsykos – riksåklagaren överklagar dom

10 juni 2022
Under påverkan av en drogutlöst psykos mördade den 28-årige mannen sin tidigare sambo. Tingsrätten dömde honom till livstids fängelse, men hovrätten sänkte straffet till 17 år. Riksåklagaren överklagar nu hovrättsdomen.
Straffrätt

Dömdes för ofredande mot ex-sambo via Netflix och Facebook – frikänns delvis

9 juni 2022
Mannen fick plötsligt se en "fuck off ”-emoji som profilbild när han gick in på sitt Netflixkonto och på hans Spotifykonto hade låtlistan inför hans stundande bröllop ändrats till "Big mistake". Mannens ex-sambo fälldes för ofredande av tingsrätten - men hovrätten friar till stora delar.
Straffrätt

Juristpar våldtog anställd – döms till fängelse

8 juni 2022
Två jurister – tillika kärlekspar – hade en juristbyrå tillsammans. Nu döms de till fängelse för oaktsam våldtäkt och flera sexuella ofredanden mot sina anställda.
Straffrätt

Innovation i fokus – om myndighetsdriven innovation och AI

7 juni 2022
| Juridikens värld
Lyssna på avsnittet med John Lagström, Innovation i fokus – om myndighetsdriven innovation och AI som demokratisk rättighet i podden Juridikens värld.

Döv man ansågs ha lämnat motstridiga uppgifter – Migrationsdomstolen får bakläxa

2 juni 2022
| Migrationsrätt
Migrationsöverdomstolen har upphävt en dom genom vilken en döv man fick avslag på asylansökan mot bakgrund av att han lämnat ”motstridiga och bristfälliga” uppgifter.
Övrigt

Fallet Sinthu – när kan polisövervåld leda till åtal?

1 juni 2022
Sinthu Selvarajah dog vid ett polisingripande 2014. JK har nu slagit fast vilka krav som kan ställas på polis och åklagare vid utredning om polisövervåld.
Straffrätt Övrigt

DNA kan binda gärningsman till 26 år gammalt mord

30 maj 2022
Nya DNA-fynd och bortglömda blodprov leder till att HD-beviljar resning till nackdel för den man som tidigare frikänts för mordet på 16-åriga Malin 1996.
Straffrätt

EU-domstolen: Presumtion för beroendeförhållande när föräldrar bor ihop

25 maj 2022
EU-domstolen har nyligen utvecklat sin rättspraxis kring uppehållsrätt för tredjelandsmedborgare. Under vissa omständigheter finns det en presumtion om att det föreligger ett beroendeförhållande till en EU-medborgare. Marios Iacovides, universitetslektor vid Uppsala universitet, anar en förändrad syn i praxis.
Familjerätt

Pekade ut plats för arabisk silverskatt – får ingen ersättning

23 maj 2022
| Förvaltningsrätt
Under 70-talet hittade en ung man en silvernål. Över 40 år senare hittades en större forntida silverskatt på samma ställe, efter att mannen pekat ut platsen. Mannen får dock endast ersättning som upphittare av nålen.
Övrigt

Kampen för nedrustning och storpolitiska maktspel – möt Hans Blix

20 maj 2022
| Intervju, Juridikens värld
F.d. utrikesminister, generaldirektör, docent i folkrätt, och inte minst diplomat. Hans Blix har många titlar i bagaget - hör hans berättelse i podden Juridikens värld.
Övrigt

Frågan om koranbränning saknar svar från domstol

19 maj 2022
Upploppen under påsken satta frågan om det var hets mot folkgrupp att bränna koranen i stormens öga. I ena vågskålen ligger demonstrations- och yttrandefriheten, i den andra respekten och skyddet för religoner. Svaret lär dröja så länge frågan inte prövas i domstol.
Offentlig rätt Straffrätt

Urban explorers döms för intrång i Musköbasen

18 maj 2022
| Försvar
En belgare och en engelsman döms till 1 år och 4 månaders fängelse för bland annat grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Straffrätt

Förmildrande när funktionshindrad mördades

17 maj 2022
En kvinna döms för mord på sin funktionshindrade bror. Kvinnan hävdade att brodern ville begå självmord, men hovrätten anser att hon agerade med uppsåt. Förmildrande omständigheter gör att påföljden stannar vid 12 års fängelse.
Straffrätt

EU-domstolen: Staters gränskontroller får inte överstiga sex månader

13 maj 2022
En medlemsstat i EU får återinföra gränskontroller mot andra medlemsstater om det finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller inre säkerheten – men dessa får inte överstiga sex månader.
Offentlig rätt

Mor och dotter döms för svarthandel med hyreslägenheter

12 maj 2022
En mor och hennes dotter döms nu i Stockholms tingsrätt till fängelse i vad som beskrivs som Sveriges största mål gällande svarthandel med lägenheter.
Straffrätt

Borrning efter bergvärme omfattas av strikt skadeståndsansvar – ny dom från HD

11 maj 2022
| Analys
Högsta domstolen har slagit fast att strikt skadeståndsansvar gäller efter att det vid ett borrningsarbete för bergvärme på en fastighet uppstod tryck i ett gammalt borrhål på grannfastigheten.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Rådighetsansvar - tänkbar lösning på de nya arbetsmiljöproblemen

10 maj 2022
| Krönika, Arbetsmiljö
Kedjor av underentreprenörer, arbetare med F-skattsedlar och egenanställningsföretag skapar problem för arbetsmiljöarbetet. Kan ett utökad rådighetsansvar vara lösningen? Lars von Ehrenheim, expert på arbetsmiljörätt, hoppas att en pågående utredning kan lämna förslag som löser gränsdragningsproblemen på området.
Arbetsrätt och arbetsliv

Klara, färdiga, gå – snart kommer nya regler för visselblåsare

6 maj 2022
| Offentlig förvaltning
2021 trädde en ny lag om visselblåsare i kraft. De flesta arbetsgivare, inklusive kommuner och regioner, ska ha rapporteringskanaler senast den 17 juli.

Den rassegregerade resans slut

6 maj 2022
| Konstitutionell rätt
För 60 år sedan kom den dom som utgjorde slutstationen för en lång konstitionell resa och som en gång för alla satte punkt för delstaternas rätt att rassegregera offentliga transportmedel.
Övrigt

Utländska forskare undersöker den svenska sexualbrottslagstiftningen

5 maj 2022
Två doktorander, från Tyskland och Spanien, befinner sig just nu vid Stockholms universitet för att fördjupa sig i den svenska sexualbrottsreformen och kriminaliseringen av oaktsam våldtäkt. Bör Spanien och Tyskland följa efter?
Straffrätt

Tillsynsbrister i tragiskt vårdfall - autistisk man bragt om livet

4 maj 2022
Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot IVO för hur tillsynen av ett LSS-boende i Gnosjö gått till. Boendet hade uppmärksammats av SVT:s Uppdrag granskning för vanvård av en brukare. I det tragiska efterspelet dödades brukaren av sin syster, och hon dömdes till sex års fängelse för dråp.
Offentlig rätt Straffrätt Socialrätt

”En viktig pusselbit till vår förståelse kring brottet” - historisk dom står fast

3 maj 2022
| Internationell rätt & folkrätt
Den kvinna som av tingsrätten dömdes till sex års fängelse för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott har, liksom åklagaren, återkallat sitt överklagande till hovrätten. Tingsrättens dom, som inom kort vinner laga kraft, står därmed fast. Miriam Ingeson, tidigare åklagare och idag doktorand i folkrätt och straffrätt, menar att ny praxis är ytterst värdefullt gällande krigsförbrytelser. – Svenska domar kan få betydelse i utländsk rätt, både i andra nationella rättssystem och internationella tribunaler, säger hon.                               
Övrigt

Från Halmstad till Idlib – historien bakom kvinnans fängelsedom

2 maj 2022
| Internationell rätt & folkrätt
I en historisk dom dömde tingsrätten nyligen en 49-årig kvinna till sex års fängelse för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse efter att hon underlåtit att förhindra att hennes 12-årige son användes som barnsoldat i Syrien.
Övrigt

Ville hjälpa sonens tennissatsning - vd för kommunalt bolag fälls för mutbrott

29 april 2022
Som vd för det kommunala energibolaget i Marks kommun kom den 66-årige mannen i kontakt med flera bolag i samband med en fiberetablering. Omkring 20 bolag kom sedan att under åren 2017-2019 sponsra hans sons tennissatsning med drygt 100 000 kronor. Den 66-årige mannen dömdes för mutbrott av tingsrätten - en dom som nu fastställs av hovrätten.
Offentlig rätt Straffrätt

Design thinking och legal design – så får juridiken ett större användarfokus

29 april 2022
| Juridikens värld
Lyssna på avsnittet med Andrea Lindblom, Design thinking och legal design – så får juridiken ett större användarfokus i podden Juridikens värld.

Norstedts Juridik en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare enligt Universums rapport

29 april 2022
Norstedts Juridik en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare enligt Universums rapport, The Most Attractive Employers som visar hur studenter rankar arbetsgivare.

Dolda säljmöten gjorde ”säkerhetsexperter” till tjänstemän

27 april 2022
Säkerhetsexperternas huvudsakliga uppgift var egentligen försäljning ute hos Verisures kunder. Då försäljning traditionellt är något tjänstemannabetonat är det också tjänstemannaavtalet som ska tillämpas då det råder konkurrens mellan det avtalet och ett kollektivatal för arbetare, enligt en dom från AD.
Arbetsrätt och arbetsliv

Kriminaliseringen av oaktsam våldtäkt – på bekostnad av rättssäkerheten?

26 april 2022
| Intervju, Analys
Drygt fyra år har passerat sedan oaktsam våldtäkt kriminaliserades. Går det att dra några slutsatser? Och vilken roll spelar domarnas egna erfarenheter?
Straffrätt

Fler döms för oaktsam våldtäkt – men oklarheter i statistiken väcker frågor

25 april 2022
Hur många har dömts för oaktsam våldtäkt sedan brottet infördes i brottsbalken den 1 juli 2018? Norstedts Juridik har sammanställt Brås statistik för de år som gått – statistik som visat sig innehålla vissa oklarheter.
Straffrätt

Invasionen av Ukraina - offentliga avtal kommer behöva omförhandlas

22 april 2022
| Offentlig upphandling, Analys
Det fruktansvärda i Ukraina dominerar nyhetsflödet. Priser stiger på grund av kriget och leverantörer till offentlig sektor måste se över sina priskalkyler. Per-Owe Arfwedson och Carl Bokwall, advokater och experter på offentlig upphandling, analyserar hur pågående avtal och nya upphandlingar kan anpassas till den nya verkligheten.
Offentlig rätt

Fel europaväg i gärningsbeskrivningen - friades

21 april 2022
Att det är lätt att röra ihop landets europavägar är det nog många som kan relatera till. Men sällan blir konsekvenserna så fatala som för den åklagare som råkade ange fel europaväg i gärningsbeskrivningen – med följden att åtalet ogillades. Efter att kartboken konsulterats och gärningsbeskrivningen justerats hade åklagaren emellertid större lycka i hovrätten.
Straffrätt

Zelmerlöw förlorar strid med Skatteverket - marknadsvärdet fastställs

19 april 2022
Artisten Måns Zelmerlöw ska betala skatt för odeklarerade inkomster. Bakgrunden är en fastighetsaffär i Båstad där artisten fick kraftig rabatt efter att ha uppträtt på en invigning. Kammarrätten fastställer därmed Skatteverkets beslut. 
Skatterätt

2021 års förnämsta prestationer – och en särskild utmärkelse till en legendar

13 april 2022
| Våra experter, Mingel
På Norstedts Juridiks vårmingel delades utmärkelserna för 2021 års mest förnämsta bedrifter ut.

HD friar från oaktsam våldtäkt – ”en märkligt kortfattad dom”

12 april 2022
HD har friat en man som i hovrätten dömdes för oaktsam våldtäkt. Claes Lernestedt, professor i straffrätt, menar att domen är märkligt kortfattad och bitvis svår att greppa.
Straffrätt

SVT avslöjade muthärva - hårda straff för vårdupphandling

11 april 2022
| Offentlig förvaltning, Offentlig upphandling
Ett avslöjande av SVT:s Uppdrag granskning ledde fram till att tre män nu åtalats och dömts för en riggad upphandling av ett IT-system för primärvården - Vårdexpressen. En central roll hade ett USB-minne med sekretessbelagt material om upphandlingen med mappnamnet "Radera efter upphandling".
Straffrätt

Hållbar och etisk AI – om digital förorening, stora möjligheter och stort ansvar

11 april 2022
| Juridikens värld
Artificiell intelligens, AI, skapar otroliga möjligheter men kommer med ett stort ansvar. Men vem tar ansvar och hur sätter vi implikationerna av AI i en bredare etiskt och social kontext?
Övrigt

Advokat åtalas för grovt skyddande av brottsling - falskt bevis planterades

8 april 2022
Som flera medier rapporterat om har en advokat från västra Sverige åtalats för grovt skyddande av brottsling i samband med en gängrättegång. Uppgifter från Encrochat, telefonmaster och även advokatens vanor att spela på hästar har ingått i det nät kring hans agerande som polisens utredare har spunnit.
Processrätt Straffrätt

Hämtade ut knarkpaket på posten - frias från grov narkotikasmuggling

7 april 2022
Tullen fann droger i ett paket som skickats från Nederländerna, och bytte ut innehållet mot salt. Mannen som paketet var adresserat till, och som hämtade ut paketet, dömdes i tingrätten men frias nu av hovrätten. Domstolen bedömer att det inte är visat att mannen kände till paketets innehåll.
Straffrätt

Ny lagrådsremiss avseende det kommunala vetot – några steg framåt för vindkraften

5 april 2022
| Analys
Regeringen har överlämnat lagrådsremissen ”Tidigt kommunalt ställningstagande till vindkraft”. Remissen föreslår ett antal ändringar till miljöbalken
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

MÖD: Gammal verksamhet måste undersökas

4 april 2022
| Analys
Mark- och miljööverdomstolen har nyligen fastställt ett föreläggande mot E.ON som syftade till att bolaget skulle undersöka om det fanns föroreningar i marken eller i grundvattnet som uppkommit som en följd av E.ON:s drift av en transformatorstation på en fastighet i Staffanstorp fram till mitten av 1990-talet. "Avgörande klarlägger att den som har bedrivit miljöfarlig verksamhet i någorlunda modern tid fortfarande kan göras ansvarig för undersökning och provtagning", skriver miljörättsexperten Stefan Rubenson.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Barstedt förklaras på nytt vara obehörig av Örebro tingsrätt

1 april 2022
Sedan Göta hovrätt upphävt Örebro tingsrätts beslut att förklara juristen Neo Barstedt obehörig att vara ombud vid tingsrätten, har Örebro tingsrätt fattat ett nytt beslut om saken. Barstedts beteende tyder på en allvarlig brist på omdöme och avsaknad av respekt för såväl advokatyrket som för det rättssystem han verkar i anser tingrätten.
Processrätt Straffrätt
Svenska fotbollssupportrar i Sevilla

Svenska fotbollssupportrar vinner mot polisen i Arbetsdomstolen

1 april 2022
Två poliser som är engagerade i svenska fotbollslandslagets supporterförening Camp Sweden kan inte hindras att ha det som bisyssla enligt en dom från Arbetsdomstolen. Risken att bisysslan ska skade förtroendet för polisens verksamhet är låg. Sannolikt hade det varit annorlunda om det rört sig om klubblagsfotboll.
Arbetsrätt och arbetsliv

Minskning av dödligt våld under 2021

31 mars 2022
Av ny statistik från Brå framgår att det dödliga våldet minskade under 2021 jämfört med året innan. År 2020 noterades dock den högsta nivån av dödligt våld sedan mätningarna startade år 2002.
Straffrätt

Kollektivtrafiknära läge och betydande olägenheter

31 mars 2022
| Miljörätt
Planläggning får inte ske på ett sätt som innebär betydande olägenhet för omgivningen. Det finns stora fördelar med att bygga ”tätt och högt".
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

”Skatteverkets misstag får inte vara anledningen till retroaktiv stopplagstiftning”

30 mars 2022
| Analys
"Det saknas en analys om utgången i Hoist-målet beror på en bristfällig lagregel eller en undermålig utredning från Skatteverkets sida", skriver Amanda Koziol och Coen Deij, skattekonsulter på Deloitte.
Skatterätt

Slappa kontroller stoppar inte fusket inom välfärden

29 mars 2022
I en ny rapport har Brottsförebyggandet rådet (Brå) granskat välfärdsbrottligheten i kommuner och regioner. Kontrollerna släpar efter och görs ofta summariskt om de alls görs. Brå kommer med en rad förslag på åtgärder som skulle kunna förbättra situationen och förvåra för fuskande företag.
Offentlig rätt Straffrätt Socialrätt

En översiktsplan är inte bindande – eller är den?

28 mars 2022
| Miljörätt
Trots att det av plan- och bygglagen uttryckligen framgår att en översiktsplan inte är bindande har sådana planer i praxis fått en allt större betydelse vid exploatering. Hur kommer detta sig?
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Säkerhetsrisker - svår nöt för AD att knäcka

25 mars 2022
| Analys
Hemlighetsmakeri och svåra rättsliga överväganden står Arbetsdomstolen inför när den ska pröva mål där någon som inte klarat en säkerhetsprövning sägs upp. Säkerhetsbeslutet går inte att överklaga men enligt Europakonventionen måste skiljande från anställningen på den grunden gå att pröva rättsligt.
Arbetsrätt och arbetsliv

Krigsbrott och en hymn om fred – Hans Corell i rättsstatens tjänst

25 mars 2022
| Intervju, Internationell rätt & folkrätt, Juridikens värld
Folkmordet i Rwanda och en tur till Bagdad för att möta Saddam Hussein. Som FN:s rättschef tvingades Hans Corell hantera många oförutsedda händelser.
Övrigt

Ska upphandling vara ett lotteri?

23 mars 2022
| Offentlig upphandling, Analys
Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att pröva två nya mål om offentlig upphandling. Lottning som metod för att begränsa antalet anbud och om skada uppstått för utesluten leverantör ska prövas. Lina Håkansson Kjellén och Per-Owe Arfwedson, advokater vid Bokwall Rislund advokatbyå, har analyserat besluten om prövningstillstånd.
Offentlig rätt

Vem kan åtalas för aggressionsbrott?

22 mars 2022
| Internationell rätt & folkrätt, Analys, Kriget i Ukraina
Rysslands invasion av Ukraina ställer frågan vilka som kan åtalas för aggressionsbrott. Nikola Hajdin, forskare i folkrätt, förklarar vad sedvanerätten säger.
Övrigt

Kan man skydda en doft? – udda varumärken och deras betydelse

21 mars 2022
Det har blivit vanligare att företag vill skydda okonventionella varumärken som former, färger, ljud, dofter, hologram och rörliga bilder. Men vilken praktisk betydelse får egentligen ett varumärkesskydd i dessa fall?
Immaterial- och marknadsrätt Övrigt
Foto: Gettyimages

Svåra arbetsmiljöavvägningar vid hemarbete

17 mars 2022
| Arbetsmiljö, Analys
Från att ha varit en möjlighet för några få har nu hemarbete blivit det nya normala för många. Men vad innebär det för ansvaret för arbetsmiljön? Postcorona är det nödvändigt att fokusera på vilka regler som gäller särskilt för hemarbete, skriver arbetsmiljöexperten Lars von Ehrenheim.
Arbetsrätt och arbetsliv

Finns det en obegränsad valfrihet för äldre att välja sociala tjänster?

16 mars 2022
| Analys
Frågan om äldre har rätt att välja sociala tjänster är vanligt förekommande och ger huvudbry i landets kommuner. Katarina Lindblad, expert inom socialrätt, analyserar rättsläget.
Socialrätt

Kvinna döms för dråp på sin autistiske bror

14 mars 2022
En kvinna döms till 6 års fängelse för dråp efter att ha förmått sin bror att svälja en stor mängd tramadoltabletter.
Straffrätt

Därför utesluts Neo Barstedt - totalsågas av samfundet

14 mars 2022
Anledningen till Neo Barstedt utesluts ur Advokatsamfundet är att han vid nio olika tillfällen, de flest grovt, bedöms ha brutit mot god advokatsed, det framgår av den nu offentliggjorda beslutsmotiveringen. Barstedt har möjlighet att överklaga uteslutningen till Högsta domstolen.
Processrätt Straffrätt

Flight SK 130 till Madrid - om ambassadörsmordet som ledde till Sveriges första flygkapning

11 mars 2022
| Historiska rättsfall
Den 7 april 1972 mördades den jugoslaviske ambassadören i Stockholm. Mordet var en del i en serie händelser som skakade Sverige, och som kulminerade i flygkapningen på Bulltofta i september 1972.
Straffrätt

”Huru svin må i ollonskog släppas” – Johan Munck om Sveriges rikes lag

10 mars 2022
| Sveriges Rikes Lag, Juridikens värld
Tre kilo tung. Sveriges rikes lag har pondus. Utgivaren, f.d. justitierådet Johan Munck, berättar om Olaus Petris domarregler och vem som är den mest briljanta jurist han arbetat med.
Straffrätt

Drogtester i skolan – bristande samverkan mellan skolor och socialtjänsten

9 mars 2022
JO riktar kritik mot hanteringen av ett drogtest gällande en 17-årig gymnasieelev i Vilhelmina. Skolan misslyckades med att säkerställa att testet genomfördes frivilligt, menar JO.
Skola och utbildning

Frihetsberövanden med stöd av LVU strider inte mot Europakonventionen

9 mars 2022
Det strider inte mot Europakonventionen att en person som fyllt 18 år ges tvångsvård som innefattar ett frihetsberövande på grund av ett socialt nedbrytande beteende enligt LVU.
Socialrätt

Marknadsmanipulation allt vanligare – var går gränsen?

9 mars 2022
| Börs- och bolagsrätt
Intresset för aktiehandel ökar lavinartat precis som antalet noterade bolag – och möjligheterna att dela med sig av information är idag oändliga. Aktiefusk kan grovt delas upp i manipulation genom handel respektive informationsspridning.

"En skamlig handling" - om Rysslands militära invasion av Ukraina

8 mars 2022
| Internationell rätt & folkrätt, Analys
Rysslands invasion av Ukraina utgör ett brott mot våldsförbudet i FN-stadgan som inte kan legitimeras genom att åberopa rätten till kollektivt självförsvar.
Övrigt

HD: Åtal efter högskolefusk inte i strid med förbudet mot dubbelbestraffning

8 mars 2022
En kvinna åtalades för osann försäkran efter att ha fuskat vid högskoleprovet. Kan åtalet prövas trots att hon redan straffats av Universitets- och högskolerådet eller står det i strid med förbudet mot dubbla straff? Högsta domstolen har nu avgjort frågan.
Straffrätt Skola och utbildning

Oklart arbetsmiljöansvar när gig-ekonomin växer

7 mars 2022
| Krönika
Allt fler får sin försörjning via digitala plattformar i form av appar. Ansvaret för arbetsmiljön för de som arbetar via dessa plattformar är oklart. Hittills har Arbetsmiljöverkets försök att få klarhet i ansvaret inte gett något resulat, skriver arbetsmiljöexperten Maria Steinberg
Arbetsrätt och arbetsliv

Hopp om historisk klimatomställning

7 mars 2022
| Miljörätt
Sveriges elkonsumtion beräknas öka kraftigt de kommande åren, som ett resultat av att industri och transporter elektrifieras och fasar ut fossila bränslen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Återgång till kontoret - går det att säga nej?

4 mars 2022
| Krönika, Analys
Hemarbete förekom även före coronan, men då ofta som en förmån för begränsade grupper. Nu har många fler vant sig vid det, men vad gäller postcorona när arbetsgivaren vill ha tillbaka de anställda till kontoret. Arbetsmiljöexperten Lars von Ehrenheim har svar.
Arbetsrätt och arbetsliv

AD-dom ökar potentialen för andrahandsavtal

3 mars 2022
Skadestånd kan utdömas för kollektivavtalsbrott även till det förbund som har tecknat ett andrahandsavtal. Det får dock inte vara ett för arbetsgivaren betungande villkor, enligt en dom rörande Göteborgs hamnar.
Arbetsrätt och arbetsliv

Ny dom från MÖD: En förändrad syn på vem som ska undersöka föroreningar?

2 mars 2022
| Analys
Sker det en omsvängning i domstolarnas synsätt när det gäller vem som bär ansvaret för att undersöka eventuella föroreningar? Miljörättsexperten Stefan Rubenson analyserar en aktuell dom.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Utredningsförslag ska säkra anställningsbeslut

1 mars 2022
Ett nytt utredningsförslag ska få myndigheter att respektera överprövning av anställningsbeslut på det statliga området. Utredningen föreslår också att generaldirektörer som hamnar i den så kallade Elefantkyrkogården ska få lönerna sänkta till 112 000 kr i månaden.
Arbetsrätt och arbetsliv

Fälls för drönarfilmer på Youtube – hovrätten oenig

28 februari 2022
Mannen lade upp 20 filmer på Youtube – 19 av dem var filmade med drönare och en av dem var filmad genom ett flygplansfönster. En oenig hovrätt dömer nu mannen till 64 000 kronor i böter.
Offentlig rätt Straffrätt

Miljontvist när OS-häst såldes till tysk stjärnryttare

25 februari 2022
En infekterad ägartvist gjorde att hästen Casello, som var ett svensk hopp inför OS i Rio de Janeiro 2016, såldes till en tysk världsryttare som kom att tävla med hästen i OS. Det rättsliga efterspelet tog slut först den här veckan då en miljontvist efter det upplösta samägandet avgjordes i hovrätten.
Associationsrätt Ersättningsrätt Insolvensrätt

Jägare frias från mordförsök på reklamutdelare

24 februari 2022
Den narkotikapåverkade jägaren klev naken ut på vägen och avlossade flera skott mot en bilburen reklamutdelare. Han dömdes i tingsrätten till 8 års fängelse för försök till mord, men frias nu i hovrätten.
Straffrätt

”Rättsosäkra dubbeldomar i ränteavdragsmål”

23 februari 2022
| Analys
Kammarrätten tillämpar rekvisitet skatteförmån på ett inkonsekvent sätt trots att det gått drygt nio år sedan begreppet introducerades. "Det är ett tydligt kvitto på att det finns ett stort behov av vägledande praxis, skriver Coen Deij, skattekonsult på Deloitte.
Skatterätt

Fälldes för ofredande efter ”hänsynslöst” mail – HD prövar målet

22 februari 2022
En man fälldes för ofredande i tingsrätten och hovrätten efter att ha skickat ett e-postmeddelande med budskapet att han skulle ta sitt liv. HD meddelar nu prövningstillstånd
Straffrätt

”Pragmatiska lösningar på svåra problem”

21 februari 2022
| Analys
I en aktuell dom har mark- och miljööverdomstolen hittat en kompromisslösning i en konflikt mellan Svenska kraftnät och Skogsstyrelsen - där två motstriga allmänna intressen stod mot varandra. Miljörättsexperten Stefan Rubenson kommenterar domen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Straffskärpningar för Vårbynätverket

18 februari 2022
Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom gällande flera av de medlemmar av Vårbynätverket som dömdes för bland annat försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott och människorov. För en del av de inblandade skärps påföljden.
Straffrätt

När kan avvikelse från detaljplan beviljas för teletorn?

18 februari 2022
| Analys
Vilka förutsättningar gäller för att en bygglovsansöka ska beviljas som avvikelse från en detaljplan? Advokaten Anette Rosén, specialist i fastighetsrätt, analyserar aktuella domar från Mark-och miljööverdomstolen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Client centricity – om konkurrensfördelar, att tala ”advokatska ” och bli en ”brobyggare”

17 februari 2022
| Juridikens värld
Client centricity, att arbeta klientcentrerat kan ge konkurrensfördelar, förbättra resultatet och vara en överlevnadsfaktor, i juristbranschen liksom andra branscher.
Övrigt

Fälls för människoexploatering – unik dom i HD

16 februari 2022
En restaurangägare fälls nu i Högsta domstolen (HD) för människoexploatering efter att ha vilselett en man och en kvinna till att arbeta i hans restaurang med endast kost och logi som ersättning.
Straffrätt

Storlangare begick brott inför spanarnas ögon - fick gå sin väg

14 februari 2022
Vid ett grovt narkotikabrott fick en av brottslingarna gå iväg ostört. Förhandsinformation fanns och utredningsläget var gynnsamt - men inga ansträngningar gjordes för att identifiera mannen.
Processrätt Straffrätt

”För en regnig dag” – om Stig Bergling och en svensk spionskandal

10 februari 2022
| Historiska rättsfall
Under flera år lämnade Stig Bergling ut topphemlig information till Sovjetunionen för att kunna sponsra sin extravaganta livsstil. Läs Thorsten Cars, domare i Berglingmålet, berätta om sina minnen från rättegången och om en spionskandal som skakade Sverige.
Straffrätt

Anbud förkastades under utvärderingen - kammarrätten godkänner förfarandet

10 februari 2022
| Upphandling, Offentlig upphandling
Kalmar kommun förkastade ett anbud under utvärderingen då referenser inte kunde nås. En sammanblandning av kvalificerings- och utvärderingsfaserna ansåg förvaltningsrätten. Kammarrätten tycker annorlunda och avslår ansökan om överprövning.
Offentlig rätt

MÖD: Försiktighetsprincipen kräver fler provtagningar

9 februari 2022
| Analys
Försiktighetsprincipen kräver att tillsynsmyndigheten tar nya prover från dumpade muddermassor säger Mark- och miljööverdomstolen. Miljörättsexperten Stefan Rubenson kommenterar domen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Demonstrationer och Pridetåg - var går gränsen för skolans demokratiska uppdrag?

8 februari 2022
| Kommun
Men var går egentligen gränsen för när en aktivitet med välvilligt syfte innebär en kränkning av grundläggande fri- och rättigheter i regeringsformen?
Skola och utbildning
Foto: Tomas Karlsson TT

Bör vi ha en Lex Natthiko?

7 februari 2022
| Krönika
Björn Natthiko Lindeblads bortgång i januari 2022 reser frågan om att kunna bestämma över sin egen död. Moa Kindström Dahlin reflekterar kring Lex Natthiko.
Hälso och sjukvård

Toppadvokat stoppas av domstol - får svidande kritik

4 februari 2022
Advokaten Neo Barstedt stoppas från att vara ombud av Örebro tingsrätt. Allvarlig brist på respekt för såväl advokatyrket som för det rättssystem han verkar i.
Processrätt Straffrätt

Ordbok gav lägre el-skatt för kryptovaluta

3 februari 2022
En anläggning där ett företag utvinner kryptovaluta är en sådan datorhall som ger rätt till lägre energiskatt. Högsta förvaltningsdomstolen avgör målet efter att ha konsulterat Nationalencyklopedin och svensk ordbok.
Skatterätt

Rättighetsargumentet i skadeståndsrätten, från Uppsalaskolan till idag

3 februari 2022
| Civilrätt, Juridikens värld, Skadeståndsrätt
Varför saknar vi en längre rättighetstradition i Sverige? I podden Juridikens värld möter vi Karolina Stenlund, som skrivit avhandlingen ”Rättighetsargumentet i skadeståndsrätten”. Läs ett utdrag av intervjun här.
Ersättningsrätt
Fotografier av saknade familjemedlemmar utanför domstolsbyggnaden.

Historia skrivs när förövare ställs inför rätta för grova folkrättsbrott

1 februari 2022
| Analys, Internationell rätt
En historisk dom i Tyskland. För första gången har en person som haft en chefsposition inom den syriska underrättelseapparaten dömts för folkrättsbrott av en utländsk domstol.
Straffrätt

Nya föräldraskapspresumtioner och digital bekräftelse

1 februari 2022
Vid årsskiftet infördes två nya föräldraskapspresumtioner som kompletterar den nuvarande faderskapspresumtionen.
Offentlig rätt Socialrätt Familjerätt

Barn bortfördes till IS - lättare bevisa skada efter HD-dom

31 januari 2022
Mamma förde sonen till IS mot pappans vilja. Tog sex år att komma hem. Det finns en presumtion för psykisk skada om ett barn förs till en ovan och skrämmande miljö. HD höjer skadeståndet till barn och pappa.
Straffrätt Familjerätt

Pojke fick klä av sig i trapphus – polisen kritiseras av JO

27 januari 2022
Undersökningen genomfördes på ett sådant sätt att intima delar av 16-åringens kropp kunde iakttas. Tvångsåtgärden var i sammanhanget en alltför ingripande åtgärd, menar JO.
Offentlig rätt

Bokutgivning från Norstedts Juridik 2021

26 januari 2022
| Utgivning
2021 gick bokutgivningen på Norstedts juridik på högvarv. I vår bokkatalog Utgivning från Norstedts Juridik listas hela årets utgivning.

Regeringen omkörd av HFD om preklusionsfrister i offentlig upphandling

26 januari 2022
| Upphandling, Offentlig upphandling
Några lagregler om anmärkningsskyldighet för leverantörer hade regeringen inte tänkt att föreslå. Risk för sämre konkurrens menar man. Men när HFD skapar liknande praxis är tongångarna ändå positiva.
Offentlig rätt

Ambivalent regelverk om distansundervisning

25 januari 2022
| Analys
Så långt har inte en enda utförare blivit godkänd av Skolinspektionen för att bedriva distansundervisning. Den skoljuridiske experten Jennie Elfström beskriver en ambivalent lagstiftning som kanske borde göras om.
Skola och utbildning

Åtalades för att ha sålt ovärderliga mynt från Myntkabinettet - frias på grund av preskription

24 januari 2022
| Kultur
En tidigare anställd vid Kungliga Myntkabinettet, en 47-årig man, åtalades för flera fall av grovt häleri avseende ekonomiskt och kulturhistoriskt värdefulla mynt.
Straffrätt

Rättspraxis från Mark- och miljööverdomstolen under 2021

24 januari 2022
| JUNO Nyheter
Under 2021 har Mark- och miljööverdomstolen avgjort hundratals mål som behandlat många olika frågeställningar. JUNO Nyheter har bevakat rättspraxis.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

HFD prövar förbud mot niqab och burka i skolan

21 januari 2022
| Kommunalrätt
Både förvaltningsrätten och kammarrätten ansåg att kommunen saknat lagligt stöd för sitt beslut om att förbjuda huvvudduk, niqab och burka i kommunens förskolor och grundskolor.
Skola och utbildning

Dolde kriminella kontakter - polis avskedas

20 januari 2022
Polismannen hade bland annat kontakter med Bandidos. Har grovt åsidosatt sina åligganden mot staten och allvarligt skadat förtroendet för honom.
Arbetsrätt och arbetsliv

"Balans är nyckeln i framtidens rättsväsende"

19 januari 2022
| Debatt
"I en tid då brottsbekämpningen flyttar fram sina positioner krävs ett starkare processuellt skydd för enskilda", skriver åklagare Daniel Larson.
Straffrätt

Livstids fängelse för mordet på Årstabron – Anom-chattar avgörande

19 januari 2022
Tre män döms till långa straff efter mordet på en 27-årig man på Årstabron i september 2020. Två av männen döms till livstids fängelse och den tredje till fängelse i 14 år.
Straffrätt

Frågor väntar på svar – skarpt läge för nya visselblåsarlagen

19 januari 2022
| Arbetsmiljö
Den nya visselblåsarlagen började gälla i december, men det är först i juli som de viktigaste reglerna ska börja tillämpas skarp. Frågetecknen är många då lagen endast sätter ramar för tillämpningen. Enligt Naiti del Sante, expert på visserblåsarlagen, skapar det osäkerhet kring hur saker ska lösas i praktiken.
Arbetsrätt och arbetsliv

Fyra års fängelse för miljonförskingring från Barncancerfonden

18 januari 2022
Mannen slussade mångmiljonbelopp från sitt bolag utan att betala Barncancerfonden deras andel från licensförsäljningen. Hovrätten dömer mannen för grov förskingring.
Straffrätt

Man med intellektuell funktionsnedsättning frias från grov mordbrand

17 januari 2022
Mannen fälldes i tingsrätten men frias nu av en oenig hovrätt.
Straffrätt

Mobilrånare misshandlades av brottsoffrets anhöriga – en frias i hovrätten

14 januari 2022
En 17-årig pojke blev knivskuren och rånad på sin mobil. Dagen därpå misshandlades rånaren av pojken och hans anhöriga sedan de hittat mobilen på Blocket.
Straffrätt

Bygglov och civilrätt – två världar som numera möts

14 januari 2022
| Civilrätt
Det aktuella målet gällde bygglov för ombyggnation av ett garagetak i ett radhusområde. Åtgärden var redan utförd och bygglov söktes alltså i efterhand
Offentlig rätt Fastighetsrätt, miljö och samhälle

”Vem fan är du?” – Peter Althin om karriären och 60 kg potatis i hockeytrunken

13 januari 2022
| Juridikens värld
Peter Althin är en av Sveriges mest omskrivna brottmålsadvokater. Vad har han försakat för karriärens skull och hur har rädslan för att misslyckas påverkat yrkesrollen?
Straffrätt

Förnyelse och kompetens - ödesfrågor för offentlig upphandling

11 januari 2022
| Upphandling, Offentlig upphandling
Offentlig upphandling är ett område där förnyelse kan komma fortare än man anar. Ökad digitalisering står för dörren samtidigt som kompetensen måste höjas menar upphandlingsexperterna Magnus Josephson och Pernilla Norman.
Offentlig rätt

Hovrätten ogillar åtal mot advokat för förberedelse till mord

11 januari 2022
Enligt åtalet ska advokaten ha förberett ett mord på sin ex-frus nye man. Åtalet ogillas nu av hovrätten.
Straffrätt

Knarkcentral avslöjades i ett flerbostadshus i Stockholm — två män får långa fängelsestraff

4 januari 2022
De båda männen bedrev narkotikaförsäljning med utgångspunkt i en källarlokal i Stockholm. Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom.
Straffrätt

Ofullständigt uttalande utgör inget våldshot — frias för hot mot tjänsteman

3 januari 2022
Polisen avbröt den tilltalade innan meningen hann avslutas. Uttalandet kan därför inte anses utgöra hot om våld, menar hovrätten.
Straffrätt

Tipptapp får fortsätta att förmedla transporttjänster av grovavfall

29 december 2021
| Fördjupning
Stockholm stad får inte förbjuda internettjänsten Tipptapp, enligt en ny dom från MÖD. Miiljörättsexperten Stefan Rubenson kommenterar domen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

HFD: Kommunens kvittning förenlig med likabehandlingsprincipen

22 december 2021
| Analys
Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att kommunala beslut att kvitta underskott mot tidigare års överskott inte strider mot likabehandlingsprincipen. Den skoljuridiska experten Jennie Elfström analyserar domen.
Offentlig rätt Skola och utbildning

Hur mycket får en detaljplan avvika från syftet?

21 december 2021
| Analys
Bygglovet för en padelbana avslogs eftersom idrottsverksamheten i området skulle fördubblas jämfört med den gällande detaljplanen. ”Avgörandet är ett belysande exempel på hur en arbetstyngd domstol väljer att inte pröva ett överklagande i hela sin vidd”, skriver miljörättsexperten Stefan Rubenson
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Fem ur samma familj döms för bidragsbrott i mångmiljonklassen

21 december 2021
Flera medlemmar ur samma familj döms till långa fängelsestraff för grovt bidragsbrott.
Straffrätt Socialrätt

En fullspäckad upphandlingsvinter

20 december 2021
| Upphandling, Krönika
Nya domar från Högsta förvaltningsdomstolen att vänta. Ny lagstiftning i februari. Advokat Per-Owe Arfwedsson och juristen Linn Sydvik riktar blickfånget mot 2022.
Offentlig rätt

Ingen JO-prövning av vaccinpassen

17 december 2021
| Justitieombudsmannen
Tusentals anmälningar mot FHM och regeringen om vaccinpassen har kommit till JO. Inte en sak för JO att utreda och ta ställning till
Offentlig rätt Hälso och sjukvård

Nu är Britney fri! Varför ska jurister bry sig?

17 december 2021
| Krönika
Moa Kindström Dahlin, docent vid Uppsala universitet, påminner om att självbestämmanderätten faktiskt vilar på rätten att fatta dåliga beslut.
Socialrätt

Tre döms för grovt vapenbrott – vapen användes vid mord på flicka

17 december 2021
I en musikvideo som spelades in 2020 användes fem skarpladdade vapen. Ett av dessa vapen har kunnat kopplas till dödsskjutningen av en 12-årig flicka.
Straffrätt

"Ett allvarligt konstitutionellt övertramp”

16 december 2021
| Analys
Den s.k. Cementa-lagen har blottat en konstitutionell sårbarhet som borde ge upphov till en större diskussion. ”Om den kan anses vara förenligt med grundlagen har generalitetskravet i praktiken nästan ingen betydelse alls”, skriver Filippo Valguarnera, docent och universitetslektor i rättshistoria, som konstaterar att det ”bara är bolagets organisationsnummer som fattas i lagtexten”.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Compliance – ett allt viktigare område i en förändrad bank- och finansvärld

16 december 2021
| Juridisk litteratur
Kriser, skandaler och ökat regleringstryck sätter allt större fokus på Compliance-rollen. Med sin bok ”Compliance inom bank och finans” vill Robert Olausson fylla tomrummet i en tid då området blir allt viktigare.
Bank- och finansmarknadsrätt

Bolagsjuridik 2.0 - att "skala juridiken" och utmana status quo

16 december 2021
| Juridikens värld
I podden Juridikens värld beskriver Victoria Swedjemark, grundare Glowmind, partner på Venturis Consulting Group hur man effektiviserar och skalar juridiken.

Bland rymdskrot och miljardärer – juridiken blickar uppåt

15 december 2021
| Intervju, Internationell rätt & folkrätt
En ny rymdlag ska säkra Sveriges plats som en viktig och ansvarsfull aktör i rymden
Övrigt

Kvinnlig anställd trakasserades – kollega var inte skyldig att ingripa

14 december 2021
En lagerarbetare som påstods både ha medverkat till, och ignorerat, trakasserier av en kvinnlig kollega får behålla sitt arbete. Det är inte bevisat att han gjort det som lagts honom till last.
Arbetsrätt och arbetsliv

HD beviljar prövningstillstånd efter riksåklagarens överklagande av morddom

14 december 2021
Vilka krav kan ställas på indiciebevisning för att den ska räcka för en fällande dom? Riksåklagaren hoppas på vägledande avgörande.
Processrätt

Trafikverkets bedömningar i fråga om trafiksäkerheten på vägar är inte styrande vid planläggning

14 december 2021
| Kommun
Mark- och miljööverdomstolen har i ett färskt avgörande tagit ställning till vilka krav som gäller vid utformningen av trafiken i detaljplaner
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Tågvärdar förlorar tvist om vila i Arbetsdomstolen

14 december 2021
Dygnsvilan kan bli kortare än avtalade 11 timmar då endast schemaläggningen reglerats i kollektivavtalet. Arbetstidslagen gäller i övrigt.
Arbetsrätt och arbetsliv

Hyrde ut sommarstuga till cannabisodlare – frias från narkotikabrott

13 december 2021
En nu 88-årig man som i tingsrätten dömdes för narkotikabrott har friats av hovrätten. Mannen hyrde ut en fastighet på vilken polisen fann en cannabisodling.
Straffrätt

Karnov Group AB lämnar bindande bud med avsikten att förvärva verksamheter inom juridisk information i Spanien och Frankrike

9 december 2021
| Karnov Group, Norstedts Juridik, Pressmeddelande
9 dec 2021 meddelade Karnov Group AB (publ) avsikten att förvärva verksamheter inom juridisk information från både Wolters Kluwer samt Thomson Reuters för 160 miljoner euro.

Bästa upphandlingen börjar med slutet

6 december 2021
| Offentlig upphandling, Kommun
Fokus ska ligga på att uppnå ett resultat till skillnad från att efterfråga en produkt eller tjänst. Vilka delar av förfrågningsunderlaget är viktigast.
Offentlig rätt

Högre status för upphandlare – nyckel till klimatmålen

6 december 2021
| Offentlig upphandling, Kommun
Tänk om inköpen kunde styras så att klimat, miljö och anda viktiga samhällsintressen prioriteras. Just nu är ett sådant regeringsförslag ute på remiss.
Offentlig rätt

Artskyddet i fokus på årets Miljörättsdag

2 december 2021
| Miljörätt
Temat för årets Miljörättsdag var artskyddet men många olika aktuella ämnen diskuterades under dagen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Tjänstevapen fick återtas utan förhandling

25 november 2021
Att polisen återtagit tjänstevapnet från en polis utan att ha förhandlat om det i förväg är inte ett brott mot förhandlingsskyldigheten i 11 § MBL.
Arbetsrätt och arbetsliv
Aida Samani, jurist på Civil Rights Defenders

Offren som saknar röst – det oförtrutna arbetet med att ge upprättelse

25 november 2021
| Juridikens värld
Offren för krigsförbrytelser saknar ofta en röst. I podden Juridikens värld berättar Aida Samani, jurist på Civil Rights Defenders, om det oförtrutna arbetet med att ge dem upprättelse.
Straffrätt

Balans i livspusslet eller kvinnofälla? Så navigerar vi i nya tidens hybridarbete

15 november 2021
| Juridikens värld
Distans- och hybridarbetet är här för att stanna. Innebär större frihet och bättre balans men också risker; ökad ojämlikhet mellan könen och ett A- och B-lag .

Nekas skadestånd trots upphandlingsfel

9 november 2021
| Offentlig upphandling, Kommun
Skadestånd för upphandlingsfel kräver att den förfördelades anbud uppfyller alla obligatoriska krav i upphandlingen, enligt en ny dom från Hovrätten.
Offentlig rätt

Intresse från leverantör räcker för talerätt

9 november 2021
| Offentlig upphandling, Kommun
En leverantör behöver endast påvisa intresse om att tilldelas ett kontrakt som ska upphandlas för att ha rätt att föra talan mot beslutet - EU-domstolen.
Offentlig rätt

Det kommunala vetot gällande vindkraft under omprövning?

9 november 2021
| Miljörätt
För att nå de nationella målen för hållbar elproduktion sneglar regeringen på Danmark och tror att vindkraft till havs kan vara svaret.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Måste vi snöröja och sanda våra strandpromenader?

9 november 2021
| Miljörätt
Bestämmelser om gaturenhållning, är huvudregeln att kommunen ansvarar för gaturenhållning, snöröjning och liknande åtgärder på allmänna platser.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Föräldrabalken i takt med tiden? – utredning pågår

8 november 2021
| Social omsorg & Familjerätt, Kommun
En utredning ska nu se över föräldrabalkens regler, bland annat gällande hävande av föräldraskap och om det ska bli lättare att adoptera.
Socialrätt

”Ett uppvaknande har skett” – Jan Melander kommenterar hur kränkningar regleras i skolan

8 november 2021
| Kommun, JUNO Nyheter
Skolinspektionen har tagit till sig av den kritik som riktats mot Barn-och elevombudet efter att man drivit processer gällande ingripanden som lärare gjort
Skola och utbildning

Fängelse och rättspsykiatrisk vård – kan man ha två frihetsberövande påföljder?

22 oktober 2021
| JUNO Nyheter
Dömdes till 13 års fängelse för mord men den rättspsykiatriska vården fortsätter – kan man ha två frihetsberövande påföljder?
Straffrätt

TV-sända rättegångar – transparens eller spektakel?

21 oktober 2021
| JUNO Nyheter
Skulle TV-sända rättegångar kunna användas som ett pedagogiskt verktyg för allmänheten och bidra till öppenhet och transparens i rättsapparaten?
Processrätt Offentlig rätt

Räcker ett hjärtslag? Abortfrågan i Texas och USA:s federala grundlag

20 oktober 2021
| Social omsorg & Familjerätt, JUNO Nyheter
Filippo Valguarnera skriver om en lagstiftning som ”trotsar” den federala Högsta domstolens prejudikat och låter medborgarna verka som privata åklagare.
Socialrätt

Vad krävs för att fälla någon för mord? – Riksåklagaren hoppas på HD

20 oktober 2021
| JUNO Nyheter
Riksåklagaren hoppas på vägledning från HD angående vilka krav som kan ställas på indiciebevisning för att den ska räcka för en fällande dom.
Processrätt

Växande aktiefusk – en angelägenhet för både professionella och småsparare

15 oktober 2021
| Juridisk litteratur
Marknadsmanipulation blir allt vanligare och klyftan mellan de som förstår marknaden och de som förstår juridiken ökar. Med boken ”Aktiefusk – var går gränsen?" vill författarna överbrygga denna klyfta.
Bank- och finansmarknadsrätt

”Psykiskt sjuka lagöverträdare fälls oftare än andra” – möt Tova Bennet i Juridikens värld

14 oktober 2021
| Juridikens värld
Hur ska straffrätten hantera psykiskt sjuka individer? Hur ska uppsåtet bedömas? Tova Bennet, forskare i straffrätt Lunds universitet, berättar i podden Juridikens värld.
Straffrätt

Nu är det möjligt att utse en tillfällig vårdnadshavare

5 oktober 2021
| Social omsorg & Familjerätt, Kommun
I juli 2021 infördes en ny bestämmelse i föräldrabalken (FB) avseende en tillfällig vårdnadshavare. Behovet av en snabb vårdnadsöverflyttning.
Socialrätt

Islamism och allvarliga brister – skärpta regler leder till att skolor stängs

4 oktober 2021
| Kommun
Al-Ahzar-stiftelsens tillstånd för två skolor i Örebro dras tillbaka – bla eftersom Säkerhetspolisen bedömt att barn troligtvis utsatts för radikalisering
Skola och utbildning

”Äntligen klargörs praxis” – Jan Melander analyserar den nationella planen för trygghet och studiero

4 oktober 2021
| Kommun
Nu ”äntligen klargörs” vad gäller lärares möjligheter att under vissa omständigheter kunna ingripa fysiskt mot elever för att avvärja ordningsstörningar.
Skola och utbildning

Kraftiga regnoväder - vem betalar för skadorna?

30 september 2021
| Miljörätt
Var ansvaret rent fysiskt går mellan brukaren av den allmänna va-anläggningen och va-huvudmannen? C. Arnbom om ansvarsfördelning vid översvämningsskador.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Nya livsmedel – framtidens mat?

28 september 2021
| Miljörätt
Regeringen beslutade 2017 om en Livsmedelsstrategi som inkluderar hela livsmedelskedjan. Strategin ska öka andelen hållbar produktion av mat för konsumtion
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Ny HD-dom väcker frågor kring exklusiv rätt för ramavtalsleverantörer

27 september 2021
| Offentlig upphandling
HD har i en ny dom tagit ställning för att ett upphandlat ramavtal ger leverantören en ensamrätt att leverera de tjänster som ramavtalet omfattar.
Offentlig rätt

”Det tar tid och kräver resurser som inte är debiterbara” – historien om hur ett legal tech-bolag föddes

24 september 2021
| Legal Tech, Framtidens jurist
Advokatsamfundets regler för ägandeskap försvårar teknikutveckling. Som ett resultat av detta föddes i mars 2020 det fristående legal tech-bolaget Maigon.

”Risk att svenska advokatbyråer hamnar på efterkälken i konkurrensen”

24 september 2021
| Legal Tech, Framtidens jurist
Advokatsamfundets regler försvårar byråers möjlighet att jobba med teknisk utveckling. Svenska advokatbyråer riskerar att tappa konkurrenskraft.

IT-attacker ökar behovet av säkerhetsskydd vid upphandlingar

22 september 2021
| Offentlig upphandling, Juridisk litteratur
Säkerhetshot och it-attacker mot svenska företag och myndigheter har uppmärksammat behovet av säkerhetsskydd vid upphandlingar och andra affärsuppgörelser.
Jens Näsström, arbetspsykolog och oberoende forskare

Pandemins paradoxala effekter på den mentala hälsan

20 september 2021
| Norstedts Juridik, Framtidens jurist
Pandemins effekter på arbetslivet paradoxala snarare än entydiga. 39% av juristerna i branschrapporten Framtidens jurist 2021 rapporterar negativa effekter.

Avtalsguiden gör dig snabbare och säkrare vid juridisk rådgivning

16 september 2021
| Avtalsrätt, Affärsjuridiska avtal, Avtalsguiden
Irina Karlsson, grundare och vd för Law & Confidence, menar att Avtalsguiden är ett närmast oumbärligt verktyg som erbjuder betydligt mer än avtalsmallar

Med fokus på unga kriminella

7 september 2021
| Juridisk litteratur
Med boken ”Samhället och de unga lagöverträdarna” belyser hovrättsrådet Lars Clevesköld den lagstiftning myndigheterna följer i arbetet med att förebygga och beivra brott av barn och ungdomar.
Socialrätt

Distansarbete påverkar juristers professionella utveckling negativt

30 augusti 2021
| Norstedts Juridik, Framtidens jurist
Användningen av nya digitala arbetsverktyg har fått en rivstart under pandemin. Enligt branschrapporten Framtidens jurist 2021 anser 82 % av de skandinaviska juristerna att användningen av ny teknik och digitala verktyg i arbetet är en positiv effekt av pandemin. Men trots den digitala gnistan tyder undersökningsresultaten i rapporten på att det finns behov som inte tillgodosetts. 55 % av juristerna svarar att kunskapsdelning påverkats negativt och 49 % anser att distansarbetet under pandemin påverkat deras möjlighet till fortbildning negativt. Distansarbetet har gett digitaliseringen en stor knuff framåt men också utlöst ett behov av att hitta nya sätt och vägar för fortbildning och kunskapsdelning.
Övrigt

Röster från branschen; så här har pandemin och distansarbete påverkat Sveriges jurister

30 augusti 2021
| Norstedts Juridik, Framtidens jurist
Vilka implikationer har distansarbete, färre sociala kontakter och mer digitala arbetssätt haft på Sveriges jurister? Artikel belyser fritext-svaren från undersökningen Framtidens jurist 2021.
Framtidens jurist 2021 tech washing

Tech har inget egenvärde – det enda som räknas är output

27 augusti 2021
| Legal Tech, Framtidens jurist
Artikel Framtidens Jurist rapport 2021 av John Engholm, Jurist, entreprenör och investerare.
Framtidens jurist 2021, pandemins effekter

Pandemins påverkan på affärslivet och konsekvenserna för juristbranschen

27 augusti 2021
| Norstedts Juridik, Framtidens jurist
Artikel Framtidens Jurist rapport 2021 av Kim Haggren, vice verkställande direktör och advokat, Dansk Industri
Framtidens jurist 2021 hälsa och välbefinnande

Framtidens jurister och spöken från det förgångna: Motgångar utvecklar?

27 augusti 2021
| Norstedts Juridik, Framtidens jurist
Artikel Framtidens Jurist rapport 2021 av Kristian Cedervall Lauta, Prodekan för utbildning, Juridiska fakulteten, Köpenhamns universitet.
Framtidens jurist 2021, framtidens kompetenser

Den inte alltid så kreativa juristen

27 augusti 2021
| Norstedts Juridik, Framtidens jurist
Artikel Framtidens Jurist rapport 2021 av Susanne Tillqvist, grundare Still Consulting.

Hur töjbart är rättighetsskyddet i det digitala kriget mot den grova brottsligheten?

24 augusti 2021
| EKO-brott
I vilken utsträckning kan svenska myndigheter genom samarbete med utländska motsvarigheter hämta in och få del av uppgifter genom metoder som inte är tillåtna enligt svensk lag?
Straffrätt

Stärkt skydd för visselblåsare – nytt regelverk sätter press på arbetsgivare

13 augusti 2021
I december i år kommer en ny lag om visselblåsare att träda i kraft. Lagen bygger på EU:s visselblåsardirektiv och kommer ställa en mängd nya rättsliga krav som arbetsgivare har att följa. Rätten att rapportera missförhållanden kommer att stärkas och skadestånd och vitessanktioner kan drabba den som inte följer lagen.
Skola och utbildning Arbetsrätt och arbetsliv

EU:s nya regler om hållbarhetsredovisning bekämpar ”grönmålning” och ställer skarpa krav på ny kompetens

30 juni 2021
| Miljörätt
”Grönmålning” och miljöfloskler – nya regelverk ska göra det svårare för bolag att komma undan med överdrivna eller direkt felaktiga påståenden.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

”Vi borde skriva flera testamenten” – boken Överförmyndare och dödsbon skyr inte dödens juridiska aspekter

29 juni 2021
| Juridisk litteratur
Med den nya boken ”Överförmyndare och dödsbon” vill författarna Peter Signäs och Eva von Schéele hjälpa landets överförmyndare och advokatbyråer att göra rätt – konsekvenserna för den enskilde kan annars bli förödande.
Offentlig rätt Familjerätt

Minskad lovplikt och större eget ansvar – bygglovsutredningen har presenterats

24 juni 2021
| Entreprenad- och fastighetsrätt
Tidiga morgnar och sena kvällar. Ett oändligt antal samtal i händerna på nyckfulla teknikgudar – pandemin framtvingade något av en pionjärinsats. Till sist: omkring hundra sidor föreslagen lagtext. Efter 15 månaders intensivt arbete har nu bygglovsutredningen, med den särskilda utredaren Jesper Blomberg i spetsen, lämnat betänkandet Ett nytt regelverk för bygglov. Förenklade regler ska öka förutsebarheten och stimulera bostadsbyggandet.
Skola och utbildning Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Den organiserade brottsligheten - too big to fail

22 juni 2021
| EKO-brott
Polismyndighetens rapport om lärdomarna från Encrochat är ett tidsdokument över den moderna organiserade brottsligheten
Straffrätt

Öppning för proportionalitetsbedömning vid uppfyllelse av skallkrav

14 juni 2021
| Offentlig upphandling
Kammarrätten i Jönköping har slagit fast att även om en anbudsgivare inte till 100% uppfyllde ett uppställt skallkrav, så kunde anbudet godtas.

Skakrav om nationellt tillstånd kan vara otillåtet handelshinder

14 juni 2021
| Offentlig upphandling
EU-domstolen: krav på att en anbudsgivare måste ha nationellt tillstånd från myndighet vid offentlig upphandling utgjorde handelshinder.

Surrogatmoderskap förbjudet i lag – men inte i praktiken?

9 juni 2021
| Social omsorg & Familjerätt, Kommun
Möjligheterna att få barn genom surrogatarrangemang i utlandet har gjort att den rådande principen numera kan ge upphov till rättsligt komplexa situationer
Socialrätt

Fortsatt placering av 14-åring i familjehem – trots uppgifter om sexuella övergrepp

9 juni 2021
| Social omsorg & Familjerätt, Kommun
Den 14-åriga flickan omhändertogs vid födseln och placerades i ett familjehem. Efter uppgifter om sexuella övergrepp omplacerades 14-åringen
Socialrätt

Kan klimatprocesser mot stater och kriminalisering av ekocid hjälpa klimatet?  – lyssna på professor Jonas Ebbesson i Juridikens värld

7 juni 2021
| Juridikens värld
Kan ekocid – mord på naturen – leda till att miljöförbrytare ställs inför rätta ? Jonas Ebbesson, professor i miljörätt, i podden Juridikens värld.

Riksåklagare Petra Lundh, gäst i Juridikens värld – berättar om karriären, Palmeutredningen och kampen mot den organiserade brottsligheten

7 juni 2021
| Juridikens värld
Riksåklagare Petra Lundh, gäst i Juridikens värld – berättar om karriären, Palmeutredningen och kampen mot den organiserade brottsligheten

Tech: En skalbar intäktskälla som advokatbyråerna missar

7 juni 2021
| Juridikens värld
AI, prop tech, fin tech och legal tech. Hur kommer legal tech att påverkar advokatbyråerna och de som säljer juridiks tjänster? InsiderLog. Poströsta.se. Serendipity Group. John Engholm.

Skräddarsy dina avtal efter just dina behov

7 juni 2021
| Avtalsrätt, Affärsjuridiska avtal, Avtalsguiden
Avtalsguiden är ett ypperligt verktyg för att på ett enkelt sätt förklara innebörden av olika klausuler och öka kvalitén i det egna arbetet.

Norstedts Juridik lanserar podden Juridikens värld

7 juni 2021
| Norstedts Juridik, Juridikens värld
Norstedts Juridik lanserar podden Juridikens värld där Sveriges ledande juridiska experter kommer diskutera aktuella ämnen och frågor som debatteras i branschen .

Allt fler stater i domstol för bristande miljöarbete – kan det rädda klimatet?

3 juni 2021
| Miljörätt
Klimatprocesser mot stater ökar runt om i världen. De initieras ofta av ungdomsledda rörelser som är frustrerade över att regeringar inte gör tillräckligt.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Förslag om enklare tillståndsprocesser för elnät

1 juni 2021
| Miljörätt
Om Sverige ska lyckas ställa om till en förnybar energiproduktion och uppnå klimatmålen är det hög tid att regelverket för utbyggnaden av elnätet ses över.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Finns det behov av fler undantag från dagens skolplikt?

20 maj 2021
| Kommun
Idag finns små möjligheter i skollagen att beviljas undantag från skolplikten. Familjers frekventa resande har fått skolor i utlandet att bli popul'ra.
Skola och utbildning

Lärare tog nackgrepp på stökig elev – döms för misshandel

17 maj 2021
| Kommun
På en idrottslektion skrek en av eleverna i örat på lärarvikarien, som tog ett grepp om elevens nacke. Hovrätten dömer lärarvikarien för ringa misshandel
Skola och utbildning