Laddar...

Till övergripande innehåll för webbplatsen

Kommer AI att förändra livet för jurister?

28 juni 2024
| AI
Vart tar generativ AI oss, vilken roll kommer AI att spela i framtiden och hur kommer det att påverka våra kunder? Anne Nørvang Hansen, Karnov Group.

Är algoritmer lösningen på domstolarnas resursproblem?

23 maj 2024
| AI
Tre sätt på vilka algoritmer teoretiskt skulle kunna användas för att spara resurser och tid i domstolarna.

Tobias Kempas och Johan Gavelin om immaterialrätt i den AI-drivna eran

13 maj 2024
| AI, Möt experten
Tobias Kempas och Johan Gavelin från Vinge i Stockholm granskar de immaterialrättsliga aspekter som mest påverkas av införandet av AI-teknik.

Ólafur Steindorsson om AI och juridik – ”Det är viktigt att vi inte förhåller oss okritiska till AI.”

13 maj 2024
| AI, Möt experten
Det finns etiska överväganden att beakta när AI-teknik integreras i juridiskt arbete, anser Ólafur Steindorsson, advokat och partner på Wistrand Advokatbyrå.

Artificiell intelligens – så bör utbildningen anpassas för att rusta framtidens jurister

8 maj 2024
| AI, Möt experten
Juristutbildningen står inför en utmaning: att förbereda studenter för artificiell intelligens. Frantzeska Papadopoulou, professor i civilrätt på Stockholms Universitet.

AI och juridik: En komplex relation med stora utmaningar och konsekvenser

8 maj 2024
| AI, Möt experten
AI och juridik. Utmaningar: etiska överväganden, rättsliga tvister, regelefterlevnad, GDPR. Sophia Lagerholm och Linus Larsén, Advokatfirman Delphi.

Framtidens Juridik: Effektivisering av avtalsgranskning och avtalsskrivning med AI

2 maj 2024
| Legal Tech, AI
AI-drivna verktyg förändrar juridiska processer genom att omforma sättet som avtal analyseras och skrivs. Men kvaliteten på resultatet är beroende på datan och innehållet som AI-verktygen baseras på.

Från data till dom: Maskininlärningens kraft i juridiska förutsägelser

23 april 2024
| Legal Tech, AI
Maskininlärning, en del av AI, har fått stor genomslagskraft inom det juridiska området tack vare sin förmåga att analysera stora mängder data och utvinna meningsfulla insikter.

Artikelserie del 2: Rättssäkerhet i ett enkelt skattemål – från begäran om omprövning till slutlig dom

22 april 2024
| Skattetillägg & förfarande
I endast ett av tio skattemål under 2023 delade HFD den bedömning som Skatteverket hade gjort i det beslut som var föremål för prövning. Skattekonsulten Coen Deij vill i en serie artiklar sätta fokus på den rättsosäkerhet som kan uppkomma vid Skatteverkets handläggning av ett enkelt beskattningsärende, som ett diskussionsunderlag som kan bidra till att förbättra rättssäkerheten i skattemål.
Skatterätt

Fokus på domänexpertis och kundnytta i Norstedts Juridiks AI-projekt

15 april 2024
| Legal Tech, AI
Norstedts Juridik bygger framtidens AI-lösning genom att kombinera nya framväxande teknologier med kvalitetssäkrade redaktionellt innehåll.

Från hemlös sprutnarkoman till advokat – möt Stefan Olafsson

11 april 2024
| Intervju, Juridikens värld
Under flera år levde Stefan Olafsson som en hemlös sprutnarkoman – en luttrad fängelsekund som ideligen dömdes för nya missbruksrelaterade brott. Ett slumpartat möte blir en avgörande vändpunkt – och idag arbetar han som advokat. Lyssna på hans berättelse i Juridikens värld.
Straffrätt

"Ett banbrytande avgörande" – EU-domstolen sätter ner foten mot hedersrelaterat våld

11 april 2024
| EU-rätt, Folkrätt
"EU-domstolens avgörande är banbrytande på flera sätt", skriver Marios Iacovides, docent i europarätt, i sin analys av fallet.
Straffrätt

AI-utveckling med kunden i fokus

10 april 2024
| Legal Tech, AI, Customer Centricity
Framgångsrik implementering av AI i juristbranschen kräver mer än bara avancerad teknik. Det kräver en kundcentrerad utvecklingsstrategi som prioriterar och hanterar de unika behov och utmaningar som jurister och deras kunder har.

Revolution eller konservatism? – om Napoleons Code civil och 1734 års lag

27 mars 2024
| Civilrätt, Juridikens värld, #NorstdetsJuridik200år
Medan Napoleons Code civil knöt an till den franska revolutionen var 1734 års lag ”det sista andetaget av en döende värld”. Filippo Valguarnera, docent i rättshistoria, berättar i podden Juridikens värld om två lagstiftningsprojekt som gick olika öden till mötes.
Språk och kultur

Stefan Martell: AI är nästa stora revolution, för oss och för våra kunder

26 mars 2024
| #NorstedtsJuridik
I dagarna slutar Stefan Martell sin anställning hos Norstedts Juridik. Hans bidrag till utgivningsbranschen för juridisk litteratur och Norstedts Juridik har varit ovärderligt!

Etiska överväganden vid användning av AI inom juridiken

22 mars 2024
| Legal Tech, AI
Användningen av AI riskerar att förstärka orättvisa och diskriminering inom rättssystemet. The AI Act syftar till att reglera användningen av AI-teknologi och säkerställa etisk användning.

"Skatteverkets särskilda utredningsskyldighet måste klargöras"

19 mars 2024
| Analys
Problemen kring oriktig uppgift, i synnerhet Skatteverkets särskilda utredningsskyldighet, framgår tydligt av en aktuell kammarrättsdom, skriver skattekonsulten Coen Deij i en analys av rättsläget.
Processrätt Skatterätt

HFD:s nya ränteavdragsdom välkomnas – "Skatteverket tvingas backa"

11 mars 2024
| Analys
HFD har nyligen fastslagit att inte heller 24 kap. 19 § inkomstskattelagen (IL) i de riktade ränteavdragsbegränsningsreglerna är förenlig med EUF-fördraget. Domen är välmotiverad och Skatteverket måste nu backa från sina tidigare tolkningar, skriver skattekonsulten Coen Deij.
Skatterätt

Topp 7: de mest lästa artiklarna i februari

8 mars 2024
Två näringslivsprofiler förlorar helt olika typer av miljonstrider, en livstidsdömd fälls för hot mot JK, en uppmärksammad morddom – och föräldrarna vinner namnstrid mot Skatteverket. Det är några av de ämnen som förenas på listan över de mest lästa artiklarna under februari 2024.
Processrätt Straffrätt Skatterätt Familjerätt

Christina Ramberg om lustprincipen, provokation och skiljeförfarandet som konstform

8 mars 2024
| Författarporträtt, Internationella kvinnodagen, Möt experten
Från ordförande på Allmänna reklamationsnämnden till att skriva expertrapporter och undervisa. Christina Ramberg delar med sig av sin väg till juristyrket, tankar kring juristbranschen och funderingar på framtida utmaningar såsom AI:s påverkan.

Christina Wainikka om vikten av kvinnliga förebilder, ett bra nätverk och att motbevisa sin bror

8 mars 2024
| Författarporträtt, Internationella kvinnodagen, Möt experten
"Begå inte våld på dig själv. Våga vara den du är och vill vara." Det budskapet vill Christina Wainikka, docent i civilrätt och policyexpert för immaterialrätt på Svenskt näringsliv, ge till nästa generation av kvinnliga jurister.

”Visa att ni kan och ta fasta på att ni duger som ni är!”

8 mars 2024
| Författarporträtt, Internationella kvinnodagen, Möt experten
”Visa att ni kan, ta inte efter gamla manliga beteenden och ta fasta på att ni duger som ni är!” Det rådet vill Eva von Schéele, tidigare förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Landsting, ge nästa generation av kvinnliga jurister.

Algoritmisk rättvisa - maskininlärning och juridiska förutsägelser

6 mars 2024
| Legal Tech, AI
Maskininlärning förutspår rättsliga resultat genom att analysera tidigare domar, men algoritmiska förutsägelser väcker etiska frågor kring tillförlitlighet.

Kan AI revolutionera juridisk research?

27 februari 2024
| Legal Tech, AI
Integrering av AI-teknik i juridisk research har potential att revolutionera den juridiska processen och erbjuda oöverträffad effektivitet, noggrannhet och kostnadseffektivitet.

Hyllning till en musikalisk legendar på Norstedts Juridiks årliga författarfest

21 februari 2024
| Författare, Författarskapet, Mingel
Utmärkelserna för det gångna årets mest framträdande bedrifter delades ut på Norstedts Juridiks traditionsenliga författarfest på Grand hotell i Stockholm.

Topp 7: de mest lästa artiklarna i januari

6 februari 2024
| Förvaltningsrätt
Slöjförbud för kommunalanställda, fifflande vårdbolag, advokattjänsters reklamationsplikt – och ett önskemål om att få nytt efternamn i ljuset av 350 år gammalt hjältemod. Det är några av de ämnen som förenas på listan över de 7 mest lästa artiklarna i JUNO Nyheter i januari 2024.
Straffrätt Skatterätt Hälso och sjukvård

Hållbarhetsreglerna på finansmarknaden – sustainable finance, riskhantering och centrala regelverk för värdepappersmarknaden

30 januari 2024
| Juridikens värld
Sustainable Finance, hållbar finans, har seglat upp som ett centralt begrepp på finansmarknaden de senaste åren. Hör Magnus Schmauch i podden Juridikens värld om finansmarknadens roll och de utmaningar som finns.
Bank- och finansmarknadsrätt Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Artikelserie: Rättssäkerhet i ett enkelt skattemål – från omprövning till dom

23 januari 2024
| Analys, Debatt
Högsta förvaltningsdomstolen har under 2023 avgjort tio skattemål som inte avser förhandsbesked från Skatterättsnämnden. I endast ett av målen delade HFD Skatteverkets bedömning – vilket ger all anledning att hålla debatten om rättssäkerhet i skattemål vid liv, skriver skattekonsulten Coen Deij, i del 1 av en artikelserie där ett enkelt beskattningsärende följs på nära håll.
Skatterätt

EU-domstolen: Ok med slöjförbud för kommunanställda – "religionsfrihetens gränser lär testas”

17 januari 2024
| EU-rätt, Arbetsrätt, Analys
En belgisk kommun införde ett förbud för samtliga kommunanställda att bära synliga, religiösa symboler på arbetsplatsen. I ett färskt avgörande menar EU-domstolen att förbudets syfte, att eftersträva neutralitet inom offentlig sektor, är ett ett berättigat mål i direktivets mening. Marios Iacovides, docent i europarätt, är kritisk och menar att det är ”ett missat tillfälle för EU-domstolen".
Offentlig rätt

"Skatteverkets ställningstagande om tjänsteställe strider mot lagen"

16 januari 2024
| Debatt
Skatteverkets ställningstagande avseende tjänsteställe står i strid med hur begreppet definieras i lagen. Det menar Hanna Landelius, som hoppas att Skatteverkets tolkning kommer att underkännas vid domstolsprövning.
Offentlig rätt Skatterätt

Topp 10: de mest lästa artiklarna under 2023

9 januari 2024
| Juridikens värld
Jäv och "felaktig bevisvärdering", koranbränningar, HFD:s dom om ränteavdragsbegränsningar och "snippadomen". Vi har listat de 10 mest lästa artiklarna på JUNO Nyheter under 2023.
Processrätt Straffrätt

Insiderbrott, den stränga informationsplikten och svårbedömda fall – åklagaren berättar

19 december 2023
| Juridikens värld
Fingerprints tidigare vd dömdes nyligen av hovrätten till 1,5 års fängelse för grova insiderbrott. En av åklagarna i målet, Jonas Myrdal, berättar i Juridikens värld om fallet och om de största utmaningarna för att kunna bevisa insiderbrott – där en ökad specialisering lett till allt fler fällande domar de senaste åren.
Bank- och finansmarknadsrätt Straffrätt

Palestinska flyktingars situation inför EU-domstolen – kriget i Gaza "bäddar för en koordinerad EU-respons"

7 december 2023
| EU-rätt, Analys, Internationell rätt
Palestinier inom UNRWA-området får oftast inte flyktingstatus då de anses få tillräcklig hjälp på plats. EU-domstolen betonar att frågan om UNRWAs bistånd har upphört gäller inte bara om verksamheten avskaffas helt, utan även när organisationen inte kan fullfölja sitt uppdrag. Marios Iacovides, docent i europarätt, analyserar rättsläget.
Familjerätt

Topp 7: de mest lästa artiklarna i november

6 december 2023
| Förvaltningsrätt
Peter Althin och Sven-Erik Alhem aktuella rättsfall i podden Juridikens värld. Det är några av de ämnen som förenas på listan av de 7 mest lästa artiklarna i JUNO Nyheter under november.
Processrätt Straffrätt Skatterätt

Skatteverket ger replik på krönika gällande forskningsavdrag

6 december 2023
Skatteverket vill lämna förtydliganden kring vissa frågor som lyfts i krönikan ”Oskälig bevisbörda för att få forskningsavdrag” av Hanna Landelius manager på Aspia, som publicerades den 24 oktober.
Skatterätt

Skjutningarna i Sverige når EU-domstolen – motiverar höga böter när Sverige fälls

28 november 2023
| EU-rätt, Analys
Kommissionen väckte talan vid EU-domstolen mot Sverige för fördragsbrott efter att man misslyckats med att införliva ett direktiv som bland annat skulle motverka att skjutvapen används för brottslig verksamhet. Marios Iacovides, docent i europarätt vid Uppsala universitet, analyserar domen.
Offentlig rätt

Norstedts Juridik accelererar sin AI resa tillsammans med AI-bolaget Tenfifty

27 november 2023
| Framtidens jurist, AI
Norstedts Juridik samarbetar med AI-bolaget Tenfifty för att accelerera utvecklingen av sina AI-tjänster och förstärka Norstedts Juridiks interna kunskap inom AI.

Juridiken är det mänskliga samhällets operativsystem

22 november 2023
| Framtidens jurist, Legal Design
Hur designar man juridik som fungerar för människor? Andrea Lindblom och Linnéa Simon ger en återblick på några av de talare som stod ut särskilt under Legal Design Summit 2023.

Deltidsarbetande pilot diskriminerades – "konsekvenser för flygbolagen"

21 november 2023
| EU-rätt, Analys
EU-domstolen har slagit fast att en deltidsarbetande tysk pilot utsattes för indirekt diskriminering då flygbolaget inte gjorde någon skillnad på heltid- och deltidsarbetare för ersättning vid extra tjänstgöringstid. Läs Marios Iacovides analys av målet.
Arbetsrätt och arbetsliv

Vetlandamålet, en okänd rättsskandal och ”Rockhållarfallet – Althin och Alhem diskuterar omtalade domar

17 november 2023
| Intervju, Juridikens värld
Hur resonerar rätten när experter har skilda uppfattningar om dödsorsaken eller den åtalades psykiska status? Och hur bör man agera som försvarare i ett tekniskt komplext mål för att inte blotta sin okunskap? Sven-Erik Alhem och Peter Althin diskuterar detta och aktuella domar i podden Juridikens värld.
Straffrätt

Färsk dom från EU-domstolen ställer nya krav på svenska domstolar

8 november 2023
| EU-rätt, Analys
En ny dom från EU-domstolen sätter upp vissa gränser till den mycket expansiva praxis inom konsumentskyddsområdet som växt fram på senare år. Läs Marios Iacovides analys av domen.
Processrätt Ersättningsrätt

Rättigheter under attack – "är en långsam process"

6 november 2023
| Intervju, Juridisk litteratur, Folkrätt
Amerikanen David Fisher kom till Sverige för universitetsstudier – och blev kvar. Över 40 år senare är han professor emeritus och aktuell med en ny upplaga av boken Mänskliga rättigheter: en introduktion – som blivit en uppskattad lärobok på universitet och högskolor.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Topp 7: de mest lästa artiklarna i oktober

6 november 2023
| EU-rätt, Ordning och säkerhet
En fängelsedömd tv-personlighet tvingas betala mångmiljonbelopp, motstridiga domar mot poliser som åtalats för dataintrång och JO riktar kritik mot en lagman. Ta del av de 7 mest lästa artiklarna i JUNO Nyheter under oktober 2023.
Straffrätt

Barn som tvingas välja bort en förälder. Föräldraalienation i Sverige.

1 november 2023
| Juridisk litteratur
Föräldraalienation är att medvetet eller omedvetet främmandegöra den andra föräldern genom att skapa främlingskap mellan ett barn och en av föräldrarna. Den internationella expertisen är enig om att föräldraalienation är psykisk barnmisshandel och att barn som utsätts löper risker på både kort och lång sikt.
Socialrätt Familjerätt

”Oskälig bevisbörda för att få forskningsavdrag”

26 oktober 2023
| Forskning, Analys
Ett s.k. forskningsavdrag infördes 2014. Skatteverkets strikta tolkning av reglerna, i kombination med en betungande bevisbörda, gör dock att bolag avstår från att söka forskningsavdrag – vilket försämrar Sveriges möjligheter att bibehålla innovativa företag. Det skriver Hanna Landelius, manager på Aspia, i en analys.
Skatterätt

"En helt egen tröskel för tillåtlighet" – motstridiga domar när poliser åtalas för dataintrång

17 oktober 2023
| Ordning och säkerhet, Analys
Flera uppmärksammade domar mot poliser gällande dataintrång belyser en delvis motstridig praxis. I somras friades exempelvis en 33-årig polis efter att i sin roll som ”gängansvarig” ha gjort hundratals slagningar, där tolkningen av Polismyndighetens egna riktlinjer stod i centrum. ”Hovrätten har ställt upp en helt egen tröskel för tillåtligheten att göra sökningar i polisens system”, menar åklagaren Jim Westerberg – som även noterar den frekventa användningen av ett förledande begrepp. ”Effektiviteten minskar om poliserna upplever en tveksamhet om vad de får göra slagningar om”, konstaterar Hans-Olof Sandén, jurist vid Polismyndigheten.
Straffrätt

"Samernas urfolksrätt ifrågasatt" – 74-åring döms för återuppförd kåta

12 oktober 2023
| ROA
Med hänvisning till urminnes hävd såg den 74-åriga samiska kvinnan till att återuppföra en kåta i Vindelfjällens naturreservat – den förra hade genom myndigheternas försorg eldats upp efter att ha stått på samma plats i nästan 230 år. Hon friades av tingsrätten men hovrätten fann att urminnes hävd inte befriade henne från plikten att ansöka om strandskyddsdispens. ”Hur förhåller sig detta till att urfolk har en egen rätt till sin kultur?" frågar sig Girion Blomdahl i en färsk ROA.
Offentlig rätt Straffrätt Fastighetsrätt, miljö och samhälle

EU-domstolen: Danmark får frånta medborgarskap – svensk lag "måste ändras"

11 oktober 2023
| EU-rätt
EU-domstolen fastslår i ett färskt avgörande att det i princip inte strider mot unionsrätten att en medlemsstat, med hänvisning till allmänintresset, föreskriver att medborgarskapet kan förloras i avsaknad av verklig anknytning till landet – även om det medför att personen ifråga också förlorar sin ställning som unionsmedborgare. Vissa specifika krav innebär krav på konkreta förändringar.”Sverige måste ändra sin lagstiftning för att göra det möjligt för personer som har förlorat sitt medborgarskap att söka inom en rimlig tid efter att de fyllt 22 år”, skriver Marios Iacovides i en analys.
Processrätt Familjerätt

Besittningsskyddet i Bandhagen – Erik Forsin i färsk ROA

6 oktober 2023
| Analys, ROA
Besittningsskyddet i Bandhagen skulle kunna vara namnet på en socialrealistisk uppväxtskildring. Men nu råkar det istället vara ett avgörande från Högsta domstolen som heter just så. Vilken domstol är behörig när ett bolag på tveksamma grunder blivit av med sin lokal? Hur kommer det sig att HD i ett annat mål slagit fast att en sammanslutning som bedrev ekonomisk verksamhet ändå ska betecknas som en ideell förening? Och vad är egentligen den gemensama nämnaren mellan Bandhagen och småländska Husqvarna? Erik Forsin, advokat och partner på Baker McKenzie, analyserar intressanta HD-avgöranden i en färsk ROA-inspelning. 
Associationsrätt Fastighetsrätt, miljö och samhälle
Branschrapporten Framtidens jurist 2023

Vad påverkar drivkraften och motivationen hos Skandinaviens jurister?

6 oktober 2023
| Framtidens jurist
Vad påverkar drivkraften och motivationen hos Skandinaviens jurister? Intervju med Caroline Wiroth, PR och kommunikationsansvarig på Norstedts Juridik.

Utbildning och utveckling för unga jurister avgörande för advokatbranschens framtid

4 oktober 2023
| Framtidens jurist
Artikel Framtidens Jurist rapport 2023 av Mia Edwall Insulander, generalsekreterare och Eva-Maj Mühlenbock, ordförande vid Sveriges Advokatsamfund.

Krafttag krävs för att förändra normer och förväntningar

4 oktober 2023
| Framtidens jurist
Artikel Framtidens Jurist rapport 2023 av Ulrika Husmark, Professionsanalytiker jurister, Akavia.

Slut inte evighetscirkeln av ojämlikhet

4 oktober 2023
| Framtidens jurist
Slut inte evighetscirkeln av ojämlikhet. Amanda Lundeteg, VD, Allbright.

EU-domstolen gifter samman konkurrensrätten med GDPR – "fler mål mot digitala jättar”

4 oktober 2023
| EU-rätt, Konkurrensrätt, Analys
Ett färskt avgörande från EU-domstolen slår fast att EU:s konkurrensmyndigheter – Konkurrensverket i Sverige – har rätt att kontrollera efterlevnaden av GDPR i samband med utredningar gällande misstänkt missbruk av dominerande ställning. I spåren av EU-domstolens avgörande kan man räkna med fler mål mot digitala jättar som Meta, Apple, Google, Amazon och Microsoft, skriver Marios Iacovides i en analys.
Språk och kultur

Framtidens jurist 2023: Digital kompetensutveckling avgörande för att säkra juristbranschens framtid och omfamna AI-lösningar

4 oktober 2023
| Framtidens jurist, AI
Framtidens jurist 2023 visar hur många av Skandinaviens jurister som valt att byta jobb under det senaste året och varför, hur de ser på teknikutvecklingen inom branschen, vilka kompetenser de upplever att de saknar.

Är det verkligen möjligt att få tillstånd att bränna Koranen på offentlig plats?

22 september 2023
| Yttrandefrihet, Ordning och säkerhet
I samband med Salwan Momikas koranbränning i Malmö uppstod ännu ett våldsamt upplopp. Många undrar varför polisen inte förbjuder sådana händelser. Polisen ger inte tillstånd för koranbränning; det är ordningen och säkerheten som är avgörande.
Straffrätt

När påbörjas ett mordförsök? – Althin och Alhem diskuterar sommarens intressantaste rättsfall

13 september 2023
| Juridikens värld
Kan man dömas för mordförsök även om det är oklart om måltavlan ens befann sig på samma plats som den tilltänkta skytten? Sven-Erik Alhem, f.d. överåklagare och advokat Peter Althin, diskuterar sommarens intressantaste rättsfall i podden Juridikens värld.
Straffrätt

Den som sträcker ut en hand…blir sittande med Svarte Petter

25 augusti 2023
| Analys
Ett färskt avgörande från Mark- och miljööverdomstolen "illustrerar faran med att vara alltför lyhörd för myndigheternas begäran om avhjälpandeinsatser", skriver Stefan Rubenson i en analys av domen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Norstedts Juridik säljer sin utbildningsverksamhet till JUC

23 augusti 2023
| #NorstedtsJuridik
Norstedts Juridik har genomfört försäljning av sin utbildningsverksamhet till JUC. Köpet genomfördes måndagen den 21 augusti 2023.

Huvudförhandling mot Lundintopparna för folkrättsbrott i Sudan inleds

22 augusti 2023
| Internationell rätt & folkrätt
I november 2021 väcktes åtal mot två företrädare för oljebolagskoncernen Lundin Oil för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan under åren 1999–2003. Det rör sig om en minst sagt massiv utredning; förundersökningen dryga 80 000 sidor vittnar om målets komplexitet. Nu står det klart att huvudförhandlingen mot bolagstopparna inleds den 5 september – som beräknas pågå i 2,5 år innan domen faller.
Straffrätt

"Skatteverket måste beakta tidsfrister för omprövning" – oklarheter i Apolus-domens spår

22 augusti 2023
| Analys
De nya beskattningsbesluten från Skatteverket med anledning av återförvisningar i enlighet med den s.k. Apolus-domen väcker en intressant fråga: Måste Skatteverket ta hänsyn till tidsfristen för omprövning? Förhoppningsvis kommer Högsta förvaltningsdomstolen med vägledning inom kort, skriver skattekonsulten Coen Deij.
Processrätt Skatterätt

HD återförvisade fällande domar för mordförsök – frikännande troligt

15 augusti 2023
| Analys
Den 19 augusti 2021 sköts en man med tre skott i Helsingborg när han satt i sin bil. Hovrätten fastställde tingsrättens fällande domar för mordförsök men rev upp den fällande domen. Högsta domstolen konstaterade rättegångsfel och återförvisade målet till hovrätten.
Processrätt Straffrätt

Jäv och "felaktig bevisvärdering" – den friande domen mot advokatens son och ex-make för mordplaner överklagas

9 augusti 2023
Advokatens ex-make och son friades för påstådda mordplaner mot en gängledare efer en otrohetsaffär ”Min uppfattning är att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering”, säger åklagaren Anna Stråth, som nu har överklagat domen. Hon ställer sig också frågande till rättens agerande när en av nämndemännen visade sig vara jävig – vilket hon fick vetskap om först efter att domen meddelades.  
Straffrätt

Orimlig Hyra – Användning av Legal Tech för att tackla Sveriges bostadskris

16 juni 2023
| Juridikens värld, Finansiell brottslighet
Andrahandshyresgäster som blivit lurade att betala överhyra och en orättvis bostadsmarknad. Juridikens värld har träffat Alban Dautaj, grundare och VD för Orimlig Hyra.

Norstedts Juridiks nya Country Manager, Jon Boström, om kundfokus och begreppet ”earn your turn”

13 juni 2023
| #NorstedtsJuridik
Norstedts Juridiks nya Country Manager, Jon Boström, drivs av förändring, och att utveckla verksamheter med kunden ständigt i fokus.

"Rättssäkerhet i skattemål börjar hos Skatteverket"

13 juni 2023
| Analys
Det är missledande och rättsosäkert att Skatteverket i kommunikationen med skattskyldiga och domstolar presenterar subjektiva uppfattningar som ”lagstiftarens tydliga val”, skriver skattekonsulten Coen Deij.
Skatterätt

Anonymisering av rättsfallsdokument stärker rättssäkerheten i samhället

31 maj 2023
| #NorstedtsJuridik
Norstedts Juridiks anonymiseringsprojekt syftar till att skydda den personliga integriteten genom pseudonymisering av personuppgifter i JUNO.

Sverige gav olovligt statsstöd till SAS – "mycket står på spel"

30 maj 2023
| Analys
Sverige och Danmark gav olagligt statsstöd till SAS under pandemin. Det har Tribunalen nyligen slagit fast i mål T-238/21 Ryanair mot kommission (SAS II; Covid-19). "Det står klart att domarna skapar en stor osäkerhet för flygsektorn i stort", skriver Marios Iacovides, universitetslektor i handelsrätt, i en analys.
Offentlig rätt

Fladdermössen vinner igen – miljöbalkens stärkta ställning på PBL:s bekostnad

29 maj 2023
| Analys, ROA
I ljuset av det senaste decenniets rättspraxis kan man konstatera att miljöbalken har fått en allt starkare ställning. I ett aktuellt mål har exempelvis fladdermöss – ännu en gång – satt stopp för ett byggprojekt. Miljörättsexperten Stefan Rubenson analyserar utvecklingen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

”Pump and dump”, hemliga kodord och nya åtal – så bekämpas aktiefusket

17 maj 2023
| Juridikens värld
Jonas Myrdal och Jan Leopoldson, åklagare vid ekobrottsmyndigheten, berättar om fusk, hemliga kodord och framgångsrika åtal i kampen mot det växande aktiefusket.
Bank- och finansmarknadsrätt Straffrätt

"Lär öka osäkerheten på marknaden" – EU-domstolens dom ritar om den konkurrensrättsliga kartan

16 maj 2023
| EU-rätt, Analys
Ett förvärv kan i efterhand anses utgöra missbruk av dominerande ställning. Det slår EU-domstolen fast en färsk dom – som kan få betydande konsekvenser. "Många företagare befinner sig i en rättsligt osäker situation om vad som gäller", skriver Marios Iacovides, universitetslektor i handelsrätt, i en analys av domen.
Immaterial- och marknadsrätt

”Motstridiga domskäl” – Coen Deij om "ventilen" och rättsosäkra bedömningar

11 maj 2023
| Analys
Kammarrätten i Göteborg har nyligen gjort bedömningen att den s.k. ventilen i 2013 års ränteavdragsbegränsningsregler inte är tillämplig på skuldförhållanden inom Halmstad kommuns intressegemenskap. Domstolens bedömning i målen är svårbegriplig och domskälen är motstridiga, skriver skattekonsulten Coen Deij i en kritisk analys.
Skatterätt

"Materiell processledning brast i Snippamålet" – brottsrubricering kom bort

9 maj 2023
| Analys, ROA
Hovrätten upplevde sig hindrad att döma den åtalade mannen i det kontroversiella "snippamålet" för annat brott än det åklagaren uttryckligen yrkat på. "Att reducera frågan om materiell processledning till att handla om vem som gynnas av den, målsäganden eller den åtalade, leder fel", menar kammaråklagare Daniel Larson.
Straffrätt

"Giltighetspresumtionen står stark" – Wendela Hårdemark analyserar ny praxis

3 maj 2023
| Analys, ROA
Patent- och marknadsöverdomstolen har nyligen kommit med vissa klargöranden rörande interimistiska vitesförbud på det patenträttsliga området. Wendela Hårdemark, advokat och immaterialrättslig expert, analyserar rättsutvecklingen.
Immaterial- och marknadsrätt

Finansiell brottslighet – om hotet mot demokratin, kryptovalutor och ”kunskap på burk”

3 maj 2023
| Juridikens värld, Finansiell brottslighet
Finansiell brottslighet ett hot mot det finansiella systemet och demokratin. Poddavsnitt, Juridikens värld med Martin Nordh, grundare av tech-företaget Acuminor.

Stiftelsejuridik, kryptovalutor och oeniga domstolar – Carl Svernlöv i färsk ROA-inspelning

25 april 2023
| ROA
Vad händer när stiftelsejuridiken möter kryptovalutornas dunkla värld? Kan ansvaret för stiftelsers förvaltning delegeras? Rättsinstanserna kom till olika slutsatser. "Det vore intressant att få frågorna prövade i högre rätt” säger Carl Svernlöv, advokat och delägare på Baker McKenzie, i en färsk ROA-inspelning.
Associationsrätt

Indiciebevisning, påskupplopp och "snippadomen" – Althin och Alhem diskuterar rättsfall

24 april 2023
| Juridikens värld
Hör tidigare stjärnadvokaten Peter Althin och överåklagaren Sven-Erik Alhem i podden Juridikens värld, diskutera några av den senaste tidens mest omtalade domar.
Straffrätt

Försumligt att låta bolag med kapitalbrist driva rättegång? – Carl Svernlöv analyserar praxis

21 april 2023
| ROA
Ett hävt avtal med ett byggbolag på ruinens brant blev starten på en rad rättsliga turer. Är det försumligt av en ensam styrelseledamot att låta ett bolag med kapitalbrist driva rättegång? I en färsk ROA-inspelning reder Carl Svernlöv, advokat och delägare på Baker McKenzie, ut vad som gäller.
Förmögenhetsrätt Ersättningsrätt

Brottsofferperspektiv eller straffpopulism? – analys av Tidöavtalets kriminalpolitik

17 april 2023
| Analys
Tidöavtalets kriminalpolitik presenteras som ett paradigmskifte. Vad menas egentligen med det? Jenny Nguyen, jurist på Civil Rights Defenders, menar att förslagen i vissa avseenden påminner om en kunskapsfientlig straffpopulism – som riskerar att underminera centrala rättsstatliga principer.
Straffrätt

Företagsbot – är det ett straff, en sanktion eller en ineffektiv rättsverkan?

17 april 2023
| Analys
Företagsböter är i praktiken ofta är den enda sanktionen för brott i näringsverksamhet – men hur följderna upplevs skiljer sig åt. "Vid ett arbetsmiljöbrott med vållande till kroppsskada kan en liten verkstad fortfarande få samma belopp som ekonomiska jättar som t. ex. LKAB, Vattenfall eller Skanska. Det är inte rättvist på något sätt", skriver miljöåklagaren Christer B. Jarlås i en betraktelse över utvecklingen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Norstedts Juridiks VD utsedd till VD för Karnov Group Region North

13 april 2023
| #NorstedtsJuridik
Norstedts Juridik VD, Alexandra Åquist, har utsetts till VD för Karnov Group Region North, som omfattar Karnov Groups svenska och danska marknader.

Medarbetarengagemang skapar affärsnytta

30 mars 2023
| Juridikens värld, talent management
Hur skapar men medarbetarengagemang? Hur viktiga är företags värderingar, vad bör man stå för? Hur bör man agera för att attrahera och behålla rätt medarbetare.

Är okunskap bästa försvar vid provocerad uppsägning?

29 mars 2023
| Analys, ROA
När Arbetsdomstolen i en nyligen meddelad dom prövat påståenden om provocerad uppsägning lämnas många viktiga frågor obesvarade, menar Sabina Hellborg, lektor i civilrätt. "Mot bakgrund av de krav som ställs på arbetsgivarens utredningsskyldighet hade det varit befogat med en mer ingående prövning", skriver hon i en analys av domen.
Arbetsrätt och arbetsliv

Editionsplikten v. GDPR – "ett mål av stor praktisk betydelse"

28 mars 2023
| Analys
Frågan om hur rättegångsbalkens regler om edition påverkas av GDPR står i fokus i ett färskt förhandsavgörande från EU-domstolen. "Målet kommer ha stor praktisk betydelse", menar Marios Iacovides, universitetslektor i handelsrätt vid Uppsala universitet.
Processrätt

Slutsatser från Integritetsskyddsmyndighetens tillsynsärenden

27 mars 2023
| Dataskyddsförordningen, Analys, Kahn Pedersens artikelserie: Försvara sig mot IMY
Integritetsskyddsmyndighetens (IMY) metod för tillsynsprocessen har genomgått stora förändringar. Cecilia Enmark, dataskyddsexpert på advokatfirman Kahn Pedersen, analyserar den tillsyn som IMY hittills har utfört – och föreslår vilka åtgärder man bör vidta för att minska risken för tillsyn.
Offentlig rätt

Ett nytt kapitel i abortfrågan: Dobbs v. Jackson – "knappast en monumental överraskning"

21 mars 2023
| Analys
USA:s högsta domstol utslag förra året i fallet Dobbs v. Jackson WHO innebär att den amerikanska konstitutionen inte längre innefattar en rätt till abort, befogenheten att reglera abort ligger nu hos till delstaterna. Filippo Valguarnera analyserar rättsutvecklingen i ljuset av historiska strider.
Familjerätt
Sanna Wolk

”Flera tillämpningsproblem” – Sanna Wolk analyserar den nya ensamrätten

15 mars 2023
| ROA
Nyhetsutgivare har fått en 2-årig ensamrätt till sina publikationer som ger en rätt till ersättning när deras artiklar används på internet – i syfte att balansera maktbalansen gentemot de stora IT-jättarna. Men den nya ensamrätten ger upphov till en rad tillämpningsproblem, enligt Sanna Wolk, professor och immaterialrättslig expert.
Immaterial- och marknadsrätt

Rättsrummets retorik

9 mars 2023
| NorstedtsJuridik200år
En retorikers perspektiv på den juridiska retoriken.

Althin och Alhem om ”gangsteradvokater”, tydliga gränsdragningar och Clark Olofsson

3 mars 2023
| Juridikens värld
I podden Juridikens värld samtalar den f.d. stjärnadvokaten Peter Althin och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem om "gangsteradvokater”, tydliga gränsdragningar och Clark Olofsson
Straffrätt

Pigan Jäderbom stämmer "oäktingens" far – straffas för "köttslig beblandelse"

22 februari 2023
| Historiska rättsfall, NorstedtsJuridik200år
Historien om Brita Christina Jäderbom och korpralen Johan Engström. Om att dömas för lönskaläge efter "köttslig beblandelse".
Straffrätt

Frågor i kölvattnet av Högsta domstolens mål T 7236–21

21 februari 2023
Juristen Ava Setayesh skriver om hur bulvankonstruktioner försätter andrahandshyresgäster i en utsatt position, med utgångspunkt i HD-s dom.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Hur jurister kan ge god rådgivning i komplexa tvister med stora värden

17 februari 2023
| Legal Tech, Juridikens värld
Hör Olof Heggemann, grundare av Eperoto, ett legal tech företag som byggt ett digitalt verktyg för analys av tvister i podden Juridikens värld.

Historiska vingslag på Norstedts Juridiks författar- och föreläsarfest

17 februari 2023
| Författare, Föreläsare, Mingel, NorstedtsJuridik200år
Norstedts Juridik välkomnar författare och föreläsare till en en 200-årig jubileumsfest i Vinterträdgården på anrika Grand hotell i Stockholm.

Hög tid att rättsväsendet omfattas av diskrimineringslagen

6 februari 2023
| Arbetsrätt, Förvaltningsrätt, Statsrätt
Personer med funktionsnedsättning ska ha lika möjlighet som andra att delta i alla delar av en rättsprocess. Idag är det dock oerhört svårt för enskilda att få såväl stöd som upprättelse i praktiken, menar Annika Åkerberg, Civil Right Defenders. "En stärkt diskrimineringslag krävs för att tydliggöra rättsvårdande myndigheters ansvar och ge möjlighet till upprättelse när det brustit."
Processrätt

Livstidsdomen för morden på Malmö Latinskola kan prövas av HD

1 februari 2023
I september 2022 blev den elev som dödat två lärare på Malmö Latinskola den första 18-åringen att dömas till livstids fängelse. Tova Bennet, juris doktor i straffrätt, menar att målet har flera aspekter som kan motivera en prövning i högsta instans.
Straffrätt

”Dialysmålet”, kampen mot lönediskriminering och DO:s misslyckande

31 januari 2023
| Juridikens värld
Juridikens värld har träffat juristen Lena Svenaeus. Hör henne berätta om blind auktoritetstro, behovet av syndabockar, och vilka likheter det finns med moderna rättsskandaler.
Hälso och sjukvård

Efterlyser kreativitet för att utreda sexbrott – "hårdare straff är inte lösningen"

16 januari 2023
| Intervju
Hårdare straff och nya brottstyper är inte rätt väg att gå i kampen mot sexualbrott och brott mot kvinnor, menar Marie Wallin – jurist och tidigare kammaråklagare. I stället behövs kreativare bevisföring och större kunskap bland allmänheten. Och vi behöver sluta använda begreppet "samtycke".
Straffrätt

Frågetecken om förtalsbrottet kvarstår trots ny HD-dom

12 januari 2023
| Krönika, Analys
I mellandagarna dömde Högsta domstolen utgivaren för nättidningen Samnytt för grovt förtal av en journalist på DN. Domen som är prejudicerande är dock inte slutet på diskussionen och debatten om vad som är fakta och vad som är värdeomdöme, om vad som är försvarligt och inte samt vad sanningen ska få bestämma, skriver yttrandefrihetsexperten Hans-Olof Sandén.
Straffrätt

”I ett krig mot samhället” – om Lars Tingström och bomberna som skakade Sverige

9 januari 2023
| Historiska rättsfall
Driven av ett brinnande hat mot svenska myndigheter utför Lars Tingström en serie bombdåd under 80-talet. Historien om mannen som gick från att leva ett vanligt medelklassliv till att viga sitt åt hämnden är osannolik och innehåller många vändningar – även efter hans död. 
Straffrätt

Norstedts Juridik firar 200 år

4 januari 2023
| NorstedtsJuridik200år
Norstedts Juridik firar 200 år. Det är med stolthet vi blickar tillbaka på vår långa historia och konstaterar att vi är med i en mycket exklusiv klubb.

Förberedelser inför tillsyn av Integritetsskyddsmyndigheten

21 december 2022
| Dataskyddsförordningen, Analys, Kahn Pedersens artikelserie: Försvara sig mot IMY
Kahn Pedersens artikelserie: Att försvara sig mot Integritetsskyddsmyndigheten, del 1. Hur fungerar tillsynsprocessen och hur man kan man bäst förbereda sig för en sådan? Hanna Bogsjö Österberg djupdyker i IMY:s verksamhet och ger handfasta råd.
Offentlig rätt

Meteoritjägare vinner över greve – får behålla rymdklenod

21 december 2022
| Civilrätt
Den 7 november 2020 föll den, med råge, största meteorit som landat i Sverige i modern tid ned på en fastighet i Uppland. Den hittades av två meteoritjägare som sedan hamnade i konflikt med den fastighetsägande greven. Tingsrätten har nu avgjort frågan.
Övrigt

Vargjakt, förorenat dricksvatten och insmugglade reptiler – miljöbrottens många ansikten

14 december 2022
| Juridikens värld
Juridikens värld har träffat miljöåklagaren Christer B Jarlås. Hör honom berätta om sitt arbete, de särskilda svårigheterna med att bevisa miljöbrott, och om excentriska personer med udda intressen.
Straffrätt Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Samtyckte inte till Macchiarinioperation – får skadestånd

14 december 2022
2011 opererades en man vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Ingreppet utfördes av Paolo Macchiarini. Klaganden yrkade skadestånd och menade att han inte hade samtyckt till operationen om han informerats om dess konsekvenser. Hovrätten slår nu fast att Region Stockholm ska betala skadestånd till mannen.
Hälso och sjukvård Ersättningsrätt

Slöjförbud saknar lagstöd – beslut upphävs i högsta instans

9 december 2022
| Kommunalrätt
Kommunernas beslut om att förbjuda barn och personal i förskola och grundskola att bära huvudduk, niqab och burka saknar stöd i lag, konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen.
Skola och utbildning

Knivhögg kvinna på hotell – döms till 16 års fängelse och livstids utvisning.

7 december 2022
En 23-årig man döms för det brutala mordförsöket på en kvinna på ett hotell i Malmö tidigare i år.
Straffrätt

Norstedts Juridik välkomnar 1000 nya koncernkollegor

7 december 2022
| Pressmeddelande, 61624148800
Norstedts Juridik välkomnar 1000 nya kollegor till koncernen! Karnov Group AB (publ) har genomfört uppköpet av Thompson Reuters Spanien, Wolters Kluwer Spanien, Portugal, Frankrike.

Anställda på HVB-hem i Hagfors döms för femårings död

6 december 2022
I juli 2021 hittades en femårig pojke drunknad i en å sedan han avvikit från ett HVB-hem i Hagfors. Nu döms två av HVB-hemmets anställda för vållande till annans död. Den avgörande frågan i målet blev om dörren mellan hallen och barnens rum hade varit stängd eller inte.
Straffrätt

Misshandla inte ordföranden i din Brf

2 december 2022
Efter att ha misshandlat ordföranden i bostadsrättsföreningen blir ägaren av med nyttjanderätten till sin lägenhet, enligt en hovrättsdom. Angreppet på ordföranden i bostadsrättsföreningen i centrala Göteborg är en sådan störning som föreningen inte ska behöva tåla.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Rätt att avskeda anställd som vägrade ansiktsskydd under pandemin

30 november 2022
En lageranställd har varit skyldig att lyda arbetsgivarens order om att bära ansiktsskydd i lagerlokalerna för att motverka smittspridning av covid-19, enligt en dom i Arbetsdomstolen. Det har därmed funnits laga grund för att avskeda den anställde när han vägrat det och även varit frånvarande under en vecka.
Arbetsrätt och arbetsliv

Krävde miljoner efter länsat bankfack – käromålet ogillas

28 november 2022
Bankkontoret i Märsta drabbades av inbrott, och en bankfacksinnehavare krävde 2,3 miljoner i ersättning från banken för smycken han påstod att han förvarat i sitt nu länsade bankfack. Hovrätten ogillar käromålet då mannen inte lyckats göra sannolikt att värdesakerna faktiskt fanns i bankfacket.
Ersättningsrätt Övrigt

Digital transformation - om investeringar, förtroende och hållbara juristfunktioner

28 november 2022
| Juridikens värld
Enligt Framtidens jurist anser 60% av Skandinaviens jurister att ny teknik driver utvecklingen av branschen. Endast en liten del anser att man idag implementerat den teknik som behövs .

Bankman döms för rasistiska SMS efter misslyckad jobbintervju

25 november 2022
Efter att mannen meddelats att han inte fått det jobb han sökt skickade han flera SMS till rekryteraren med rasistiskt innehåll. Han döms nu för förolämpning.
Straffrätt

Fällande dom för uppmaning till självmord – är det rimligt att utkräva straffansvar?

24 november 2022
| Analys
För en dryg månad månad sedan, den 18 oktober, dömdes en man av Solna tingsrätt för uppmaning till självmord. Tova Bennet, juris doktor i straffrätt, menar att den aktuella domen väcker frågor. "Gärningen förefaller istället ligga mycket nära en sådan undantagssituation som beskrivs som ett exempel på när det inte är rimligt att utkräva straffansvar", skriver hon i en analys av domen.
Straffrätt

Förödande lagtolkning av Arbetsmiljöverket

22 november 2022
Arbetsmiljöverket har i en ny rapport uttalat att skyddsombud inte har rätt att företräda enskilda vid arbetsanpassning, något som flera av Sveriges främsta experter på området uttryckt starka invändningar mot. Maria Steinberg är en av dem. Hon frågar sig hur en myndighet som ska verka för att färre drabbas av arbetsskador kan göra en så felaktig tolkning av skyddsombudens rättsliga uppgifter.
Arbetsrätt och arbetsliv

Lottning tillåtet inslag i upphandling

21 november 2022
| Offentlig upphandling
Lottning är tillåtet för att begränsa antalet anbudssökande vid en offentlig upphandling med selektivt förfarande, enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Det är Kammarkollegiets upphandling av IT-konsulttjänster som prövats i högsta instans.
Offentlig rätt

Egna uppgifter kan räcka för sjukpenning – unik dom i HFD

16 november 2022
Den försäkrades egna uppgifter kan vara tillräckliga för att bevilja sjukpenning vid psykisk sjukdom – det har Högsta förvaltningsdomstolen idag kommit fram till.
Hälso och sjukvård Socialrätt

En hotad asylrätt i Tidöavtalets spår?

16 november 2022
| Juridikens värld, Internationell rätt
Pendeln har svängt i svensk migrationspolitik. Är asylrätten hotad? Möt Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty International, i podden Juridikens värld.
Offentlig rätt

HD: Åtal för folkrättsbrott kvarstår – "det intressantaste någonsin"

11 november 2022
| Internationell rätt & folkrätt
Högsta domstolen slår fast att svensk domstol får pröva åtalet mot Alexandre Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan. Mark Klamberg, professor i folkrätt, menar att det är ”det mest intressanta avgörandet i svensk domstol rörande folkrätt någonsin”.
Straffrätt

Utredning föreslår nya giv på arbetsmiljöområdet

10 november 2022
| Krönika, Analys
Ett av förslagen i arbetsmiljöutredningen ”Steg framåt, med arbetsmiljön i fokus” innebär införandet av ett nytt sorts arbetsmiljöansvar. Det är inte bara lämpligt att genomföra utredningens förslag, skriver Lars von Ehrenheim, en av Sveriges främsta experter på arbetsmiljöområdet, det är till och med nödvändigt om Sverige ska uppfylla sina EU-rättsliga förpliktelser.
Arbetsrätt och arbetsliv

Höftade fakturor och total avsaknad av klientperspektiv – HD utesluter advokat

9 november 2022
Disiplinnämnden beslutade att advokaten skulle uteslutas efter att ha brutit mot god advokatsed i flera avseenden. HD faststället nu beslutet och anför bland annat att advokaten ”helt saknat det klientperspektiv som utgör grunden för advokatrollen.”
Straffrätt

Rättegångsretorik och förmågan att berätta en övertygande historia

9 november 2022
| Juridikens värld
Om rättegångsretorik och förmågan att berätta en övertygande historia. Gärningsbeskrivningen är en berättelse, hela rättegången är en berättelse.

Drog tillbaka aktieorders för 58 miljoner kr – döms för grov marknadsmanipulation

3 november 2022
Den 39-åriga mannen lade stora mängder aktieorders i ett bolag till ett värde av 58 miljoner kronor – orders som konsekvent drogs tillbaka innan börsen öppnade och stängde. Hovrätten river nu upp tingsrättens friande dom och fäller mannen för grov marknadsmanipulation. "Domen är viktig för alla aktieintresserade", säger kammaråklagare Jan Leopoldson.  
Bank- och finansmarknadsrätt Straffrätt

35-åring döms för att ha uppmanat ex-flickvän till självmord – första fällande domen

1 november 2022
Den 35-åriga mannen skickade ett mejl till sin ex-flickvän där hon uppmanades att ta sitt liv, vilket hon samma dag också försökte göra. Hon avled några dager därefter. Solna tingsrätt dömer nu mannen för uppmaning till självmord – den första fällande domen enligt den nya straffbestämmelsen.
Straffrätt

Polis tog kaffepaket på jobbet – frias från åtal om stöld

28 oktober 2022
När en polis tog med sig kaffe hem från polisstationen Älmhult slog den gillrade fällan igen och vid en husrannsakan påträffades det försvunna kaffet. Men vad som ingår i de dolda lokala förmånerna i form av lån av verktyg, lokaler, biltvätt med mera är så oklara att polisen frias från åtal om stöld. Det är inte orimligt att hon faktiskt avsåg att kompensera för kaffet hon tagit hem.
Offentlig rätt Straffrätt

Teknikoptimism i juristbranschen – ”måste finnas med på ledningsgruppens dagordning”

28 oktober 2022
| Legal Tech, Framtidens jurist
Caroline Wiroth, PR och Kommunikationsansvarig på Norstedts Juridik delar reflektioner och insikter från årets branschrapport Framtidens jurist 2023.

Römosseskolan tvingas stänga – grundläggande brister i föreningen

27 oktober 2022
Römosseskolan i Göteborg måste stänga. Enligt kammarrätten finns det sådana grundläggande brister i föreningens vilja eller förmåga att utse kompetenta styrelseledamöter att tillståndet ska dras tillbaka trots att en ny styrelse utsetts.
Skola och utbildning Övrigt

"Hovrätten ger och tar i Cissi Wallin-målet"

26 oktober 2022
| Krönika, Analys
Att Cissi Wallin även i hovrätten fälldes för förtal av Fredrik Virtanen var ingen överraskning. Mer förvånande var hur påföljd och skadestånd hanterades. Dessutom blev det inget klargörande i frågan om hur en kvinnas rätt till sin egen historia ska bedömas. Hans-Olof Sandén, en av Sveriges främsta experter på förtalsbrottet, har läst och analyserat domen.
Straffrätt

Även hovrätten fäller Wallin för förtal av Virtanen

25 oktober 2022
Hovrätten fäller Cissi Wallin för förtal av Fredrik Virtanen. Ska betala 110 000 kr i skadestånd för att ha pekat ut Virtanen som våldtäktsman i sociala medier. Fick tiotusentals likes på inläggen.
Straffrätt

Klimataktivister blockerade E4:an – döms för sabotage

24 oktober 2022
Tolv klimataktivister döms i Solna tingsrätt för bland annat sabotage efter att de i slutet av augusti blockerade E4:an genom att sätta sig över samtliga körfält.
Straffrätt

"Hyresgästen går miste om sin rätt" – oklar processrätt försvårar återbetalning

21 oktober 2022
| Analys
Hyresnämndens processrättsliga regler bör ses över för att säkerställa att hyresgäster kan erhålla sin rätt när de betalat för mycket, skriver Sanne Ringdahl, jurist på DER Juridik.
Processrätt

Sagan om golvpriser fortsätter

20 oktober 2022
| Offentlig upphandling
Högsta förvaltningsdomstolen har i tidigare domar prövat frågan om så kallade golv- och takpriser. Nu har en ny dom kommit där domstolen underkänner en utvärderingsmodell där lägsta pris inte får fullt genomslag. Pernilla Norman, expert på offentlig upphandling, har läst domen och vet mera.
Offentlig rätt

Vårdbiträdet slog larm under pandemin – nu döms cheferna

18 oktober 2022
Ett vårdbiträde som uttalade sig i Expressen fick en skriftlig erinran från sin privata arbetsgivare. Nu har två chefer döms för brott mot repressalieförbudet enligt lagen om meddelarskydd. Påföljden bestäms till böter.
Straffrätt Arbetsrätt och arbetsliv

Fälls för mordförberedelser på Enchrochat

17 oktober 2022
Hovrätten dömer, i likhet med tingsrätten, tre personer till fängelse. Två av dem döms för att ha förberett och planerat ett mord. Den huvudsakliga bevisningen har bestått av konversationer från Enchrochat.
Straffrätt

Prestigeprojekt gick i stöpet – Oscar Properties förlorar jättetvist

17 oktober 2022
Bostadsutvecklaren Oscar Properties förlorar en tvist med Stockholms kommun om ett projekt i Norra Djurgårdsstaden där bolaget aldrig betalade för marken. Stockholms tingsrätt anser inte att kommunen gjorde fel som hävde avtalet när närmare 600 miljoner kr uteblev.
Ersättningsrätt Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Kronvittne får strafflindring i unik dom

14 oktober 2022
I en unik dom får en 20-årig man strafflindring på grund av sin medverkan i utredningen. Det är en av de första domarna sedan strafflindringsbestämmelsen gällade så kallade "kronvittnen" trädde i kraft den 1 juli i år.
Straffrätt

Tre åtalas för mordet på 12-åriga Adriana

14 oktober 2022
Åklagaren har idag väckt åtal mot tre män för mordet på 12-åriga Adriana som sköts till döds i Norsborg i augusti 2020. Totalt åtalas sex personer.
Straffrätt

Jägare döms för djurplågeri – sköt grannens hund

13 oktober 2022
En 70-årig man döms efter att av misstag ha skjutit grannens hund. Även grannen skadades av skottet.
Straffrätt

Döms för bomb- och terrormaterial i datorn

10 oktober 2022
Den 23-årige Västeråsbon friades i tingsrätten men fälls nu i hovrätten för brott mot den så kallade rekryteringslagen.
Straffrätt

Förtalades på Facebook – HD:s dom öppnar för högre skadestånd

7 oktober 2022
| Skadeståndsrätt
Högsta domstolen har idag slagit fast att ersättning vid förtal inte ska påverkas av att andra som delat uppgifterna också kan vara skyldiga att betala ersättning för sina spridningar.
Övrigt

Nordnet missade överklagandefrist – tvingas betala 100 miljoner

5 oktober 2022
| Förvaltningsrätt
Storbanken Nordnet Bank överklagade Finansinspektionens beslut sex dagar för sent. Beslutet om sanktionsavgift på 100 miljoner kronor står därför fast.
Processrätt

Advokat tvingas bort som försvarare för mordmisstänkt

29 september 2022
En välkänd stockholmsadvokat tvingas bort som offentlig försvarare för en man misstänkt för mord. De kontakter han haft med en annan misstänkt gör att han enligt Hudiksvalls tingsrätt inte kan biträda sin klient.
Processrätt Straffrätt

Surrogatmoderskap – ett rättsligt dilemma och ”haltande föräldraskap”

29 september 2022
| Juridikens värld
Surrogatmödraskap är förbjudet i Sverige, varför allt fler ofrivilligt barnlösa beger sig utomlands. Juristen Emma Dalén, som har biträtt över 100 barn som kommit till världen genom surrogatarrangemang.
Familjerätt

Döms för våld och sexbrott i hänsynslös företagssekt

28 september 2022
Från en villa i Tungelsta drev den 43-åriga mannen ett sektliknande företag präglat av hot och våld. Han döms nu till 8 års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.
Straffrätt

Uppseendeväckande grovt misstag av Arbetsdomstolen – resning begärs

27 september 2022
Ansökan om resning inkommen i mål som avgjordes i maj. Många och uppseendeväckande fel begångna av Arbetsdomstolen när målet avgjordes, enligt resningsansökan. Åberopar rättsutlåtande från professor som stöd för ansökan.
Arbetsrätt och arbetsliv

Tobaksjätte vinner mot Folkhälsomyndigheten

26 september 2022
Den nya produkt som den amerikanska tobaksjätten Philip Morris har lanserat i Sverige är en rökfri tobaksprodukt, konstaterar förvaltningsrätten. Domstolen menar att myndighetens definition av "förbränning" inte stämmer.
Övrigt

Katerina Janouch döms för grovt förtal av lärare

23 september 2022
Debattören Katerina Janouch pekade i sociala medier ut en lärare för att ha försöka tvinga lågstadieelever att bekänna sig till islam. Nu döms hon för grovt förtal.
Straffrätt

Attackerades med svärd – sex frias från mordförsök

22 september 2022
Helsingborgs tingsrätt friar sex personer från mordförsök. Männen pekades ut efter att målsägandena själva letat upp dem - bland annat genom sökningar på instagram.
Straffrätt

PR framför juridik? – ”Verifieras argumentation håller inte”

16 september 2022
| GDPR
Daniel Westman, expert inom IT- och medierätt, menar att IMY:s beslut mot Verifiera är välmotiverat och att företaget fokuserat på PR istället för att lägga kraft på att hitta tung juridisk kritik.
Övrigt

Medarbetarflykt bland Sveriges jurister och advokater

16 september 2022
| Framtidens jurist
Hög personalomsättning medför stora kostnader. Att behålla medarbetare är därför en angelägen fråga för alla arbetsgivare men särskilt viktig i kunskapsintensiva organisationer, som jurist– advokatbyråer.

Verifiera säljer uppgifter om psykisk ohälsa – IMY utfärdar reprimand

14 september 2022
| GDPR
IMY har beslutat att utfärda en reprimand och ett föreläggande mot Verifiera efter att företaget lämnat ut information om personer varit föremål för tvångsvård på grund av psykisk ohälsa eller missbruk.
Övrigt

"Det är krig" säger chefen till skyddsombudet

13 september 2022
| Krönika
Att vända sig till en myndighet för att påtala brister i arbetsmiljön är en rättighet som har funnits i över 90 år. Enligt arbetsmiljöjuristen Maria Steinberg gynnas alla av att arbetsmiljöfrågor tas på allvar, men i sin forskning har hon sett chefer som pratar om krig ifall brister påtalas.
Arbetsrätt och arbetsliv

Långa fängelsestraff efter Örebrokravaller

12 september 2022
Fyra män, som tidigare dömts i tingsrätten, döms nu i hovrätten för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Men för en av männen sänks påföljden under straffminimum.
Straffrätt

”Hårdare tag” – Althin och Alhem synar partiernas vallöften

9 september 2022
| Juridikens värld
Två straffrättsliga tungviktare, Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och Peter Althin, f.d. advokat synar partiernas förslag om hur gängen ska bekämpas.
Straffrätt

18-åring får livstids fängelse efter lärarmord

8 september 2022
Den man som mördade två kvinnliga lärare på Latinskolan i Malmö blir den första 18-åringen som döms till livstids fängelse.
Straffrätt

Polisen kan ställas till svars för diskriminerande kontroller

8 september 2022
| Ordning och säkerhet
Det kan snart bli möjligt för enskilda att utkräva ansvar från Polismyndigheten för diskriminering. Aida Samani, jurist på Civil Rights Defenders, uppmanar riksdagen att anta lagförslaget.
Offentlig rätt

Framtidens jurist 2022: medarbetarflykt bland jurister och advokater

8 september 2022
| Framtidens jurist
Norstedts Juridik branschrapport, Framtidens jurist 2022, innehåller data från över 3 000 heltidsarbetande jurister i Sverige, Norge och Danmark.

Balans mellan arbete och privatliv: i fokus på juridiska arbetsplatser

7 september 2022
| Framtidens jurist, Hybridarbete
Artikel Framtidens Jurist rapport 2022 av Jens Näsström, arbetspsykolog, oberoende forskare och föreläsare.

Vilken roll bör jurister spela i den gröna omställningen?

7 september 2022
| Framtidens jurist, Klimat, Hållbarhet
Artikel Framtidens Jurist rapport 2022 av Marc Malmbak Stounberg, Advokat, SIRIUS advokater

Grundprincipen är regelefterlevnad. Allt annat är etik. Var står du?

7 september 2022
| Legal Tech, Framtidens jurist, AI
Artikel Framtidens Jurist rapport 2022 av Anna Felländer, grundare av anch.AI.

Svårt att placera arbetsmiljöansvaret

6 september 2022
| Arbetsrätt, Arbetsmiljö
I ett aktuellt rättsfall placerades arbetsmiljöansvaret på ett bygge på en egenföretagare. Lars von Ehrenheim, expert på arbetsmiljölagstiftning, analyserar domen och dess påverkan på praxis kring vem som ska betala sanktionsavgifter vid brister i arbetsmiljön.
Arbetsrätt och arbetsliv

Två döms efter Estoniadykningar

5 september 2022
| Folkrätt
Två män, som tidigare friats i tingsrätten, döms nu efter ny prövning för brott mot Estonialagen.
Straffrätt

Björn Hurtig åtalad för mutbrott

2 september 2022
Två poliser åtalas idag för bland annat grovt tjänstefel. I samma mål åtalas även stjärnadvokaten Björn Hurtig för givande av muta.
Straffrätt

Nio åtalas för hämndaktion kopplad till mord på 12-åring

31 augusti 2022
Den 30 augusti väcktes åtal mot nio personer för bland annat mordförsök. Brotten misstänks ha starka kopplingar på mordet på en 12-årig flicka i Norsborg i augusti 2020.
Straffrätt

Strandskydd i behov av förändring – delade meningar om hur

29 augusti 2022
På Miljörättsdagen 2022 diskuteras flera aktuella frågor inom miljörätten, bland annat strandskyddet.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

18 års fängelse för mord på 97-åring – ”tydliga ekonomiska motiv”

29 augusti 2022
En 46-årig man döms för mordet på en 97-åring kvinna i närheten av Örebro. Enligt tingsrätten att det praktiskt taget är uteslutet att det förhåller sig på något annat sätt än att mannen dödade kvinnan.
Straffrätt

Bråket om fotbollspengarna har nått slutet

26 augusti 2022
Fotbollsklubben Sirius vinner en tvist i hovrätten där deras motpart klandrat en skiljedom. Sirius avvärjde därmed ett krav på ersättning på 6,5 miljoner kr i samband med försäljningen av fotbollsspelaren Kingsley Sarfo.
Processrätt Ersättningsrätt

Döms för bomber mot ex-sambo och ordförande i Brf

25 augusti 2022
En 48-årig man döms för bland annat grovt olaga hot efter att ha bombat två radhus - i det ena bodde hans tidigare sambo och i det andra bostadsrättsföreningens ordförande.
Straffrätt

Skärpt straffskala för sexköp – men kommer fler dömas till fängelse?

24 augusti 2022
Den 1 augusti skärptes straffskalan för sexköp. Bötesstraffet plockades bort och en sexköpare riskerar nu fängelse i upp till ett år. Men hur sannolikt är det att fängelsestraff faktiskt döms ut?
Straffrätt

Tre döms för mordförsök – hade en gemensam plan

15 augusti 2022
Tre personer döms för mordförsök efter skotten mot en 27-årig man i Helsingborg förra året.
Straffrätt

Rattfull kvinna körde ihjäl sin ettåriga dotter – får fängelse

1 juli 2022
En ettårig flicka dog när hennes alkohol- och drogpåverkade mamma körde av vägen utanför Östersund. Mamman var på flykt från en man som misshandat henne, förklarade hon. Hon döms nu till fängelse.
Straffrätt

Sköt sin pappa i ansiktet – får livstids fängelse

30 juni 2022
"Inte ens det dög du till” sa pappan – varpå sonen svarade med att skjuta honom i ansiktet. Döden var ögonblicklig. Sonen döms nu till livstids fängelse.
Straffrätt

Kan bli möjligt med momsavdrag för utrustning för hemarbete

29 juni 2022
| Mervärdesskatt
Avdrag för ingående moms kan få göras för kontorsutrustning som anställd köper för hemarbete om arbetsgivaren blir ägare enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Fler förutsättningar måste dock utredas. Målet visas åter till Skatterättsnämnden.
Skatterätt

Brottmålsadvokat döms för grovt skyddande av brottsling

28 juni 2022
Advokaten Peter Carlström, 66, döms för grovt skyddande av brottsling. Medverkade till att plantera bevis som fick åtalad klient friad i gängrättegång. Tingsrätten räknar med uteslutning ur samfundet.
Straffrätt

Fängelse och utvisning för påskkravallerna

27 juni 2022
Fyra åtalade för delaktighet i påskkravallerna i Örebro har dömts till fleråriga fängelsestraff. Två dömda ska även utvisas. Poliser tilldöms skadestånd och rättegångar mot fler åtalade inleds nu.
Straffrätt

JO sågar generaldirektörens hemliga mejlhantering

23 juni 2022
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist använde sin privata mejl. Agerade i strid mot grundlagen när mejl raderades och undahölls allmänhetens insyn.
Offentlig rätt

Två döms för sprängning av polishus – vittnesuppgifter helt avgörande

22 juni 2022
I oktober 2017 exploderade en bomb vid entrén till polishuset i Helsingborg - två män döms till långa fängelsestraff. Bevisningen bygger i hög grad på uppgifter från vittnen – som idag lever med skyddade identiteter.
Straffrätt

Poliser hittade på dödshot – döms till fängelse

21 juni 2022
| strafferet-online
Två poliser som satte dit en oskyldig man döms till två års fängelse. Kamera spelade in när poliserna pratade ihop sig om falska anklagelser mot mannen.
Processrätt

Avtalade om produktion av sexfilmer – frias från oaktsam våldtäkt

21 juni 2022
Hovrätten friar en 50-årig man som i tingsrätten dömdes för oaktsam våldtäkt och koppleri.
Straffrätt

30-åring drev drogsajten Flugsvamp – får långt fängelsestraff

20 juni 2022
En 30-årig man döms i hovrätten till nära 12 års fängelse för sin roll som administratör för sidan Flugsvamp 2.0.
Straffrätt

Lamotte rasar mot milt straff - slutar som journalist

17 juni 2022
26-åring saboterade Lamottes arbete och stal hans mobiltelfon. Döms för sammanlagt 25 brott till skyddstillsyn och samhällstjänst. Det lönar sig att vara kriminell, säger kontroversiella journalisten.
Straffrätt

Från Bryssels byråkrati till succéförfattare – möt Joakim Zander

16 juni 2022
| Juridikens värld
Joakim Zander lämnade Bryssels byråkrati bakom sig och blev författare på heltid och är aktuell med romanen ”Ett ärligt liv” – som också ska bli film. I podden Framtidens jurist berättar han om författarlivet, varför han är stolt över att kalla sig jurist, och den eviga frågan om hur rätten förhåller sig till moralen.

Macchiarini döms för vållande till kroppsskada

16 juni 2022
Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini döms för ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott, till villkorlig dom. Han frias på två av tre åtalspunkter.
Straffrätt

17-åring döms för tre mordförsök vid skolattack

15 juni 2022
Den pojke som knivhögg en lärare och en klasskamrat på en gymnasieskola i Kristianstad döms nu för bl.a mordförsök till sluten ungdomsvård i tre år. Pojken menade att han endast avsett att skada, men tingsrätten bedömer att avsikten varit att döda.
Straffrätt

Bristerna i pandemihanteringen – vad kan vi lära oss?

15 juni 2022
| Analys, Konstitutionell rätt
Coronakommissionens slutbetänkade hamnade i skuggan av Rysslands invasion av Ukraina. Vilka lärdomar kan vi dra av betänkandet, och kan vi lita på att regeringen gjort pandemiläxan?
Övrigt

Mördade under drogpsykos – riksåklagaren överklagar dom

10 juni 2022
Under påverkan av en drogutlöst psykos mördade den 28-årige mannen sin tidigare sambo. Tingsrätten dömde honom till livstids fängelse, men hovrätten sänkte straffet till 17 år. Riksåklagaren överklagar nu hovrättsdomen.
Straffrätt

Dömdes för ofredande mot ex-sambo via Netflix och Facebook – frikänns delvis

9 juni 2022
Mannen fick plötsligt se en "fuck off ”-emoji som profilbild när han gick in på sitt Netflixkonto och på hans Spotifykonto hade låtlistan inför hans stundande bröllop ändrats till "Big mistake". Mannens ex-sambo fälldes för ofredande av tingsrätten - men hovrätten friar till stora delar.
Straffrätt

Juristpar våldtog anställd – döms till fängelse

8 juni 2022
Två jurister – tillika kärlekspar – hade en juristbyrå tillsammans. Nu döms de till fängelse för oaktsam våldtäkt och flera sexuella ofredanden mot sina anställda.
Straffrätt

Innovation i fokus – om myndighetsdriven innovation och AI

7 juni 2022
| Juridikens värld
Lyssna på avsnittet med John Lagström, Innovation i fokus – om myndighetsdriven innovation och AI som demokratisk rättighet i podden Juridikens värld.

Döv man ansågs ha lämnat motstridiga uppgifter – Migrationsdomstolen får bakläxa

2 juni 2022
| Migrationsrätt
Migrationsöverdomstolen har upphävt en dom genom vilken en döv man fick avslag på asylansökan mot bakgrund av att han lämnat ”motstridiga och bristfälliga” uppgifter.
Övrigt

Fallet Sinthu – när kan polisövervåld leda till åtal?

1 juni 2022
Sinthu Selvarajah dog vid ett polisingripande 2014. JK har nu slagit fast vilka krav som kan ställas på polis och åklagare vid utredning om polisövervåld.
Straffrätt Övrigt

DNA kan binda gärningsman till 26 år gammalt mord

30 maj 2022
Nya DNA-fynd och bortglömda blodprov leder till att HD-beviljar resning till nackdel för den man som tidigare frikänts för mordet på 16-åriga Malin 1996.
Straffrätt

EU-domstolen: Presumtion för beroendeförhållande när föräldrar bor ihop

25 maj 2022
EU-domstolen har nyligen utvecklat sin rättspraxis kring uppehållsrätt för tredjelandsmedborgare. Under vissa omständigheter finns det en presumtion om att det föreligger ett beroendeförhållande till en EU-medborgare. Marios Iacovides, universitetslektor vid Uppsala universitet, anar en förändrad syn i praxis.
Familjerätt

Pekade ut plats för arabisk silverskatt – får ingen ersättning

23 maj 2022
| Förvaltningsrätt
Under 70-talet hittade en ung man en silvernål. Över 40 år senare hittades en större forntida silverskatt på samma ställe, efter att mannen pekat ut platsen. Mannen får dock endast ersättning som upphittare av nålen.
Övrigt

Kampen för nedrustning och storpolitiska maktspel – möt Hans Blix

20 maj 2022
| Intervju, Juridikens värld
F.d. utrikesminister, generaldirektör, docent i folkrätt, och inte minst diplomat. Hans Blix har många titlar i bagaget - hör hans berättelse i podden Juridikens värld.
Övrigt

Frågan om koranbränning saknar svar från domstol

19 maj 2022
Upploppen under påsken satta frågan om det var hets mot folkgrupp att bränna koranen i stormens öga. I ena vågskålen ligger demonstrations- och yttrandefriheten, i den andra respekten och skyddet för religoner. Svaret lär dröja så länge frågan inte prövas i domstol.
Offentlig rätt Straffrätt

Urban explorers döms för intrång i Musköbasen

18 maj 2022
| Försvar
En belgare och en engelsman döms till 1 år och 4 månaders fängelse för bland annat grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Straffrätt

Förmildrande när funktionshindrad mördades

17 maj 2022
En kvinna döms för mord på sin funktionshindrade bror. Kvinnan hävdade att brodern ville begå självmord, men hovrätten anser att hon agerade med uppsåt. Förmildrande omständigheter gör att påföljden stannar vid 12 års fängelse.
Straffrätt

EU-domstolen: Staters gränskontroller får inte överstiga sex månader

13 maj 2022
En medlemsstat i EU får återinföra gränskontroller mot andra medlemsstater om det finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller inre säkerheten – men dessa får inte överstiga sex månader.
Offentlig rätt