Till övergripande innehåll för webbplatsen

Rättsrummets retorik

9 mars 2023
| NorstedtsJuridik200år
En retorikers perspektiv på den juridiska retoriken.

Althin och Alhem om ”gangsteradvokater”, tydliga gränsdragningar och Clark Olofsson

3 mars 2023
| Juridikens värld
I podden Juridikens värld samtalar den f.d. stjärnadvokaten Peter Althin och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem om "gangsteradvokater”, tydliga gränsdragningar och Clark Olofsson
Straffrätt

Pigan Jäderbom stämmer "oäktingens" far – straffas för "köttslig beblandelse"

22 februari 2023
| Historiska rättsfall, NorstedtsJuridik200år
Historien om Brita Christina Jäderbom och korpralen Johan Engström. Om att dömas för lönskaläge efter "köttslig beblandelse".
Straffrätt

Frågor i kölvattnet av Högsta domstolens mål T 7236–21

21 februari 2023
Juristen Ava Setayesh skriver om hur bulvankonstruktioner försätter andrahandshyresgäster i en utsatt position, med utgångspunkt i HD-s dom.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Hur jurister kan ge god rådgivning i komplexa tvister med stora värden

17 februari 2023
| Legal Tech, Juridikens värld
Hör Olof Heggemann, grundare av Eperoto, ett legal tech företag som byggt ett digitalt verktyg för analys av tvister i podden Juridikens värld.

Historiska vingslag på Norstedts Juridiks författar- och föreläsarfest

17 februari 2023
| Författare, Föreläsare, Mingel, NorstedtsJuridik200år
Norstedts Juridik välkomnar författare och föreläsare till en en 200-årig jubileumsfest i Vinterträdgården på anrika Grand hotell i Stockholm.

Hög tid att rättsväsendet omfattas av diskrimineringslagen

6 februari 2023
| Arbetsrätt, Förvaltningsrätt, Statsrätt
Personer med funktionsnedsättning ska ha lika möjlighet som andra att delta i alla delar av en rättsprocess. Idag är det dock oerhört svårt för enskilda att få såväl stöd som upprättelse i praktiken, menar Annika Åkerberg, Civil Right Defenders. "En stärkt diskrimineringslag krävs för att tydliggöra rättsvårdande myndigheters ansvar och ge möjlighet till upprättelse när det brustit."
Processrätt

Livstidsdomen för morden på Malmö Latinskola kan prövas av HD

1 februari 2023
I september 2022 blev den elev som dödat två lärare på Malmö Latinskola den första 18-åringen att dömas till livstids fängelse. Tova Bennet, juris doktor i straffrätt, menar att målet har flera aspekter som kan motivera en prövning i högsta instans.
Straffrätt

”Dialysmålet”, kampen mot lönediskriminering och DO:s misslyckande

31 januari 2023
| Juridikens värld
Juridikens värld har träffat juristen Lena Svenaeus. Hör henne berätta om blind auktoritetstro, behovet av syndabockar, och vilka likheter det finns med moderna rättsskandaler.
Hälso och sjukvård

Efterlyser kreativitet för att utreda sexbrott – "hårdare straff är inte lösningen"

16 januari 2023
| Intervju
Hårdare straff och nya brottstyper är inte rätt väg att gå i kampen mot sexualbrott och brott mot kvinnor, menar Marie Wallin – jurist och tidigare kammaråklagare. I stället behövs kreativare bevisföring och större kunskap bland allmänheten. Och vi behöver sluta använda begreppet "samtycke".
Straffrätt

Frågetecken om förtalsbrottet kvarstår trots ny HD-dom

12 januari 2023
| Krönika, Analys
I mellandagarna dömde Högsta domstolen utgivaren för nättidningen Samnytt för grovt förtal av en journalist på DN. Domen som är prejudicerande är dock inte slutet på diskussionen och debatten om vad som är fakta och vad som är värdeomdöme, om vad som är försvarligt och inte samt vad sanningen ska få bestämma, skriver yttrandefrihetsexperten Hans-Olof Sandén.
Straffrätt

”I ett krig mot samhället” – om Lars Tingström och bomberna som skakade Sverige

9 januari 2023
| Historiska rättsfall
Driven av ett brinnande hat mot svenska myndigheter utför Lars Tingström en serie bombdåd under 80-talet. Historien om mannen som gick från att leva ett vanligt medelklassliv till att viga sitt åt hämnden är osannolik och innehåller många vändningar – även efter hans död. 
Straffrätt

Norstedts Juridik firar 200 år

4 januari 2023
| NorstedtsJuridik200år
Norstedts Juridik firar 200 år. Det är med stolthet vi blickar tillbaka på vår långa historia och konstaterar att vi är med i en mycket exklusiv klubb.

Förberedelser inför tillsyn av Integritetsskyddsmyndigheten

21 december 2022
| Dataskyddsförordningen, Analys, Kahn Pedersens artikelserie: Försvara sig mot IMY
Kahn Pedersens artikelserie: Att försvara sig mot Integritetsskyddsmyndigheten, del 1. Hur fungerar tillsynsprocessen och hur man kan man bäst förbereda sig för en sådan? Hanna Bogsjö Österberg djupdyker i IMY:s verksamhet och ger handfasta råd.
Offentlig rätt

Meteoritjägare vinner över greve – får behålla rymdklenod

21 december 2022
| Civilrätt
Den 7 november 2020 föll den, med råge, största meteorit som landat i Sverige i modern tid ned på en fastighet i Uppland. Den hittades av två meteoritjägare som sedan hamnade i konflikt med den fastighetsägande greven. Tingsrätten har nu avgjort frågan.
Övrigt

Vargjakt, förorenat dricksvatten och insmugglade reptiler – miljöbrottens många ansikten

14 december 2022
| Juridikens värld
Juridikens värld har träffat miljöåklagaren Christer B Jarlås. Hör honom berätta om sitt arbete, de särskilda svårigheterna med att bevisa miljöbrott, och om excentriska personer med udda intressen.
Straffrätt Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Samtyckte inte till Macchiarinioperation – får skadestånd

14 december 2022
2011 opererades en man vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Ingreppet utfördes av Paolo Macchiarini. Klaganden yrkade skadestånd och menade att han inte hade samtyckt till operationen om han informerats om dess konsekvenser. Hovrätten slår nu fast att Region Stockholm ska betala skadestånd till mannen.
Hälso och sjukvård Ersättningsrätt

Slöjförbud saknar lagstöd – beslut upphävs i högsta instans

9 december 2022
| Kommunalrätt
Kommunernas beslut om att förbjuda barn och personal i förskola och grundskola att bära huvudduk, niqab och burka saknar stöd i lag, konstaterar Högsta förvaltningsdomstolen.
Skola och utbildning

Knivhögg kvinna på hotell – döms till 16 års fängelse och livstids utvisning.

7 december 2022
En 23-årig man döms för det brutala mordförsöket på en kvinna på ett hotell i Malmö tidigare i år.
Straffrätt

Norstedts Juridik välkomnar 1000 nya koncernkollegor

7 december 2022
| Pressmeddelande, 61624148800
Norstedts Juridik välkomnar 1000 nya kollegor till koncernen! Karnov Group AB (publ) har genomfört uppköpet av Thompson Reuters Spanien, Wolters Kluwer Spanien, Portugal, Frankrike.

Anställda på HVB-hem i Hagfors döms för femårings död

6 december 2022
I juli 2021 hittades en femårig pojke drunknad i en å sedan han avvikit från ett HVB-hem i Hagfors. Nu döms två av HVB-hemmets anställda för vållande till annans död. Den avgörande frågan i målet blev om dörren mellan hallen och barnens rum hade varit stängd eller inte.
Straffrätt

Misshandla inte ordföranden i din Brf

2 december 2022
Efter att ha misshandlat ordföranden i bostadsrättsföreningen blir ägaren av med nyttjanderätten till sin lägenhet, enligt en hovrättsdom. Angreppet på ordföranden i bostadsrättsföreningen i centrala Göteborg är en sådan störning som föreningen inte ska behöva tåla.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Rätt att avskeda anställd som vägrade ansiktsskydd under pandemin

30 november 2022
En lageranställd har varit skyldig att lyda arbetsgivarens order om att bära ansiktsskydd i lagerlokalerna för att motverka smittspridning av covid-19, enligt en dom i Arbetsdomstolen. Det har därmed funnits laga grund för att avskeda den anställde när han vägrat det och även varit frånvarande under en vecka.
Arbetsrätt och arbetsliv

Krävde miljoner efter länsat bankfack – käromålet ogillas

28 november 2022
Bankkontoret i Märsta drabbades av inbrott, och en bankfacksinnehavare krävde 2,3 miljoner i ersättning från banken för smycken han påstod att han förvarat i sitt nu länsade bankfack. Hovrätten ogillar käromålet då mannen inte lyckats göra sannolikt att värdesakerna faktiskt fanns i bankfacket.
Ersättningsrätt Övrigt

Digital transformation - om investeringar, förtroende och hållbara juristfunktioner

28 november 2022
| Juridikens värld
Enligt Framtidens jurist anser 60% av Skandinaviens jurister att ny teknik driver utvecklingen av branschen. Endast en liten del anser att man idag implementerat den teknik som behövs .

Bankman döms för rasistiska SMS efter misslyckad jobbintervju

25 november 2022
Efter att mannen meddelats att han inte fått det jobb han sökt skickade han flera SMS till rekryteraren med rasistiskt innehåll. Han döms nu för förolämpning.
Straffrätt

Fällande dom för uppmaning till självmord – är det rimligt att utkräva straffansvar?

24 november 2022
| Analys
För en dryg månad månad sedan, den 18 oktober, dömdes en man av Solna tingsrätt för uppmaning till självmord. Tova Bennet, juris doktor i straffrätt, menar att den aktuella domen väcker frågor. "Gärningen förefaller istället ligga mycket nära en sådan undantagssituation som beskrivs som ett exempel på när det inte är rimligt att utkräva straffansvar", skriver hon i en analys av domen.
Straffrätt

Förödande lagtolkning av Arbetsmiljöverket

22 november 2022
Arbetsmiljöverket har i en ny rapport uttalat att skyddsombud inte har rätt att företräda enskilda vid arbetsanpassning, något som flera av Sveriges främsta experter på området uttryckt starka invändningar mot. Maria Steinberg är en av dem. Hon frågar sig hur en myndighet som ska verka för att färre drabbas av arbetsskador kan göra en så felaktig tolkning av skyddsombudens rättsliga uppgifter.
Arbetsrätt och arbetsliv

Lottning tillåtet inslag i upphandling

21 november 2022
| Offentlig upphandling
Lottning är tillåtet för att begränsa antalet anbudssökande vid en offentlig upphandling med selektivt förfarande, enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen. Det är Kammarkollegiets upphandling av IT-konsulttjänster som prövats i högsta instans.
Offentlig rätt

Egna uppgifter kan räcka för sjukpenning – unik dom i HFD

16 november 2022
Den försäkrades egna uppgifter kan vara tillräckliga för att bevilja sjukpenning vid psykisk sjukdom – det har Högsta förvaltningsdomstolen idag kommit fram till.
Hälso och sjukvård Socialrätt

En hotad asylrätt i Tidöavtalets spår?

16 november 2022
| Juridikens värld, Internationell rätt
Pendeln har svängt i svensk migrationspolitik. Är asylrätten hotad? Möt Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty International, i podden Juridikens värld.
Offentlig rätt

HD: Åtal för folkrättsbrott kvarstår – "det intressantaste någonsin"

11 november 2022
| Internationell rätt & folkrätt
Högsta domstolen slår fast att svensk domstol får pröva åtalet mot Alexandre Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan. Mark Klamberg, professor i folkrätt, menar att det är ”det mest intressanta avgörandet i svensk domstol rörande folkrätt någonsin”.
Straffrätt

Utredning föreslår nya giv på arbetsmiljöområdet

10 november 2022
| Krönika, Analys
Ett av förslagen i arbetsmiljöutredningen ”Steg framåt, med arbetsmiljön i fokus” innebär införandet av ett nytt sorts arbetsmiljöansvar. Det är inte bara lämpligt att genomföra utredningens förslag, skriver Lars von Ehrenheim, en av Sveriges främsta experter på arbetsmiljöområdet, det är till och med nödvändigt om Sverige ska uppfylla sina EU-rättsliga förpliktelser.
Arbetsrätt och arbetsliv

Höftade fakturor och total avsaknad av klientperspektiv – HD utesluter advokat

9 november 2022
Disiplinnämnden beslutade att advokaten skulle uteslutas efter att ha brutit mot god advokatsed i flera avseenden. HD faststället nu beslutet och anför bland annat att advokaten ”helt saknat det klientperspektiv som utgör grunden för advokatrollen.”
Straffrätt

Rättegångsretorik och förmågan att berätta en övertygande historia

9 november 2022
| Juridikens värld
Om rättegångsretorik och förmågan att berätta en övertygande historia. Gärningsbeskrivningen är en berättelse, hela rättegången är en berättelse.

Drog tillbaka aktieorders för 58 miljoner kr – döms för grov marknadsmanipulation

3 november 2022
Den 39-åriga mannen lade stora mängder aktieorders i ett bolag till ett värde av 58 miljoner kronor – orders som konsekvent drogs tillbaka innan börsen öppnade och stängde. Hovrätten river nu upp tingsrättens friande dom och fäller mannen för grov marknadsmanipulation. "Domen är viktig för alla aktieintresserade", säger kammaråklagare Jan Leopoldson.  
Bank- och finansmarknadsrätt Straffrätt

35-åring döms för att ha uppmanat ex-flickvän till självmord – första fällande domen

1 november 2022
Den 35-åriga mannen skickade ett mejl till sin ex-flickvän där hon uppmanades att ta sitt liv, vilket hon samma dag också försökte göra. Hon avled några dager därefter. Solna tingsrätt dömer nu mannen för uppmaning till självmord – den första fällande domen enligt den nya straffbestämmelsen.
Straffrätt

Polis tog kaffepaket på jobbet – frias från åtal om stöld

28 oktober 2022
När en polis tog med sig kaffe hem från polisstationen Älmhult slog den gillrade fällan igen och vid en husrannsakan påträffades det försvunna kaffet. Men vad som ingår i de dolda lokala förmånerna i form av lån av verktyg, lokaler, biltvätt med mera är så oklara att polisen frias från åtal om stöld. Det är inte orimligt att hon faktiskt avsåg att kompensera för kaffet hon tagit hem.
Offentlig rätt Straffrätt

Teknikoptimism i juristbranschen – ”måste finnas med på ledningsgruppens dagordning”

28 oktober 2022
| Legal Tech, Framtidens jurist
Caroline Wiroth, PR och Kommunikationsansvarig på Norstedts Juridik delar reflektioner och insikter från årets branschrapport Framtidens jurist 2023.

Römosseskolan tvingas stänga – grundläggande brister i föreningen

27 oktober 2022
Römosseskolan i Göteborg måste stänga. Enligt kammarrätten finns det sådana grundläggande brister i föreningens vilja eller förmåga att utse kompetenta styrelseledamöter att tillståndet ska dras tillbaka trots att en ny styrelse utsetts.
Skola och utbildning Övrigt

"Hovrätten ger och tar i Cissi Wallin-målet"

26 oktober 2022
| Krönika, Analys
Att Cissi Wallin även i hovrätten fälldes för förtal av Fredrik Virtanen var ingen överraskning. Mer förvånande var hur påföljd och skadestånd hanterades. Dessutom blev det inget klargörande i frågan om hur en kvinnas rätt till sin egen historia ska bedömas. Hans-Olof Sandén, en av Sveriges främsta experter på förtalsbrottet, har läst och analyserat domen.
Straffrätt

Även hovrätten fäller Wallin för förtal av Virtanen

25 oktober 2022
Hovrätten fäller Cissi Wallin för förtal av Fredrik Virtanen. Ska betala 110 000 kr i skadestånd för att ha pekat ut Virtanen som våldtäktsman i sociala medier. Fick tiotusentals likes på inläggen.
Straffrätt

Klimataktivister blockerade E4:an – döms för sabotage

24 oktober 2022
Tolv klimataktivister döms i Solna tingsrätt för bland annat sabotage efter att de i slutet av augusti blockerade E4:an genom att sätta sig över samtliga körfält.
Straffrätt

"Hyresgästen går miste om sin rätt" – oklar processrätt försvårar återbetalning

21 oktober 2022
| Analys
Hyresnämndens processrättsliga regler bör ses över för att säkerställa att hyresgäster kan erhålla sin rätt när de betalat för mycket, skriver Sanne Ringdahl, jurist på DER Juridik.
Processrätt

Sagan om golvpriser fortsätter

20 oktober 2022
| Offentlig upphandling
Högsta förvaltningsdomstolen har i tidigare domar prövat frågan om så kallade golv- och takpriser. Nu har en ny dom kommit där domstolen underkänner en utvärderingsmodell där lägsta pris inte får fullt genomslag. Pernilla Norman, expert på offentlig upphandling, har läst domen och vet mera.
Offentlig rätt

Vårdbiträdet slog larm under pandemin – nu döms cheferna

18 oktober 2022
Ett vårdbiträde som uttalade sig i Expressen fick en skriftlig erinran från sin privata arbetsgivare. Nu har två chefer döms för brott mot repressalieförbudet enligt lagen om meddelarskydd. Påföljden bestäms till böter.
Straffrätt Arbetsrätt och arbetsliv

Fälls för mordförberedelser på Enchrochat

17 oktober 2022
Hovrätten dömer, i likhet med tingsrätten, tre personer till fängelse. Två av dem döms för att ha förberett och planerat ett mord. Den huvudsakliga bevisningen har bestått av konversationer från Enchrochat.
Straffrätt

Prestigeprojekt gick i stöpet – Oscar Properties förlorar jättetvist

17 oktober 2022
Bostadsutvecklaren Oscar Properties förlorar en tvist med Stockholms kommun om ett projekt i Norra Djurgårdsstaden där bolaget aldrig betalade för marken. Stockholms tingsrätt anser inte att kommunen gjorde fel som hävde avtalet när närmare 600 miljoner kr uteblev.
Ersättningsrätt Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Kronvittne får strafflindring i unik dom

14 oktober 2022
I en unik dom får en 20-årig man strafflindring på grund av sin medverkan i utredningen. Det är en av de första domarna sedan strafflindringsbestämmelsen gällade så kallade "kronvittnen" trädde i kraft den 1 juli i år.
Straffrätt

Tre åtalas för mordet på 12-åriga Adriana

14 oktober 2022
Åklagaren har idag väckt åtal mot tre män för mordet på 12-åriga Adriana som sköts till döds i Norsborg i augusti 2020. Totalt åtalas sex personer.
Straffrätt

Jägare döms för djurplågeri – sköt grannens hund

13 oktober 2022
En 70-årig man döms efter att av misstag ha skjutit grannens hund. Även grannen skadades av skottet.
Straffrätt

Döms för bomb- och terrormaterial i datorn

10 oktober 2022
Den 23-årige Västeråsbon friades i tingsrätten men fälls nu i hovrätten för brott mot den så kallade rekryteringslagen.
Straffrätt

Förtalades på Facebook – HD:s dom öppnar för högre skadestånd

7 oktober 2022
| Skadeståndsrätt
Högsta domstolen har idag slagit fast att ersättning vid förtal inte ska påverkas av att andra som delat uppgifterna också kan vara skyldiga att betala ersättning för sina spridningar.
Övrigt

Nordnet missade överklagandefrist – tvingas betala 100 miljoner

5 oktober 2022
| Förvaltningsrätt
Storbanken Nordnet Bank överklagade Finansinspektionens beslut sex dagar för sent. Beslutet om sanktionsavgift på 100 miljoner kronor står därför fast.
Processrätt

Advokat tvingas bort som försvarare för mordmisstänkt

29 september 2022
En välkänd stockholmsadvokat tvingas bort som offentlig försvarare för en man misstänkt för mord. De kontakter han haft med en annan misstänkt gör att han enligt Hudiksvalls tingsrätt inte kan biträda sin klient.
Processrätt Straffrätt

Surrogatmoderskap – ett rättsligt dilemma och ”haltande föräldraskap”

29 september 2022
| Juridikens värld
Surrogatmödraskap är förbjudet i Sverige, varför allt fler ofrivilligt barnlösa beger sig utomlands. Juristen Emma Dalén, som har biträtt över 100 barn som kommit till världen genom surrogatarrangemang.
Familjerätt

Döms för våld och sexbrott i hänsynslös företagssekt

28 september 2022
Från en villa i Tungelsta drev den 43-åriga mannen ett sektliknande företag präglat av hot och våld. Han döms nu till 8 års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.
Straffrätt

Uppseendeväckande grovt misstag av Arbetsdomstolen – resning begärs

27 september 2022
Ansökan om resning inkommen i mål som avgjordes i maj. Många och uppseendeväckande fel begångna av Arbetsdomstolen när målet avgjordes, enligt resningsansökan. Åberopar rättsutlåtande från professor som stöd för ansökan.
Arbetsrätt och arbetsliv

Tobaksjätte vinner mot Folkhälsomyndigheten

26 september 2022
Den nya produkt som den amerikanska tobaksjätten Philip Morris har lanserat i Sverige är en rökfri tobaksprodukt, konstaterar förvaltningsrätten. Domstolen menar att myndighetens definition av "förbränning" inte stämmer.
Övrigt

Katerina Janouch döms för grovt förtal av lärare

23 september 2022
Debattören Katerina Janouch pekade i sociala medier ut en lärare för att ha försöka tvinga lågstadieelever att bekänna sig till islam. Nu döms hon för grovt förtal.
Straffrätt

Attackerades med svärd – sex frias från mordförsök

22 september 2022
Helsingborgs tingsrätt friar sex personer från mordförsök. Männen pekades ut efter att målsägandena själva letat upp dem - bland annat genom sökningar på instagram.
Straffrätt

PR framför juridik? – ”Verifieras argumentation håller inte”

16 september 2022
| GDPR
Daniel Westman, expert inom IT- och medierätt, menar att IMY:s beslut mot Verifiera är välmotiverat och att företaget fokuserat på PR istället för att lägga kraft på att hitta tung juridisk kritik.
Övrigt

Medarbetarflykt bland Sveriges jurister och advokater

16 september 2022
| Framtidens jurist
Hög personalomsättning medför stora kostnader. Att behålla medarbetare är därför en angelägen fråga för alla arbetsgivare men särskilt viktig i kunskapsintensiva organisationer, som jurist– advokatbyråer.

Verifiera säljer uppgifter om psykisk ohälsa – IMY utfärdar reprimand

14 september 2022
| GDPR
IMY har beslutat att utfärda en reprimand och ett föreläggande mot Verifiera efter att företaget lämnat ut information om personer varit föremål för tvångsvård på grund av psykisk ohälsa eller missbruk.
Övrigt

"Det är krig" säger chefen till skyddsombudet

13 september 2022
| Krönika
Att vända sig till en myndighet för att påtala brister i arbetsmiljön är en rättighet som har funnits i över 90 år. Enligt arbetsmiljöjuristen Maria Steinberg gynnas alla av att arbetsmiljöfrågor tas på allvar, men i sin forskning har hon sett chefer som pratar om krig ifall brister påtalas.
Arbetsrätt och arbetsliv

Långa fängelsestraff efter Örebrokravaller

12 september 2022
Fyra män, som tidigare dömts i tingsrätten, döms nu i hovrätten för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Men för en av männen sänks påföljden under straffminimum.
Straffrätt

”Hårdare tag” – Althin och Alhem synar partiernas vallöften

9 september 2022
| Juridikens värld
Två straffrättsliga tungviktare, Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och Peter Althin, f.d. advokat synar partiernas förslag om hur gängen ska bekämpas.
Straffrätt

18-åring får livstids fängelse efter lärarmord

8 september 2022
Den man som mördade två kvinnliga lärare på Latinskolan i Malmö blir den första 18-åringen som döms till livstids fängelse.
Straffrätt

Polisen kan ställas till svars för diskriminerande kontroller

8 september 2022
| Ordning och säkerhet
Det kan snart bli möjligt för enskilda att utkräva ansvar från Polismyndigheten för diskriminering. Aida Samani, jurist på Civil Rights Defenders, uppmanar riksdagen att anta lagförslaget.
Offentlig rätt

Framtidens jurist 2022: medarbetarflykt bland jurister och advokater

8 september 2022
| Framtidens jurist
Norstedts Juridik branschrapport, Framtidens jurist 2022, innehåller data från över 3 000 heltidsarbetande jurister i Sverige, Norge och Danmark.

Balans mellan arbete och privatliv: i fokus på juridiska arbetsplatser

7 september 2022
| Framtidens jurist, Hybridarbete
Artikel Framtidens Jurist rapport 2022 av Jens Näsström, arbetspsykolog, oberoende forskare och föreläsare.

Vilken roll bör jurister spela i den gröna omställningen?

7 september 2022
| Framtidens jurist, Klimat, Hållbarhet
Artikel Framtidens Jurist rapport 2022 av Marc Malmbak Stounberg, Advokat, SIRIUS advokater

Grundprincipen är regelefterlevnad. Allt annat är etik. Var står du?

7 september 2022
| Legal Tech, Framtidens jurist, AI
Artikel Framtidens Jurist rapport 2022 av Anna Felländer, grundare av anch.AI.

Svårt att placera arbetsmiljöansvaret

6 september 2022
| Arbetsrätt, Arbetsmiljö
I ett aktuellt rättsfall placerades arbetsmiljöansvaret på ett bygge på en egenföretagare. Lars von Ehrenheim, expert på arbetsmiljölagstiftning, analyserar domen och dess påverkan på praxis kring vem som ska betala sanktionsavgifter vid brister i arbetsmiljön.
Arbetsrätt och arbetsliv

Två döms efter Estoniadykningar

5 september 2022
| Folkrätt
Två män, som tidigare friats i tingsrätten, döms nu efter ny prövning för brott mot Estonialagen.
Straffrätt

Björn Hurtig åtalad för mutbrott

2 september 2022
Två poliser åtalas idag för bland annat grovt tjänstefel. I samma mål åtalas även stjärnadvokaten Björn Hurtig för givande av muta.
Straffrätt

Nio åtalas för hämndaktion kopplad till mord på 12-åring

31 augusti 2022
Den 30 augusti väcktes åtal mot nio personer för bland annat mordförsök. Brotten misstänks ha starka kopplingar på mordet på en 12-årig flicka i Norsborg i augusti 2020.
Straffrätt

Strandskydd i behov av förändring – delade meningar om hur

29 augusti 2022
På Miljörättsdagen 2022 diskuteras flera aktuella frågor inom miljörätten, bland annat strandskyddet.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

18 års fängelse för mord på 97-åring – ”tydliga ekonomiska motiv”

29 augusti 2022
En 46-årig man döms för mordet på en 97-åring kvinna i närheten av Örebro. Enligt tingsrätten att det praktiskt taget är uteslutet att det förhåller sig på något annat sätt än att mannen dödade kvinnan.
Straffrätt

Bråket om fotbollspengarna har nått slutet

26 augusti 2022
Fotbollsklubben Sirius vinner en tvist i hovrätten där deras motpart klandrat en skiljedom. Sirius avvärjde därmed ett krav på ersättning på 6,5 miljoner kr i samband med försäljningen av fotbollsspelaren Kingsley Sarfo.
Processrätt Ersättningsrätt

Döms för bomber mot ex-sambo och ordförande i Brf

25 augusti 2022
En 48-årig man döms för bland annat grovt olaga hot efter att ha bombat två radhus - i det ena bodde hans tidigare sambo och i det andra bostadsrättsföreningens ordförande.
Straffrätt

Skärpt straffskala för sexköp – men kommer fler dömas till fängelse?

24 augusti 2022
Den 1 augusti skärptes straffskalan för sexköp. Bötesstraffet plockades bort och en sexköpare riskerar nu fängelse i upp till ett år. Men hur sannolikt är det att fängelsestraff faktiskt döms ut?
Straffrätt

Tre döms för mordförsök – hade en gemensam plan

15 augusti 2022
Tre personer döms för mordförsök efter skotten mot en 27-årig man i Helsingborg förra året.
Straffrätt

Rattfull kvinna körde ihjäl sin ettåriga dotter – får fängelse

1 juli 2022
En ettårig flicka dog när hennes alkohol- och drogpåverkade mamma körde av vägen utanför Östersund. Mamman var på flykt från en man som misshandat henne, förklarade hon. Hon döms nu till fängelse.
Straffrätt

Sköt sin pappa i ansiktet – får livstids fängelse

30 juni 2022
"Inte ens det dög du till” sa pappan – varpå sonen svarade med att skjuta honom i ansiktet. Döden var ögonblicklig. Sonen döms nu till livstids fängelse.
Straffrätt

Kan bli möjligt med momsavdrag för utrustning för hemarbete

29 juni 2022
| Mervärdesskatt
Avdrag för ingående moms kan få göras för kontorsutrustning som anställd köper för hemarbete om arbetsgivaren blir ägare enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Fler förutsättningar måste dock utredas. Målet visas åter till Skatterättsnämnden.
Skatterätt

Brottmålsadvokat döms för grovt skyddande av brottsling

28 juni 2022
Advokaten Peter Carlström, 66, döms för grovt skyddande av brottsling. Medverkade till att plantera bevis som fick åtalad klient friad i gängrättegång. Tingsrätten räknar med uteslutning ur samfundet.
Straffrätt

Fängelse och utvisning för påskkravallerna

27 juni 2022
Fyra åtalade för delaktighet i påskkravallerna i Örebro har dömts till fleråriga fängelsestraff. Två dömda ska även utvisas. Poliser tilldöms skadestånd och rättegångar mot fler åtalade inleds nu.
Straffrätt

JO sågar generaldirektörens hemliga mejlhantering

23 juni 2022
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist använde sin privata mejl. Agerade i strid mot grundlagen när mejl raderades och undahölls allmänhetens insyn.
Offentlig rätt

Två döms för sprängning av polishus – vittnesuppgifter helt avgörande

22 juni 2022
I oktober 2017 exploderade en bomb vid entrén till polishuset i Helsingborg - två män döms till långa fängelsestraff. Bevisningen bygger i hög grad på uppgifter från vittnen – som idag lever med skyddade identiteter.
Straffrätt

Poliser hittade på dödshot – döms till fängelse

21 juni 2022
| strafferet-online
Två poliser som satte dit en oskyldig man döms till två års fängelse. Kamera spelade in när poliserna pratade ihop sig om falska anklagelser mot mannen.
Processrätt

Avtalade om produktion av sexfilmer – frias från oaktsam våldtäkt

21 juni 2022
Hovrätten friar en 50-årig man som i tingsrätten dömdes för oaktsam våldtäkt och koppleri.
Straffrätt

30-åring drev drogsajten Flugsvamp – får långt fängelsestraff

20 juni 2022
En 30-årig man döms i hovrätten till nära 12 års fängelse för sin roll som administratör för sidan Flugsvamp 2.0.
Straffrätt

Lamotte rasar mot milt straff - slutar som journalist

17 juni 2022
26-åring saboterade Lamottes arbete och stal hans mobiltelfon. Döms för sammanlagt 25 brott till skyddstillsyn och samhällstjänst. Det lönar sig att vara kriminell, säger kontroversiella journalisten.
Straffrätt

Från Bryssels byråkrati till succéförfattare – möt Joakim Zander

16 juni 2022
| Juridikens värld
Joakim Zander lämnade Bryssels byråkrati bakom sig och blev författare på heltid och är aktuell med romanen ”Ett ärligt liv” – som också ska bli film. I podden Framtidens jurist berättar han om författarlivet, varför han är stolt över att kalla sig jurist, och den eviga frågan om hur rätten förhåller sig till moralen.

Macchiarini döms för vållande till kroppsskada

16 juni 2022
Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini döms för ett fall av vållande till kroppsskada, grovt brott, till villkorlig dom. Han frias på två av tre åtalspunkter.
Straffrätt

17-åring döms för tre mordförsök vid skolattack

15 juni 2022
Den pojke som knivhögg en lärare och en klasskamrat på en gymnasieskola i Kristianstad döms nu för bl.a mordförsök till sluten ungdomsvård i tre år. Pojken menade att han endast avsett att skada, men tingsrätten bedömer att avsikten varit att döda.
Straffrätt

Bristerna i pandemihanteringen – vad kan vi lära oss?

15 juni 2022
| Analys, Konstitutionell rätt
Coronakommissionens slutbetänkade hamnade i skuggan av Rysslands invasion av Ukraina. Vilka lärdomar kan vi dra av betänkandet, och kan vi lita på att regeringen gjort pandemiläxan?
Övrigt

Mördade under drogpsykos – riksåklagaren överklagar dom

10 juni 2022
Under påverkan av en drogutlöst psykos mördade den 28-årige mannen sin tidigare sambo. Tingsrätten dömde honom till livstids fängelse, men hovrätten sänkte straffet till 17 år. Riksåklagaren överklagar nu hovrättsdomen.
Straffrätt

Dömdes för ofredande mot ex-sambo via Netflix och Facebook – frikänns delvis

9 juni 2022
Mannen fick plötsligt se en "fuck off ”-emoji som profilbild när han gick in på sitt Netflixkonto och på hans Spotifykonto hade låtlistan inför hans stundande bröllop ändrats till "Big mistake". Mannens ex-sambo fälldes för ofredande av tingsrätten - men hovrätten friar till stora delar.
Straffrätt

Juristpar våldtog anställd – döms till fängelse

8 juni 2022
Två jurister – tillika kärlekspar – hade en juristbyrå tillsammans. Nu döms de till fängelse för oaktsam våldtäkt och flera sexuella ofredanden mot sina anställda.
Straffrätt

Innovation i fokus – om myndighetsdriven innovation och AI

7 juni 2022
| Juridikens värld
Lyssna på avsnittet med John Lagström, Innovation i fokus – om myndighetsdriven innovation och AI som demokratisk rättighet i podden Juridikens värld.

Döv man ansågs ha lämnat motstridiga uppgifter – Migrationsdomstolen får bakläxa

2 juni 2022
| Migrationsrätt
Migrationsöverdomstolen har upphävt en dom genom vilken en döv man fick avslag på asylansökan mot bakgrund av att han lämnat ”motstridiga och bristfälliga” uppgifter.
Övrigt

Fallet Sinthu – när kan polisövervåld leda till åtal?

1 juni 2022
Sinthu Selvarajah dog vid ett polisingripande 2014. JK har nu slagit fast vilka krav som kan ställas på polis och åklagare vid utredning om polisövervåld.
Straffrätt Övrigt

DNA kan binda gärningsman till 26 år gammalt mord

30 maj 2022
Nya DNA-fynd och bortglömda blodprov leder till att HD-beviljar resning till nackdel för den man som tidigare frikänts för mordet på 16-åriga Malin 1996.
Straffrätt

EU-domstolen: Presumtion för beroendeförhållande när föräldrar bor ihop

25 maj 2022
EU-domstolen har nyligen utvecklat sin rättspraxis kring uppehållsrätt för tredjelandsmedborgare. Under vissa omständigheter finns det en presumtion om att det föreligger ett beroendeförhållande till en EU-medborgare. Marios Iacovides, universitetslektor vid Uppsala universitet, anar en förändrad syn i praxis.
Familjerätt

Pekade ut plats för arabisk silverskatt – får ingen ersättning

23 maj 2022
| Förvaltningsrätt
Under 70-talet hittade en ung man en silvernål. Över 40 år senare hittades en större forntida silverskatt på samma ställe, efter att mannen pekat ut platsen. Mannen får dock endast ersättning som upphittare av nålen.
Övrigt

Kampen för nedrustning och storpolitiska maktspel – möt Hans Blix

20 maj 2022
| Intervju, Juridikens värld
F.d. utrikesminister, generaldirektör, docent i folkrätt, och inte minst diplomat. Hans Blix har många titlar i bagaget - hör hans berättelse i podden Juridikens värld.
Övrigt

Frågan om koranbränning saknar svar från domstol

19 maj 2022
Upploppen under påsken satta frågan om det var hets mot folkgrupp att bränna koranen i stormens öga. I ena vågskålen ligger demonstrations- och yttrandefriheten, i den andra respekten och skyddet för religoner. Svaret lär dröja så länge frågan inte prövas i domstol.
Offentlig rätt Straffrätt

Urban explorers döms för intrång i Musköbasen

18 maj 2022
| Försvar
En belgare och en engelsman döms till 1 år och 4 månaders fängelse för bland annat grov obehörig befattning med hemlig uppgift.
Straffrätt

Förmildrande när funktionshindrad mördades

17 maj 2022
En kvinna döms för mord på sin funktionshindrade bror. Kvinnan hävdade att brodern ville begå självmord, men hovrätten anser att hon agerade med uppsåt. Förmildrande omständigheter gör att påföljden stannar vid 12 års fängelse.
Straffrätt

EU-domstolen: Staters gränskontroller får inte överstiga sex månader

13 maj 2022
En medlemsstat i EU får återinföra gränskontroller mot andra medlemsstater om det finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller inre säkerheten – men dessa får inte överstiga sex månader.
Offentlig rätt

Mor och dotter döms för svarthandel med hyreslägenheter

12 maj 2022
En mor och hennes dotter döms nu i Stockholms tingsrätt till fängelse i vad som beskrivs som Sveriges största mål gällande svarthandel med lägenheter.
Straffrätt

Borrning efter bergvärme omfattas av strikt skadeståndsansvar – ny dom från HD

11 maj 2022
| Analys
Högsta domstolen har slagit fast att strikt skadeståndsansvar gäller efter att det vid ett borrningsarbete för bergvärme på en fastighet uppstod tryck i ett gammalt borrhål på grannfastigheten.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Rådighetsansvar - tänkbar lösning på de nya arbetsmiljöproblemen

10 maj 2022
| Krönika, Arbetsmiljö
Kedjor av underentreprenörer, arbetare med F-skattsedlar och egenanställningsföretag skapar problem för arbetsmiljöarbetet. Kan ett utökad rådighetsansvar vara lösningen? Lars von Ehrenheim, expert på arbetsmiljörätt, hoppas att en pågående utredning kan lämna förslag som löser gränsdragningsproblemen på området.
Arbetsrätt och arbetsliv

Klara, färdiga, gå – snart kommer nya regler för visselblåsare

6 maj 2022
| Offentlig förvaltning
2021 trädde en ny lag om visselblåsare i kraft. De flesta arbetsgivare, inklusive kommuner och regioner, ska ha rapporteringskanaler senast den 17 juli.

Den rassegregerade resans slut

6 maj 2022
| Konstitutionell rätt
För 60 år sedan kom den dom som utgjorde slutstationen för en lång konstitionell resa och som en gång för alla satte punkt för delstaternas rätt att rassegregera offentliga transportmedel.
Övrigt

Utländska forskare undersöker den svenska sexualbrottslagstiftningen

5 maj 2022
Två doktorander, från Tyskland och Spanien, befinner sig just nu vid Stockholms universitet för att fördjupa sig i den svenska sexualbrottsreformen och kriminaliseringen av oaktsam våldtäkt. Bör Spanien och Tyskland följa efter?
Straffrätt

Tillsynsbrister i tragiskt vårdfall - autistisk man bragt om livet

4 maj 2022
Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot IVO för hur tillsynen av ett LSS-boende i Gnosjö gått till. Boendet hade uppmärksammats av SVT:s Uppdrag granskning för vanvård av en brukare. I det tragiska efterspelet dödades brukaren av sin syster, och hon dömdes till sex års fängelse för dråp.
Offentlig rätt Straffrätt Socialrätt

”En viktig pusselbit till vår förståelse kring brottet” - historisk dom står fast

3 maj 2022
| Internationell rätt & folkrätt
Den kvinna som av tingsrätten dömdes till sex års fängelse för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott har, liksom åklagaren, återkallat sitt överklagande till hovrätten. Tingsrättens dom, som inom kort vinner laga kraft, står därmed fast. Miriam Ingeson, tidigare åklagare och idag doktorand i folkrätt och straffrätt, menar att ny praxis är ytterst värdefullt gällande krigsförbrytelser. – Svenska domar kan få betydelse i utländsk rätt, både i andra nationella rättssystem och internationella tribunaler, säger hon.                               
Övrigt

Från Halmstad till Idlib – historien bakom kvinnans fängelsedom

2 maj 2022
| Internationell rätt & folkrätt
I en historisk dom dömde tingsrätten nyligen en 49-årig kvinna till sex års fängelse för grovt folkrättsbrott och grov krigsförbrytelse efter att hon underlåtit att förhindra att hennes 12-årige son användes som barnsoldat i Syrien.
Övrigt

Ville hjälpa sonens tennissatsning - vd för kommunalt bolag fälls för mutbrott

29 april 2022
Som vd för det kommunala energibolaget i Marks kommun kom den 66-årige mannen i kontakt med flera bolag i samband med en fiberetablering. Omkring 20 bolag kom sedan att under åren 2017-2019 sponsra hans sons tennissatsning med drygt 100 000 kronor. Den 66-årige mannen dömdes för mutbrott av tingsrätten - en dom som nu fastställs av hovrätten.
Offentlig rätt Straffrätt

Design thinking och legal design – så får juridiken ett större användarfokus

29 april 2022
| Juridikens värld
Lyssna på avsnittet med Andrea Lindblom, Design thinking och legal design – så får juridiken ett större användarfokus i podden Juridikens värld.

Norstedts Juridik en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare enligt Universums rapport

29 april 2022
Norstedts Juridik en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare enligt Universums rapport, The Most Attractive Employers som visar hur studenter rankar arbetsgivare.

Dolda säljmöten gjorde ”säkerhetsexperter” till tjänstemän

27 april 2022
Säkerhetsexperternas huvudsakliga uppgift var egentligen försäljning ute hos Verisures kunder. Då försäljning traditionellt är något tjänstemannabetonat är det också tjänstemannaavtalet som ska tillämpas då det råder konkurrens mellan det avtalet och ett kollektivatal för arbetare, enligt en dom från AD.
Arbetsrätt och arbetsliv

Kriminaliseringen av oaktsam våldtäkt – på bekostnad av rättssäkerheten?

26 april 2022
| Intervju, Analys
Drygt fyra år har passerat sedan oaktsam våldtäkt kriminaliserades. Går det att dra några slutsatser? Och vilken roll spelar domarnas egna erfarenheter?
Straffrätt

Fler döms för oaktsam våldtäkt – men oklarheter i statistiken väcker frågor

25 april 2022
Hur många har dömts för oaktsam våldtäkt sedan brottet infördes i brottsbalken den 1 juli 2018? Norstedts Juridik har sammanställt Brås statistik för de år som gått – statistik som visat sig innehålla vissa oklarheter.
Straffrätt

Invasionen av Ukraina - offentliga avtal kommer behöva omförhandlas

22 april 2022
| Offentlig upphandling, Analys
Det fruktansvärda i Ukraina dominerar nyhetsflödet. Priser stiger på grund av kriget och leverantörer till offentlig sektor måste se över sina priskalkyler. Per-Owe Arfwedson och Carl Bokwall, advokater och experter på offentlig upphandling, analyserar hur pågående avtal och nya upphandlingar kan anpassas till den nya verkligheten.
Offentlig rätt

Fel europaväg i gärningsbeskrivningen - friades

21 april 2022
Att det är lätt att röra ihop landets europavägar är det nog många som kan relatera till. Men sällan blir konsekvenserna så fatala som för den åklagare som råkade ange fel europaväg i gärningsbeskrivningen – med följden att åtalet ogillades. Efter att kartboken konsulterats och gärningsbeskrivningen justerats hade åklagaren emellertid större lycka i hovrätten.
Straffrätt

Zelmerlöw förlorar strid med Skatteverket - marknadsvärdet fastställs

19 april 2022
Artisten Måns Zelmerlöw ska betala skatt för odeklarerade inkomster. Bakgrunden är en fastighetsaffär i Båstad där artisten fick kraftig rabatt efter att ha uppträtt på en invigning. Kammarrätten fastställer därmed Skatteverkets beslut. 
Skatterätt

2021 års förnämsta prestationer – och en särskild utmärkelse till en legendar

13 april 2022
| Våra experter, Mingel
På Norstedts Juridiks vårmingel delades utmärkelserna för 2021 års mest förnämsta bedrifter ut.

HD friar från oaktsam våldtäkt – ”en märkligt kortfattad dom”

12 april 2022
HD har friat en man som i hovrätten dömdes för oaktsam våldtäkt. Claes Lernestedt, professor i straffrätt, menar att domen är märkligt kortfattad och bitvis svår att greppa.
Straffrätt

SVT avslöjade muthärva - hårda straff för vårdupphandling

11 april 2022
| Offentlig förvaltning, Offentlig upphandling
Ett avslöjande av SVT:s Uppdrag granskning ledde fram till att tre män nu åtalats och dömts för en riggad upphandling av ett IT-system för primärvården - Vårdexpressen. En central roll hade ett USB-minne med sekretessbelagt material om upphandlingen med mappnamnet "Radera efter upphandling".
Straffrätt

Hållbar och etisk AI – om digital förorening, stora möjligheter och stort ansvar

11 april 2022
| Juridikens värld
Artificiell intelligens, AI, skapar otroliga möjligheter men kommer med ett stort ansvar. Men vem tar ansvar och hur sätter vi implikationerna av AI i en bredare etiskt och social kontext?
Övrigt

Advokat åtalas för grovt skyddande av brottsling - falskt bevis planterades

8 april 2022
Som flera medier rapporterat om har en advokat från västra Sverige åtalats för grovt skyddande av brottsling i samband med en gängrättegång. Uppgifter från Encrochat, telefonmaster och även advokatens vanor att spela på hästar har ingått i det nät kring hans agerande som polisens utredare har spunnit.
Processrätt Straffrätt

Hämtade ut knarkpaket på posten - frias från grov narkotikasmuggling

7 april 2022
Tullen fann droger i ett paket som skickats från Nederländerna, och bytte ut innehållet mot salt. Mannen som paketet var adresserat till, och som hämtade ut paketet, dömdes i tingrätten men frias nu av hovrätten. Domstolen bedömer att det inte är visat att mannen kände till paketets innehåll.
Straffrätt

Ny lagrådsremiss avseende det kommunala vetot – några steg framåt för vindkraften

5 april 2022
| Analys
Regeringen har överlämnat lagrådsremissen ”Tidigt kommunalt ställningstagande till vindkraft”. Remissen föreslår ett antal ändringar till miljöbalken
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

MÖD: Gammal verksamhet måste undersökas

4 april 2022
| Analys
Mark- och miljööverdomstolen har nyligen fastställt ett föreläggande mot E.ON som syftade till att bolaget skulle undersöka om det fanns föroreningar i marken eller i grundvattnet som uppkommit som en följd av E.ON:s drift av en transformatorstation på en fastighet i Staffanstorp fram till mitten av 1990-talet. "Avgörande klarlägger att den som har bedrivit miljöfarlig verksamhet i någorlunda modern tid fortfarande kan göras ansvarig för undersökning och provtagning", skriver miljörättsexperten Stefan Rubenson.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Barstedt förklaras på nytt vara obehörig av Örebro tingsrätt

1 april 2022
Sedan Göta hovrätt upphävt Örebro tingsrätts beslut att förklara juristen Neo Barstedt obehörig att vara ombud vid tingsrätten, har Örebro tingsrätt fattat ett nytt beslut om saken. Barstedts beteende tyder på en allvarlig brist på omdöme och avsaknad av respekt för såväl advokatyrket som för det rättssystem han verkar i anser tingrätten.
Processrätt Straffrätt
Svenska fotbollssupportrar i Sevilla

Svenska fotbollssupportrar vinner mot polisen i Arbetsdomstolen

1 april 2022
Två poliser som är engagerade i svenska fotbollslandslagets supporterförening Camp Sweden kan inte hindras att ha det som bisyssla enligt en dom från Arbetsdomstolen. Risken att bisysslan ska skade förtroendet för polisens verksamhet är låg. Sannolikt hade det varit annorlunda om det rört sig om klubblagsfotboll.
Arbetsrätt och arbetsliv

Minskning av dödligt våld under 2021

31 mars 2022
Av ny statistik från Brå framgår att det dödliga våldet minskade under 2021 jämfört med året innan. År 2020 noterades dock den högsta nivån av dödligt våld sedan mätningarna startade år 2002.
Straffrätt

Kollektivtrafiknära läge och betydande olägenheter

31 mars 2022
| Miljörätt
Planläggning får inte ske på ett sätt som innebär betydande olägenhet för omgivningen. Det finns stora fördelar med att bygga ”tätt och högt".
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

”Skatteverkets misstag får inte vara anledningen till retroaktiv stopplagstiftning”

30 mars 2022
| Analys
"Det saknas en analys om utgången i Hoist-målet beror på en bristfällig lagregel eller en undermålig utredning från Skatteverkets sida", skriver Amanda Koziol och Coen Deij, skattekonsulter på Deloitte.
Skatterätt

Slappa kontroller stoppar inte fusket inom välfärden

29 mars 2022
I en ny rapport har Brottsförebyggandet rådet (Brå) granskat välfärdsbrottligheten i kommuner och regioner. Kontrollerna släpar efter och görs ofta summariskt om de alls görs. Brå kommer med en rad förslag på åtgärder som skulle kunna förbättra situationen och förvåra för fuskande företag.
Offentlig rätt Straffrätt Socialrätt

En översiktsplan är inte bindande – eller är den?

28 mars 2022
| Miljörätt
Trots att det av plan- och bygglagen uttryckligen framgår att en översiktsplan inte är bindande har sådana planer i praxis fått en allt större betydelse vid exploatering. Hur kommer detta sig?
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Säkerhetsrisker - svår nöt för AD att knäcka

25 mars 2022
| Analys
Hemlighetsmakeri och svåra rättsliga överväganden står Arbetsdomstolen inför när den ska pröva mål där någon som inte klarat en säkerhetsprövning sägs upp. Säkerhetsbeslutet går inte att överklaga men enligt Europakonventionen måste skiljande från anställningen på den grunden gå att pröva rättsligt.
Arbetsrätt och arbetsliv

Krigsbrott och en hymn om fred – Hans Corell i rättsstatens tjänst

25 mars 2022
| Intervju, Internationell rätt & folkrätt, Juridikens värld
Folkmordet i Rwanda och en tur till Bagdad för att möta Saddam Hussein. Som FN:s rättschef tvingades Hans Corell hantera många oförutsedda händelser.
Övrigt

Ska upphandling vara ett lotteri?

23 mars 2022
| Offentlig upphandling, Analys
Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att pröva två nya mål om offentlig upphandling. Lottning som metod för att begränsa antalet anbud och om skada uppstått för utesluten leverantör ska prövas. Lina Håkansson Kjellén och Per-Owe Arfwedson, advokater vid Bokwall Rislund advokatbyå, har analyserat besluten om prövningstillstånd.
Offentlig rätt

Vem kan åtalas för aggressionsbrott?

22 mars 2022
| Internationell rätt & folkrätt, Analys, Kriget i Ukraina
Rysslands invasion av Ukraina ställer frågan vilka som kan åtalas för aggressionsbrott. Nikola Hajdin, forskare i folkrätt, förklarar vad sedvanerätten säger.
Övrigt

Kan man skydda en doft? – udda varumärken och deras betydelse

21 mars 2022
Det har blivit vanligare att företag vill skydda okonventionella varumärken som former, färger, ljud, dofter, hologram och rörliga bilder. Men vilken praktisk betydelse får egentligen ett varumärkesskydd i dessa fall?
Immaterial- och marknadsrätt Övrigt
Foto: Gettyimages

Svåra arbetsmiljöavvägningar vid hemarbete

17 mars 2022
| Arbetsmiljö, Analys
Från att ha varit en möjlighet för några få har nu hemarbete blivit det nya normala för många. Men vad innebär det för ansvaret för arbetsmiljön? Postcorona är det nödvändigt att fokusera på vilka regler som gäller särskilt för hemarbete, skriver arbetsmiljöexperten Lars von Ehrenheim.
Arbetsrätt och arbetsliv

Finns det en obegränsad valfrihet för äldre att välja sociala tjänster?

16 mars 2022
| Analys
Frågan om äldre har rätt att välja sociala tjänster är vanligt förekommande och ger huvudbry i landets kommuner. Katarina Lindblad, expert inom socialrätt, analyserar rättsläget.
Socialrätt

Kvinna döms för dråp på sin autistiske bror

14 mars 2022
En kvinna döms till 6 års fängelse för dråp efter att ha förmått sin bror att svälja en stor mängd tramadoltabletter.
Straffrätt

Därför utesluts Neo Barstedt - totalsågas av samfundet

14 mars 2022
Anledningen till Neo Barstedt utesluts ur Advokatsamfundet är att han vid nio olika tillfällen, de flest grovt, bedöms ha brutit mot god advokatsed, det framgår av den nu offentliggjorda beslutsmotiveringen. Barstedt har möjlighet att överklaga uteslutningen till Högsta domstolen.
Processrätt Straffrätt

Flight SK 130 till Madrid - om ambassadörsmordet som ledde till Sveriges första flygkapning

11 mars 2022
| Historiska rättsfall
Den 7 april 1972 mördades den jugoslaviske ambassadören i Stockholm. Mordet var en del i en serie händelser som skakade Sverige, och som kulminerade i flygkapningen på Bulltofta i september 1972.
Straffrätt

”Huru svin må i ollonskog släppas” – Johan Munck om Sveriges rikes lag

10 mars 2022
| Sveriges Rikes Lag, Juridikens värld
Tre kilo tung. Sveriges rikes lag har pondus. Utgivaren, f.d. justitierådet Johan Munck, berättar om Olaus Petris domarregler och vem som är den mest briljanta jurist han arbetat med.
Straffrätt

Drogtester i skolan – bristande samverkan mellan skolor och socialtjänsten

9 mars 2022
JO riktar kritik mot hanteringen av ett drogtest gällande en 17-årig gymnasieelev i Vilhelmina. Skolan misslyckades med att säkerställa att testet genomfördes frivilligt, menar JO.
Skola och utbildning

Frihetsberövanden med stöd av LVU strider inte mot Europakonventionen

9 mars 2022
Det strider inte mot Europakonventionen att en person som fyllt 18 år ges tvångsvård som innefattar ett frihetsberövande på grund av ett socialt nedbrytande beteende enligt LVU.
Socialrätt

Marknadsmanipulation allt vanligare – var går gränsen?

9 mars 2022
| Börs- och bolagsrätt
Intresset för aktiehandel ökar lavinartat precis som antalet noterade bolag – och möjligheterna att dela med sig av information är idag oändliga. Aktiefusk kan grovt delas upp i manipulation genom handel respektive informationsspridning.

"En skamlig handling" - om Rysslands militära invasion av Ukraina

8 mars 2022
| Internationell rätt & folkrätt, Analys
Rysslands invasion av Ukraina utgör ett brott mot våldsförbudet i FN-stadgan som inte kan legitimeras genom att åberopa rätten till kollektivt självförsvar.
Övrigt

HD: Åtal efter högskolefusk inte i strid med förbudet mot dubbelbestraffning

8 mars 2022
En kvinna åtalades för osann försäkran efter att ha fuskat vid högskoleprovet. Kan åtalet prövas trots att hon redan straffats av Universitets- och högskolerådet eller står det i strid med förbudet mot dubbla straff? Högsta domstolen har nu avgjort frågan.
Straffrätt Skola och utbildning

Oklart arbetsmiljöansvar när gig-ekonomin växer

7 mars 2022
| Krönika
Allt fler får sin försörjning via digitala plattformar i form av appar. Ansvaret för arbetsmiljön för de som arbetar via dessa plattformar är oklart. Hittills har Arbetsmiljöverkets försök att få klarhet i ansvaret inte gett något resulat, skriver arbetsmiljöexperten Maria Steinberg
Arbetsrätt och arbetsliv

Hopp om historisk klimatomställning

7 mars 2022
| Miljörätt
Sveriges elkonsumtion beräknas öka kraftigt de kommande åren, som ett resultat av att industri och transporter elektrifieras och fasar ut fossila bränslen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Återgång till kontoret - går det att säga nej?

4 mars 2022
| Krönika, Analys
Hemarbete förekom även före coronan, men då ofta som en förmån för begränsade grupper. Nu har många fler vant sig vid det, men vad gäller postcorona när arbetsgivaren vill ha tillbaka de anställda till kontoret. Arbetsmiljöexperten Lars von Ehrenheim har svar.
Arbetsrätt och arbetsliv

AD-dom ökar potentialen för andrahandsavtal

3 mars 2022
Skadestånd kan utdömas för kollektivavtalsbrott även till det förbund som har tecknat ett andrahandsavtal. Det får dock inte vara ett för arbetsgivaren betungande villkor, enligt en dom rörande Göteborgs hamnar.
Arbetsrätt och arbetsliv

Ny dom från MÖD: En förändrad syn på vem som ska undersöka föroreningar?

2 mars 2022
| Analys
Sker det en omsvängning i domstolarnas synsätt när det gäller vem som bär ansvaret för att undersöka eventuella föroreningar? Miljörättsexperten Stefan Rubenson analyserar en aktuell dom.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Utredningsförslag ska säkra anställningsbeslut

1 mars 2022
Ett nytt utredningsförslag ska få myndigheter att respektera överprövning av anställningsbeslut på det statliga området. Utredningen föreslår också att generaldirektörer som hamnar i den så kallade Elefantkyrkogården ska få lönerna sänkta till 112 000 kr i månaden.
Arbetsrätt och arbetsliv

Fälls för drönarfilmer på Youtube – hovrätten oenig

28 februari 2022
Mannen lade upp 20 filmer på Youtube – 19 av dem var filmade med drönare och en av dem var filmad genom ett flygplansfönster. En oenig hovrätt dömer nu mannen till 64 000 kronor i böter.
Offentlig rätt Straffrätt

Miljontvist när OS-häst såldes till tysk stjärnryttare

25 februari 2022
En infekterad ägartvist gjorde att hästen Casello, som var ett svensk hopp inför OS i Rio de Janeiro 2016, såldes till en tysk världsryttare som kom att tävla med hästen i OS. Det rättsliga efterspelet tog slut först den här veckan då en miljontvist efter det upplösta samägandet avgjordes i hovrätten.
Associationsrätt Ersättningsrätt Insolvensrätt

Jägare frias från mordförsök på reklamutdelare

24 februari 2022
Den narkotikapåverkade jägaren klev naken ut på vägen och avlossade flera skott mot en bilburen reklamutdelare. Han dömdes i tingsrätten till 8 års fängelse för försök till mord, men frias nu i hovrätten.
Straffrätt

”Rättsosäkra dubbeldomar i ränteavdragsmål”

23 februari 2022
| Analys
Kammarrätten tillämpar rekvisitet skatteförmån på ett inkonsekvent sätt trots att det gått drygt nio år sedan begreppet introducerades. "Det är ett tydligt kvitto på att det finns ett stort behov av vägledande praxis, skriver Coen Deij, skattekonsult på Deloitte.
Skatterätt

Fälldes för ofredande efter ”hänsynslöst” mail – HD prövar målet

22 februari 2022
En man fälldes för ofredande i tingsrätten och hovrätten efter att ha skickat ett e-postmeddelande med budskapet att han skulle ta sitt liv. HD meddelar nu prövningstillstånd
Straffrätt

”Pragmatiska lösningar på svåra problem”

21 februari 2022
| Analys
I en aktuell dom har mark- och miljööverdomstolen hittat en kompromisslösning i en konflikt mellan Svenska kraftnät och Skogsstyrelsen - där två motstriga allmänna intressen stod mot varandra. Miljörättsexperten Stefan Rubenson kommenterar domen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Straffskärpningar för Vårbynätverket

18 februari 2022
Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom gällande flera av de medlemmar av Vårbynätverket som dömdes för bland annat försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott och människorov. För en del av de inblandade skärps påföljden.
Straffrätt

När kan avvikelse från detaljplan beviljas för teletorn?

18 februari 2022
| Analys
Vilka förutsättningar gäller för att en bygglovsansöka ska beviljas som avvikelse från en detaljplan? Advokaten Anette Rosén, specialist i fastighetsrätt, analyserar aktuella domar från Mark-och miljööverdomstolen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Client centricity – om konkurrensfördelar, att tala ”advokatska ” och bli en ”brobyggare”

17 februari 2022
| Juridikens värld
Client centricity, att arbeta klientcentrerat kan ge konkurrensfördelar, förbättra resultatet och vara en överlevnadsfaktor, i juristbranschen liksom andra branscher.
Övrigt

Fälls för människoexploatering – unik dom i HD

16 februari 2022
En restaurangägare fälls nu i Högsta domstolen (HD) för människoexploatering efter att ha vilselett en man och en kvinna till att arbeta i hans restaurang med endast kost och logi som ersättning.
Straffrätt

Storlangare begick brott inför spanarnas ögon - fick gå sin väg

14 februari 2022
Vid ett grovt narkotikabrott fick en av brottslingarna gå iväg ostört. Förhandsinformation fanns och utredningsläget var gynnsamt - men inga ansträngningar gjordes för att identifiera mannen.
Processrätt Straffrätt

”För en regnig dag” – om Stig Bergling och en svensk spionskandal

10 februari 2022
| Historiska rättsfall
Under flera år lämnade Stig Bergling ut topphemlig information till Sovjetunionen för att kunna sponsra sin extravaganta livsstil. Läs Thorsten Cars, domare i Berglingmålet, berätta om sina minnen från rättegången och om en spionskandal som skakade Sverige.
Straffrätt

Anbud förkastades under utvärderingen - kammarrätten godkänner förfarandet

10 februari 2022
| Upphandling, Offentlig upphandling
Kalmar kommun förkastade ett anbud under utvärderingen då referenser inte kunde nås. En sammanblandning av kvalificerings- och utvärderingsfaserna ansåg förvaltningsrätten. Kammarrätten tycker annorlunda och avslår ansökan om överprövning.
Offentlig rätt

MÖD: Försiktighetsprincipen kräver fler provtagningar

9 februari 2022
| Analys
Försiktighetsprincipen kräver att tillsynsmyndigheten tar nya prover från dumpade muddermassor säger Mark- och miljööverdomstolen. Miljörättsexperten Stefan Rubenson kommenterar domen.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

Demonstrationer och Pridetåg - var går gränsen för skolans demokratiska uppdrag?

8 februari 2022
| Kommun
Men var går egentligen gränsen för när en aktivitet med välvilligt syfte innebär en kränkning av grundläggande fri- och rättigheter i regeringsformen?
Skola och utbildning
Foto: Tomas Karlsson TT

Bör vi ha en Lex Natthiko?

7 februari 2022
| Krönika
Björn Natthiko Lindeblads bortgång i januari 2022 reser frågan om att kunna bestämma över sin egen död. Moa Kindström Dahlin reflekterar kring Lex Natthiko.
Hälso och sjukvård

Toppadvokat stoppas av domstol - får svidande kritik

4 februari 2022
Advokaten Neo Barstedt stoppas från att vara ombud av Örebro tingsrätt. Allvarlig brist på respekt för såväl advokatyrket som för det rättssystem han verkar i.
Processrätt Straffrätt

Ordbok gav lägre el-skatt för kryptovaluta

3 februari 2022
En anläggning där ett företag utvinner kryptovaluta är en sådan datorhall som ger rätt till lägre energiskatt. Högsta förvaltningsdomstolen avgör målet efter att ha konsulterat Nationalencyklopedin och svensk ordbok.
Skatterätt

Rättighetsargumentet i skadeståndsrätten, från Uppsalaskolan till idag

3 februari 2022
| Civilrätt, Juridikens värld, Skadeståndsrätt
Varför saknar vi en längre rättighetstradition i Sverige? I podden Juridikens värld möter vi Karolina Stenlund, som skrivit avhandlingen ”Rättighetsargumentet i skadeståndsrätten”. Läs ett utdrag av intervjun här.
Ersättningsrätt
Fotografier av saknade familjemedlemmar utanför domstolsbyggnaden.

Historia skrivs när förövare ställs inför rätta för grova folkrättsbrott

1 februari 2022
| Analys, Internationell rätt
En historisk dom i Tyskland. För första gången har en person som haft en chefsposition inom den syriska underrättelseapparaten dömts för folkrättsbrott av en utländsk domstol.
Straffrätt

Nya föräldraskapspresumtioner och digital bekräftelse

1 februari 2022
Vid årsskiftet infördes två nya föräldraskapspresumtioner som kompletterar den nuvarande faderskapspresumtionen.
Offentlig rätt Socialrätt Familjerätt

Barn bortfördes till IS - lättare bevisa skada efter HD-dom

31 januari 2022
Mamma förde sonen till IS mot pappans vilja. Tog sex år att komma hem. Det finns en presumtion för psykisk skada om ett barn förs till en ovan och skrämmande miljö. HD höjer skadeståndet till barn och pappa.
Straffrätt Familjerätt

Pojke fick klä av sig i trapphus – polisen kritiseras av JO

27 januari 2022
Undersökningen genomfördes på ett sådant sätt att intima delar av 16-åringens kropp kunde iakttas. Tvångsåtgärden var i sammanhanget en alltför ingripande åtgärd, menar JO.
Offentlig rätt

Bokutgivning från Norstedts Juridik 2021

26 januari 2022
| Utgivning
2021 gick bokutgivningen på Norstedts juridik på högvarv. I vår bokkatalog Utgivning från Norstedts Juridik listas hela årets utgivning.

Regeringen omkörd av HFD om preklusionsfrister i offentlig upphandling

26 januari 2022
| Upphandling, Offentlig upphandling
Några lagregler om anmärkningsskyldighet för leverantörer hade regeringen inte tänkt att föreslå. Risk för sämre konkurrens menar man. Men när HFD skapar liknande praxis är tongångarna ändå positiva.
Offentlig rätt

Ambivalent regelverk om distansundervisning

25 januari 2022
| Analys
Så långt har inte en enda utförare blivit godkänd av Skolinspektionen för att bedriva distansundervisning. Den skoljuridiske experten Jennie Elfström beskriver en ambivalent lagstiftning som kanske borde göras om.
Skola och utbildning

Åtalades för att ha sålt ovärderliga mynt från Myntkabinettet - frias på grund av preskription

24 januari 2022
| Kultur
En tidigare anställd vid Kungliga Myntkabinettet, en 47-årig man, åtalades för flera fall av grovt häleri avseende ekonomiskt och kulturhistoriskt värdefulla mynt.
Straffrätt

Rättspraxis från Mark- och miljööverdomstolen under 2021

24 januari 2022
| JUNO Nyheter
Under 2021 har Mark- och miljööverdomstolen avgjort hundratals mål som behandlat många olika frågeställningar. JUNO Nyheter har bevakat rättspraxis.
Fastighetsrätt, miljö och samhälle

HFD prövar förbud mot niqab och burka i skolan

21 januari 2022
| Kommunalrätt
Både förvaltningsrätten och kammarrätten ansåg att kommunen saknat lagligt stöd för sitt beslut om att förbjuda huvvudduk, niqab och burka i kommunens förskolor och grundskolor.
Skola och utbildning

Dolde kriminella kontakter - polis avskedas

20 januari 2022
Polismannen hade bland annat kontakter med Bandidos. Har grovt åsidosatt sina åligganden mot staten och allvarligt skadat förtroendet för honom.
Arbetsrätt och arbetsliv

"Balans är nyckeln i framtidens rättsväsende"

19 januari 2022
| Debatt
"I en tid då brottsbekämpningen flyttar fram sina positioner krävs ett starkare processuellt skydd för enskilda", skriver åklagare Daniel Larson.
Straffrätt

Livstids fängelse för mordet på Årstabron – Anom-chattar avgörande

19 januari 2022
Tre män döms till långa straff efter mordet på en 27-årig man på Årstabron i september 2020. Två av männen döms till livstids fängelse och den tredje till fängelse i 14 år.
Straffrätt